Se opareste frunza de vita de vie
Se face amestecul de pasat cu orez si carne
Se impacheteaza compozitia in frunza de vita-de-vie
Se spala mararul si cimbrul si se aseaja pe fundul dovleacului – oalei de lut, pe urma se pune slanina, daca nu este facuta pentru cei ce nu mananca porc, pentru a da savoare preparatului si a nu se arde.
Se aseaza sarmalutele si la fiecare doua randuri se aseaza coaste, calbas, ciolan.
Se fierb cu zer de oaie pentru a le fragezi si a avea gustul placut. Pentru a proteja preparatul se face un palanet din frunza de varza cu tarate de grau.
Se introduce in cuptor, unde s-a facut focul cu lemne de esenta tare. Dupa ce s-au consumat lemnele si s-a imprastiat jarul iar cuptorul este incins se introduce dovleacul – oala de lut si se lasa la copt 3-4 ore.
Dupa 3-4 ore se scoate din cuptor cu un stergar de canepa tesut la razboi.
Se serveste cu smantana sau iaurt, pita de casa, ardei iute, coaste, ciolan si calbas, toate afumate.
Se incepe masa cu vestita palinca – adica tuica de prune de pe Somes – cu siguranta cea mai buna tuica – palinca, din Romania.
Se infuleca cu pofta, iar dupa se stinge cu o carafa de vin alb - sec sau demisec, din Transilvania.
Pofta mare!

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.
Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...
Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa
Comentarii