Am perceput mereu sărbătorile dincolo de semnificatia lor religioasă, mai degrabă ca pe ceva sufletesc...știam mereu , ca și acum, că îmi voi vedea sigur părinții, îi voi coplesi cu prezenta mea, cu bunatatile cu care îi răsfăț mereu și cu ...iubire...
Din păcate traditiile culinare s-au cam pierdut, cel puțin eu nu îmi amintesc ca femeile din satul meu natal să coacă cozonaci, pască...dar oricine are ceva dulce cu care își așteaptă musafirii sau o gustare mai specială!
Asta am încercat să fac și eu, mâncăruri pe placul tuturor și un dulce românesc pe care îl adoră toată lumea!
Așa că, zis și făcut, să începem bucatareala:
Pentru ciorba, rețetă proprie, se încinge ulei într-o oală mai mare, nu prea mult, că pieptul de porc conține destulă grăsime.
Calim carnea și oasele păstrate, cam 10 minute, până își schimbă culoarea.
Adaugăm cepele roșii întregi, ușor crestate, foile de dafin, o lingura sare, piper, ierburi de Provence, rozmarinul, usturoiul curățat și pisat, stingem cu jumătate din cantitatea de apă și lăsăm să fiarbă o oră și jumătate.
Între timp, tocam ceapa verde și usturoiul verde, morcovii, rădăcina de pătrunjel, telina, ierburile, încingem ulei într-o tigaie, calim mai întâi ceapa, usturoiul 5 minute, adăugăm restul legumelor, le lăsăm 10 minute, apoi le amestecăm cu condimente și ierburi tocate, puțină sare, piper.
Peste carnea din oală, punem legumele, puțină apă călduță dacă e cazul, le mai fierbem 30 de minute.
Adăugăm roșiile cherry, le mai fierbem 10 minute.
Apoi amestecăm smantana cu sucul de lămâie, o temperam cu puțină ciorbă călduță, o rasturnam în oala, mai dam 2, 3 clocote și o servim cu pâine de casă și extra smantana.
Cartofii se fierb 20 de minute, se curăță de coajă, se feliaza bucăți potrivite.
Pentru sos, se caleste ceapa tocată în unt 10 minute, se adaugă lichidele, sare, piper, capere, marar, cand dă în clocot, mustarul amestecat cu faina și puțin lapte rece.
Se mai fierbe 5 minute.
Se amestecă sosul cu cartofii.
Pentru muschiuleti, rețetă proprie:
Se face o marinada din 4 linguri ulei, 2 linguri suc de lămâie, o lingura oțet din vin roșu, o linguriță zahăr brun, sare, piper.
Se ung muschiuletii, se lasă la frigider peste noapte la marinat sau minim 2 ore.
A doua zi se asezoneaza, se împarte fiecare muschiulet în trei bucăți, cu capătul pastrat, se împletesc cu fire de cimbru, usturoi verde, se prind cu scobitori la capete.
Se prajesc în unt încins cu puțin ulei, 10 minute pe fiecare parte.
Intr-o tavă, se pun roșiile cherry feliate, ceapa roșie, masate toate foarte bine cu ulei de măsline, ierburi de Provence, o linguriță zahăr brun, oțet de vin roșu, vinul și apa, se pun peste ele muschiuletii, două fire rozmarin, boabe de mirt optional( se pot înlocui cu câteva măsline negre) .
Se coc acoperit o oră, în cuptorul preincalzit, la 200 grade Celsius, se mai întoarce muschiuletul din cand in cand, se unge cu sosul din tavă, apoi se dă jos folia, se mai lasă 15 minute să se rumeneasca.
Legumele din tavă se pasează, se strecoară, eventual se mai dau intr-un clocot cu puțin unt, acesta fiind sosul pentru muschiuleti.
Pentru prăjitură:
Aceasta e printre primele prăjituri pe care le-am pregătit și a devenit imediat preferata tuturor.
Are și de ce, cred că e în top 3 al prajiturilor de același gen și ar putea fi considerata un fel de pască fără aluat delicioasă!
Se separă gălbenușurile de albusuri.
Untul se bate spumă, se încorporează zahărul tos, vanilia, coaja de lămâie, romul, gălbenușurile unul câte unul, branza, budinca de vanilie amestecata cu praful de copt și grisul, sarea, smantana.
Albusurile se bat spumă, se adaugă în compoziție.
Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se curăță merele de coajă, se scoate cotorul cu un instrument special, se taie în patru, partea din interior se cresteaza cu grijă. Se așază peste amestecul cu brânză.
Compoziția se pune într-o tavă de 26 de cm diametrul, se coace 80 de minute.
Cu cca. 30 de minute înainte de expirarea timpului de coacere , se acoperă cu foaie de copt pentru a nu se arde prea tare , iar cu 10 minute inainte, se înlătura foaia de copt pentru a se rumeni uniform.
Se lasă la răcit, apoi se unge cu gem de caise și se presară cu zahar pudră.
Poftă bună vă doresc și sărbători luminate, pline de bucurie!
Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorBudinca de chia este un desert sau o gustare sanatoasa si delicioasa, preparata din seminte de chia înmuiate în lichid (cum...
Budinca de chia - o gustare sanatoasaFursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulciPizza Margherita este o reteta clasica si simpla, perfecta pentru iubitorii de pizza. Realizata cu aluat proaspat, sos de...
Pizza Margherita - ideala pentru o masa rapida si delicioasaReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii