Meniu complet pentru Rusalii

Portii
6
Timp coacere
300 minute
Complexitate
ridicata
Meniu complet pentru Rusalii

Ingrediente

  • Sare, piper
  • Pentru ciorba de carne și legume:
  • 500 de grame vrabioara de vită tăiată cubulete
  • 500 de grame piept de porc cu os, osul îndepărtat, fără slănină, tăiat cubulete
  • 3 morcovi medii
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 1/2 rădăcină de telina
  • ulei, sare, piper
  • 10 căței de usturoi
  • 3 cepe verzi
  • 2 fire de usturoi verde
  • 2 cepe roșii decojite
  • câte o legatura de pătrunjel și marar
  • 2 fire de rozmarin
  • 1 ardei gras roșu
  • 200 de grame roșii cherry feliate
  • 3 foi dafin
  • 3 litri apă
  • 200 de ml smantana pentru gatit
  • 1 lămâie
  • Câte o linguriță de boia dulce, chimen, piper de Cayenne, 5 linguri de ketchup de casă, ierburi de Provence, tarhon proaspăt, 2 linguri, maghiran uscat
  • Pentru cartofi:
  • Sare, piper
  • 1 kg cartofi noi roșii
  • 50 de grame unt
  • 150 de ml smantana pentru gatit
  • 150 de ml lapte
  • 2 linguri de muștar
  • 1 lingura făina
  • 1 ceapă verde tocată
  • 1 lingura de capere
  • Marar, 1/2 legatura
  • Pentru muschiuletii de porc:
  • 2 muschiuleti de porc
  • 4 fire de usturoi verde
  • Câteva fire de cimbru
  • Sare, piper
  • 50 de grame unt
  • Ulei
  • 150 de ml vin licoros
  • 150 de ml apă
  • 1 lămâie
  • Oțet din vin roșu
  • Zahăr brun
  • Roșii cherry, 200 grame
  • Ierburi de Provence
  • 2 fire rozmarin
  • Boabe de mirt optional ( eu mi le-am adus din vacanța în Italia, la noi nu știu dacă se găsesc)
  • 1 ceapă roșie feliata
  • Pentru prăjitura cu brânză de vaci și mere:
  • 3 ouă
  • 100 de grame unt
  • 500 de grame brânză de vaci grasă
  • 250 de grame urda
  • 1 kg mere verzi
  • 200 de grame zahăr
  • 1 budinca de vanilie
  • 1 lingura extract de vanilie
  • Coaja de la o lămâie
  • 4 linguri de rom
  • 75 de grame gris
  • 200 de grame smantana fermentata grasă
  • Un praf de sare
  • Dulceață de caise, zahăr pudră,
  • 1 linguriță praf de copt

Mod de preparare

Am perceput mereu sărbătorile dincolo de semnificatia lor religioasă, mai degrabă ca pe ceva sufletesc...știam mereu , ca și acum, că îmi voi vedea sigur părinții, îi voi coplesi cu prezenta mea, cu bunatatile cu care îi răsfăț mereu și cu ...iubire...
Din păcate traditiile culinare s-au cam pierdut, cel puțin eu nu îmi amintesc ca femeile din satul meu natal să coacă cozonaci, pască...dar oricine are ceva dulce cu care își așteaptă musafirii sau o gustare mai specială!
Asta am încercat să fac și eu, mâncăruri pe placul tuturor și un dulce românesc pe care îl adoră toată lumea!

Așa că, zis și făcut, să începem bucatareala:

Pentru ciorba, rețetă proprie, se încinge ulei într-o oală mai mare, nu prea mult, că pieptul de porc conține destulă grăsime.
Calim carnea și oasele păstrate, cam 10 minute, până își schimbă culoarea.
Adaugăm cepele roșii întregi, ușor crestate, foile de dafin, o lingura sare, piper, ierburi de Provence, rozmarinul, usturoiul curățat și pisat, stingem cu jumătate din cantitatea de apă și lăsăm să fiarbă o oră și jumătate.
Între timp, tocam ceapa verde și usturoiul verde, morcovii, rădăcina de pătrunjel, telina, ierburile, încingem ulei într-o tigaie, calim mai întâi ceapa, usturoiul 5 minute, adăugăm restul legumelor, le lăsăm 10 minute, apoi le amestecăm cu condimente și ierburi tocate, puțină sare, piper.
Peste carnea din oală, punem legumele, puțină apă călduță dacă e cazul, le mai fierbem 30 de minute.
Adăugăm roșiile cherry, le mai fierbem 10 minute.
Apoi amestecăm smantana cu sucul de lămâie, o temperam cu puțină ciorbă călduță, o rasturnam în oala, mai dam 2, 3 clocote și o servim cu pâine de casă și extra smantana.

Cartofii se fierb 20 de minute, se curăță de coajă, se feliaza bucăți potrivite.
Pentru sos, se caleste ceapa tocată în unt 10 minute, se adaugă lichidele, sare, piper, capere, marar, cand dă în clocot, mustarul amestecat cu faina și puțin lapte rece.
Se mai fierbe 5 minute.
Se amestecă sosul cu cartofii.

Pentru muschiuleti, rețetă proprie:

Se face o marinada din 4 linguri ulei, 2 linguri suc de lămâie, o lingura oțet din vin roșu, o linguriță zahăr brun, sare, piper.
Se ung muschiuletii, se lasă la frigider peste noapte la marinat sau minim 2 ore.
A doua zi se asezoneaza, se împarte fiecare muschiulet în trei bucăți, cu capătul pastrat, se împletesc cu fire de cimbru, usturoi verde, se prind cu scobitori la capete.
Se prajesc în unt încins cu puțin ulei, 10 minute pe fiecare parte.
Intr-o tavă, se pun roșiile cherry feliate, ceapa roșie, masate toate foarte bine cu ulei de măsline, ierburi de Provence, o linguriță zahăr brun, oțet de vin roșu, vinul și apa, se pun peste ele muschiuletii, două fire rozmarin, boabe de mirt optional( se pot înlocui cu câteva măsline negre) .
Se coc acoperit o oră, în cuptorul preincalzit, la 200 grade Celsius, se mai întoarce muschiuletul din cand in cand, se unge cu sosul din tavă, apoi se dă jos folia, se mai lasă 15 minute să se rumeneasca.
Legumele din tavă se pasează, se strecoară, eventual se mai dau intr-un clocot cu puțin unt, acesta fiind sosul pentru muschiuleti.

Pentru prăjitură:

Aceasta e printre primele prăjituri pe care le-am pregătit și a devenit imediat preferata tuturor.
Are și de ce, cred că e în top 3 al prajiturilor de același gen și ar putea fi considerata un fel de pască fără aluat delicioasă!
Se separă gălbenușurile de albusuri.
Untul se bate spumă, se încorporează zahărul tos, vanilia, coaja de lămâie, romul, gălbenușurile unul câte unul, branza, budinca de vanilie amestecata cu praful de copt și grisul, sarea, smantana.
Albusurile se bat spumă, se adaugă în compoziție.
Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se curăță merele de coajă, se scoate cotorul cu un instrument special, se taie în patru, partea din interior se cresteaza cu grijă. Se așază peste amestecul cu brânză.
Compoziția se pune într-o tavă de 26 de cm diametrul, se coace 80 de minute.
Cu cca. 30 de minute înainte de expirarea timpului de coacere , se acoperă cu foaie de copt pentru a nu se arde prea tare , iar cu 10 minute inainte, se înlătura foaia de copt pentru a se rumeni uniform.
Se lasă la răcit, apoi se unge cu gem de caise și se presară cu zahar pudră.
Poftă bună vă doresc și sărbători luminate, pline de bucurie!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Parteneri
Placinta aperitiv
Bucataras.RO

Placinta aperitiv

Placinta aperitiv
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat