Pui cu Salote, Smantana si Fasole Taiata

Complexitate
redusa
Pui cu Salote, Smantana si Fasole Taiata

Ingrediente

  • Pentru 2 persoane
  • 250 gr piept de pui - 7 muschiuleti
  • din cei ce se desfac am pus eu
  • 6 salote
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper
  • vegeta optional
  • amestec de rozmarin
  • coaja de lamaie si lamaita (cunoscuta sub numele de lemon-gras)
  • 50 gr unt gras
  • 3 linguri de smantana groasa, aprox 150 gr
  • 4 catei de usturoi
  • 50 ml vin alb
  • 300 gr fasole verde congelata
  • 2 catei usturoi
  • ulei de masline
  • sare

Mod de preparare

Acum cateva zile am avut o pofta de o mancare foarte des gatita in casa parintilor mei, cu influente moldave, mai mult bucovinene. Se cheama pui moldovenesc cu smantana, dar la fel de bine se poate face si cu porumbei, pt cine e amator.

Dar, cum cosnita mea nu era suficienta pt a-mi satisface pofta, am improvizat un pic: d Cu prima ocazie o sa revin cu reteta, parol, monser!

Spalati si uscati pe un servet pieptul de pui. Taiati fasii subtirii, puneti intr-o tava intr-un singur strat si turnati sucul de lamaie. Presarati sare, piper, vegeta. Amestecul de rozmarin si alte cele este intr-o sticla cu rasnita, puteti pune toate mirodeniile intr-un recipient cu rasnita si macina deasupra carnii, daca nu tocati marunt 4.5 ace de rozmarin si un fir de lamaita.

Lasati la macerat aprox 30 de minute, daca optati pt bucati mici. In caz ca lasati bucatile de carne mai mari, mariti timpul de macerare.

Incepand de acum eu am lucrat cu doua tigai in acelasi timp: d
Pregatiti cei 2 catei de usuturoi ca pt mujdei, fara sa adaugati apa, doar ii bateti cu sare. Rezervati.

Salota o puteti taia dupa gust sau doar sa ii faceti niste mici crestaturi pe lungime, gen evantai. Zdrobiti cu dosul cutitului usturoiul si tocati-l marunt. Intr-o cratita gen tigaie puneti apa la fiert cu sare si ulei de masline, suficienta pt a fierbe fasolea taiata.

In alta tigaie puneti la incins untul. Adaugati salotele si caliti-le pana cand ajung sa fie transparente. Puneti si usturoiul, dar nu lasati mai mult de un minut, pt a nu se arde si amari. In continuare, adaugati si carnea de pui si, daca nu va simtiti in stare sa saltati amestecul cu tigaia, mestecati cu lingura ca sa se cuprinda de toate aromele.

Dupa cateva minute adaugati si vinul, mai mult sau mai putin 50 ml de vin alb - eu am turnat din sticla direct, deci poate ca am gresit la apreciat cantitatile - si lasati sa fiarba pana se evapora alcoolul.

Intre timp, in apa deja clocotinda, puneti fasolea verde congelata la fiert, cca 10 minute sunt suficiente ca sa fie al dente. Scurgeti apa din cratita, o puteti face cu ajutorul unui capac sita ca cel pt scurs paste si puneti din nou cratita pe foc.

Daca nu ati pus suficient ulei la fiert, puteti adauga o lingura in plus acum sau cand sunt gata de servit- personal mai picur un poic de ulei de masline crud peste- si usturoiul zdrobit. Cu focul la minim, mestecati ca sa se patrunda aromele si sa se evapore eventuala apa ramasa, apoi sitngeti focul si pastrati la cald.

Dupa ce s-a evaporat alcoolul din vin adaugati si smantana si lasati cca 2-3 minute.
Serviti alaturi de garnitura, presarand patrunjel proaspat taiat din belsug sau dupa gust, acompaniat de un vin alb sec sau demisec.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Desert prajitura cu nuci si crema caramel
Bucataras.RO

Desert prajitura cu nuci si crema caramel

Am achiziționat o cutie mare de lapte condensat caramelizat și am zis că ar fi păcat să nu pregătesc ceva bun cu ea....

Desert prajitura cu nuci si crema caramel
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola