Pulpa de Caprioara in Sos de Vin

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Pulpa de Caprioara in Sos de Vin

Ingrediente

  • 1 kg carne de vanat
  • Marinata pt fezandare (otet+apa+sare+condimente)
  • 1 ceapa
  • 2-4 catei de usturoi
  • 1-2 ardei
  • Morcov
  • Dovlecel
  • Cartofi
  • Ulei
  • Sare
  • piper
  • Malai
  • Salata de morcovi (cu zeama de portocale si miere)

Mod de preparare

Ar fi sunat mai bine daca in loc de caprioara as fi avut urs, ori, cum fac deseori la ceaun, vita batrana...

Asadar, daca avem vanat sau vita trecuta de prima tinerete, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa fezandam carnea cel putin 24 de ore intr-un paitz. Acesta poate fi de diverse feluri, dar negresit incepem cu otet si apa - parti egale, sare si felurite condimente. Eu pun: piper, foaie de dafin si usturoi la "rumegatoare", felii de ceapa si morcov la iepurila, dar se poate face o mare varietate de combinatii - esential este otetul.

Cand am o vita batrana, pun felii de kiwi, direct pe bucata de carne, cel putin 12 ore dupa care o cufund in paitzul corespunzator.

Acest mod de a fezanda vanatul nu este singurul, dar eu il folosesc mai des decat cel cu doar sare si felii de mere ori alte feluri de fezandare, fiindca nu mai trebuie sa desarez alte cateva ore carnea si este singurul paitz care fragezeste nemaipomenit de bine carnea cea mai incapatanata.

Dupa cele 24 de ore obligatorii (se poate tine mai mult la fragezire), scoatem carnea si putem s-o pregatim de-acum in orice fel dorim, fiindca este moale si docila.

Eu am ramas impoftita de gatit ceva la ceaun, asa ca am pregatit-o in el - se poate gati in orice vas cu fundul gros - conditia fiind ca mancarea sa poata fi gatita la foc domol si timp domol - cam 2 ore. Nu este exclus nici cuptorul, daca ne e mai comod.

Portionam carnea, curatim si taiem toate legumele si zarzavaturile pe care le vrem in preajma ei, imbracam bine vasul cu ulei, calim sau nu carnea si legumele (eu nu le-am calit), turnam vin negru pana acoperim ingredientele si fierbem la foc incet, cam 2 ore. Daca puneti si cartofi, asa cum am pus eu, sau dovlecel, puneti cartofii dupa o ora si jumatate de fiert, dovlecelul (care indulceste situatia) aproape de sfarsit si ouale marinate la sfarsit de tot. Eu nu m-am indurat sa marinez ouale cu Picant Fix ci am facut un soi de saramura+piper+ardei iute+o crenguta de cimbru, una de telina si una de tarhon (cu mandrie spun ca ouale au tinut doua saptamani, pe incercate - fiind prima data cand am conservat oua, am fost foarte precauta! )

Dupa 2 ore de fiert, carnea este pur si simplu untoasa!

Daca alegeti sa faceti mamaliguta, ea trebuie sa fie musai fiarta in apa cu unt: carnea rumegatoarelor cere imperios unt (daca nu as fi gatit-o in vin precis as fi prajit-o inainte de toate, in unt! )

Si salata pe care o alegeti are un "musai"... trebuie sa fie dulce - in contrast cu mancarea, sa zicem, salbatica - si sunt destule salate dulci! Eu am facut o salata de morcov (1 morcov, zeama unei portocale, o lingurita de miere, un praf de sare - cam asta ar fi proportia)

Acum, ca mi-am facut pofta ce-o avui, va doresc si voua asisderea!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Tortulet aperitiv cu morcovi si branza
Bucataras.RO

Tortulet aperitiv cu morcovi si branza

:)) Stiu ca s-a terminat concursul cu sandvisurile si recunosc ca a fost facut initial pentru concurs...dar mai apoi m-am...

Tortulet aperitiv cu morcovi si branza
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola