Pulpa de Caprioara in Sos de Vin

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Pulpa de Caprioara in Sos de Vin

Ingrediente

  • 1 kg carne de vanat
  • Marinata pt fezandare (otet+apa+sare+condimente)
  • 1 ceapa
  • 2-4 catei de usturoi
  • 1-2 ardei
  • Morcov
  • Dovlecel
  • Cartofi
  • Ulei
  • Sare
  • piper
  • Malai
  • Salata de morcovi (cu zeama de portocale si miere)

Mod de preparare

Ar fi sunat mai bine daca in loc de caprioara as fi avut urs, ori, cum fac deseori la ceaun, vita batrana...

Asadar, daca avem vanat sau vita trecuta de prima tinerete, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa fezandam carnea cel putin 24 de ore intr-un paitz. Acesta poate fi de diverse feluri, dar negresit incepem cu otet si apa - parti egale, sare si felurite condimente. Eu pun: piper, foaie de dafin si usturoi la "rumegatoare", felii de ceapa si morcov la iepurila, dar se poate face o mare varietate de combinatii - esential este otetul.

Cand am o vita batrana, pun felii de kiwi, direct pe bucata de carne, cel putin 12 ore dupa care o cufund in paitzul corespunzator.

Acest mod de a fezanda vanatul nu este singurul, dar eu il folosesc mai des decat cel cu doar sare si felii de mere ori alte feluri de fezandare, fiindca nu mai trebuie sa desarez alte cateva ore carnea si este singurul paitz care fragezeste nemaipomenit de bine carnea cea mai incapatanata.

Dupa cele 24 de ore obligatorii (se poate tine mai mult la fragezire), scoatem carnea si putem s-o pregatim de-acum in orice fel dorim, fiindca este moale si docila.

Eu am ramas impoftita de gatit ceva la ceaun, asa ca am pregatit-o in el - se poate gati in orice vas cu fundul gros - conditia fiind ca mancarea sa poata fi gatita la foc domol si timp domol - cam 2 ore. Nu este exclus nici cuptorul, daca ne e mai comod.

Portionam carnea, curatim si taiem toate legumele si zarzavaturile pe care le vrem in preajma ei, imbracam bine vasul cu ulei, calim sau nu carnea si legumele (eu nu le-am calit), turnam vin negru pana acoperim ingredientele si fierbem la foc incet, cam 2 ore. Daca puneti si cartofi, asa cum am pus eu, sau dovlecel, puneti cartofii dupa o ora si jumatate de fiert, dovlecelul (care indulceste situatia) aproape de sfarsit si ouale marinate la sfarsit de tot. Eu nu m-am indurat sa marinez ouale cu Picant Fix ci am facut un soi de saramura+piper+ardei iute+o crenguta de cimbru, una de telina si una de tarhon (cu mandrie spun ca ouale au tinut doua saptamani, pe incercate - fiind prima data cand am conservat oua, am fost foarte precauta! )

Dupa 2 ore de fiert, carnea este pur si simplu untoasa!

Daca alegeti sa faceti mamaliguta, ea trebuie sa fie musai fiarta in apa cu unt: carnea rumegatoarelor cere imperios unt (daca nu as fi gatit-o in vin precis as fi prajit-o inainte de toate, in unt! )

Si salata pe care o alegeti are un "musai"... trebuie sa fie dulce - in contrast cu mancarea, sa zicem, salbatica - si sunt destule salate dulci! Eu am facut o salata de morcov (1 morcov, zeama unei portocale, o lingurita de miere, un praf de sare - cam asta ar fi proportia)

Acum, ca mi-am facut pofta ce-o avui, va doresc si voua asisderea!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
4
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
Placinta cu cartofi, varza sau branza
5
Romania

Placinta cu cartofi, varza sau branza

Placinta cu cartofi, varza sau branza