Sarmalute in Foi de Varza la Cuptor - Reteta din Generatie in Generatie

Complexitate
ridicata
Sarmalute in Foi de Varza la Cuptor - Reteta din Generatie in Generatie

Ingrediente

  • Ingrediente pentru umplutura:
  • Carne de porc:
  • - Daca o cumparati gata tocata luati 1 kg Aceasta include deja grasime - Daca aveti posibilitatea de o toca acasa sau la macelarie
  • alegeti 750 g pulpa de porc (carnea macra) si adaugati 400 g slanina care se toaca impreuna cu pulpa de porc
  • Carne de vita:
  • - 750 g pulpa de vita tocata (tot carne macra) Asadar avem carne macra in cantitati egale Asta ca sa stiti proportiile daca vreti mai mult de 100 de sarmale Ceapa: 450 g (cantitatea este cea de dinainte de a o curata) Orez bob rotund: 200 g (nu folos
  • Ulei: 100 ml
  • Cimbru: o lingurita rasa de cimbru macinat (incercati sa cumparati cimbru crengute de la piata si sa-l macinati, nu se compara cu cel deja ambalat) Piper: o lingurita cu varf piper macinat
  • La sarmalele cu varza murata nu se foloseste deloc sare
  • intrucat varza este deja sarata Restul ingredientelor:
  • 2 verze murate mari ca sa fim siguri ca ne ajunge
  • Afumatura: ½ kg;
  • poate fi kaizer
  • piept de porc sau orice fel de carne de porc fara os afumata Suc de rosii: ½ l sau 6 linguri de bulion dizolvate in ½ l apa
  • Foi de dafin: 3 foi pentru fiecare strat de sarmale
  • Cimbru: 2-3 crengute pe strat sau o lingurita rasa pe strat Ulei: 250 ml (aici putem folosi untura de porc in loc de ulei daca dorim)

Mod de preparare

Sarmalele sunt irezistibile pentru romani. Inca nu am intalnit un roman caruia sa nu-i placa sarmalele. Iata reteta care s-a transmis in familia noastra din generatie in generatie. Cantitatile sunt pentru 100 sarmale de dimensiune mica spre medie.

Pasul 1. Pregatirea umpluturii.
Decojim si taiem marunt ceapa. Eu rad ceapa cu o razatoare speciala de care ma folosesc atunci cand am cantitati mari de taiat. o adaugam intr-o tigaie mai mare sau un wok, impreuna cu 100 ml ulei. Tot aici adaugam orezul, sucul de rosii, un pahar de apa, cimbrul si piperul. Dam la foc mic si lasam sa fiarba, amestecand din cand in cand. Mai adaugam apa pana cand orezul este pe jumatate fiert. Dupa 15-20 de minute oprim focul si o lasam sa se raceasca. (Noi am facut acum 200 de sarmale pentru Craciun si am adaugat cantitatile duble.)

Punem carnea tocata intr-un castron mai mare si dupa ce s-a racit amestecul de orez cu ceapa le amestecam bine.

Pasul 2. Pregtirea verzei.

Cand cumparati varza incercati sa o gustati. Sa fie usor acrisoara si nu foarte sarata. Foile trebuie sa fie cat mai subtiri si cu nervuri cat mai putine. Sunt de preferat soiurile de varza romaneasca de dimensiuni mai mari, deoarece obtinem mai multe foi fara nervuri, cu care este mai usor de lucrat.

Punem varza intr-un recipient si taiem in jurul cotorului. Daca varza este sarata in exces o lasam in apa aproximativ o ora. Apoi o desfacem usor si ridicam incet foile una cate una, incepand din mijloc spre exterior. Pastram foile din mijloc pentru tocat.
Luam cate o foaie si indepartam partea centrala, dupa care o taiem in dreptunghiuri in functie de cat de mari dorim sa fie sarmalele. Bucatile nu trebuie sa fie mari, intrucat infasuram carnea in varza doar atat cat este necesar sa nu se desfaca la fiert. Tocam si ceva varza pentru a o folosi intre randurile de sarmale.

Pasul 3. Impaturitul sarmalelor.

Pozitionam foaia intinsa si punem umplutura infasurand-o atat cat sa nu scape din foaie. Doar o data si jumatate este suficient. La capete sa ramana cam un cm - un cm jumate, asa ca taiem excesul. Impingem cu un deget capetele in interior si astfel ne asiguram ca sarmaua noastra nu se desface. Le putem pune pe o tava sau direct in oala.

Pasul 4. Fiertul si statul la cuptor.

Primul strat este de varza, peste care presaram cimbru (il puteti pune si sub forma de crengute), cateva foi de dafin si ceva bucatele de afumatura. Apoi aranjam sarmalele in cercuri de la exterior spre interior. Dupa fiecare strat de sarmale se adauga din nou carne afumata, cimbru foi de dafin. Tot aici adaugam si varza tocata daca vreti, noi a trebuit sa sarim peste acest pas ca sa incapa toate sarmalele intr-o singura oala. Continuam astfel cu fiecare strat pana la ultimul si incheiem cu un strat de varza tocata.

Atentie cand alegeti oala, trebuie umpluta doar doua treimi pe inaltime, deoarece in momentul fierberii continutul se ridica si riscam sa dea pe dinafara. Si inca ceva: verificati oala pe care o veti folosi sa incapa in cuptor. Noi am patit-o:)

Adaugam apa pana la nivelul compozitiei si punem oala pe aragaz la foc mic cu un capac pe care-l lasam sa respire putin.

Pe foc trebuie sa stea aproximativ 3 ore. Mai verificam din cand in cand si adaugam apa, fara sa acoperim complet compozitia. Noi am adaugat apa de 3 ori in acest interval de timp. Dupa aproximativ 2 ore si jumatate adaugam sucul de rosii si uleiul sau untura, plus apa pana la nivelul compozitiei.

Bagam oala in cuptorul incalzit in prealabil (150 grade la cuptorul electric sau temperatura minima la cuptorul pe gaze). Trebuie sa adaugam apa atunci cand vedem ca este necesar, altfel compozitia se poate lipi de fundul oalei, mai ales la cuptorul pe gaze. In situatia in care folosim un cuptor electric, probabil nu va fi nevoie sa completam cu apa mai mult de o singura data. La cuptorul pe gaze adaugam apa de cateva ori pentru ca apa se evapora mai repede. Dupa aproximativ 3 ore sarmalele sunt gata. Cu jumatate de ora inainte sa oprim cuptorul putem pune ultima apa. Varza de deasupra trebuie sa fie putin rumenita.

Probabil ca va trebui sa nu va mai programati nimic in ziua respectiva si sa stati de capul lor, dar o sa iasa minunat!

Ca sa va fie mai usor sa intelegeti puteti viziona si filmarea pe Youtube aici: https: //www. Youtube. Com/watch? v=mgdindznpDc

Spor la treaba si felicitari ca vreti sa le faceti singuri!
Se servesc cu smantana si ardei iute crud sau murat!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Fanta
2
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
4
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa
Bucataras.RO

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

Cu gust bun și fără risipă alimentară: Bruschete cu carnea rămasă. Transformăm carnea rămasă într-un...

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola