Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Ingrediente

  • -600 g carne miel cu os
  • -600 g spanac proaspat
  • -1 ceapa mijlocie
  • -2-3 foi de dafin
  • -5-6 boabe cardamom
  • -ulei masline
  • -7-8 catei usturoi
  • -1 cutie boabe naut fierte(400g)
  • -sare
  • -piper
  • Garnitura:
  • -400 g orez bob cu bob

Mod de preparare

Inainte de a trece la modul de preparare a spanacului, sa facem totusi o mica introducere. Despre beneficiile spanacului s-a scris si s-a vorbit mult, dar, e posibil ca multi dintre noi sa nu cunoastem ca aceasta planta simpla, pe care o avem toti la indemina, proaspata sau congelata, nu inceteaza sa-si dezvaluie beneficiile.
Spanacul nu este doar una dintre cele mai bune surse de antioxidanti, ci si una din legumele care au capacitatea de a imbunatati functiile congnitive si vederea.
Aceasta leguma cu frunze verzi este bogata in fier, calciu, magneziu, acid folic, mangan, vitamine precum A, C si K. Potrivit studiilor, nutrientii din spanac - in special flavonoidele- stimuleaza functiile creierului, imbunatatesc vederea si chiar lupta cu anumite tipuri de cancer.
Si cateva informatii despre carnea de miel pe care o vom gati cu spanac.
La noi, si in general in majoritatea tarilor arabe, se consuma in cantitate mare carnea de miel, capra sau ied.
Dupa unele studii, specialistii spun ca atat carnea de ied cat si cea de miel ar fi mai saraca in colesterol chiar si fata de carnea de pui si fara piele. Asta pentru ca iedul nu asimileaza grasimea
in muschi, asa cum se intimpla in cazul vitei sau porcului, ci se depune in exterior, ceea ce face ca acele parti sa fie usor eliminate la sacrificare.
Carnea de vita, considerata una dintre cele mai sanatoase alimente, contine de doua ori mai multe grasimi decat cea de ied, iar porcul de trei ori. Pe de alta parte puiul are aceeasi cantitate de grasimi insa are mai multe calorii si grasimi saturate.
Eu am ales carnea de miel (partea din spate), care e mult mai sanatoasa si bogata in minerale si proteine, dar si faptul ca este mai slaba.
Cum procedam:
Se curata carnea de pielite, se spala, se taie bucati nu prea mici.
Eu am gatit in oala sub presiune, pentru ca este mult mai rapid, si nu necesita atat de mult timp. Se incinge uleiul de masline intr-o oala(in cazul meu oala sub presiune) si se caleste putin ceapa si jumatate din cantitatea de usturoi, care au fost in prealabil taiate marunt. Dupa ce s-au calit se adauga carnea si se lasa sa se prajeasca timp de 5 minute, dupa care se adauga foile de dafin, boabele de cardamom, sare, piper, dupa gust si la sfarsit apa calduta. Cantitatea de apa pe care o adaugam, trebuie sa acopere bine continutul din oala(aprox.1,5 l). Din momentul cand a inceput sa fiarba lasam aprox.15 minute, timp dupa care carnea este gatita.
Oala se va deschide dupa ce s-a racit bine si se poate rasturna intr-o alta oala. Intre timp vom pregati spanacul. Il curatam bine si il spalam in mai multe ape, apoi se lasa putin la scurs intr-o strecuratoare, dupa care il vom taia nu prea marunt. Daca a fiert carnea o vom scoate din oala sub presiune si o vom pune intr-o alta oala in care vom pregati mancarica noastra. Supa obtinuta de la carne se va sita inainte de a o adauga peste carne, apoi o vom pune in oala.Daca vi se pare ca supa este prea multa o adaugati in 2 etape.Puneti 3 parti din supa, apoi adaugati spanacul, lasand sa fiarba la foc mic, nu prea mult, ca sa nu-si piarda din proprietatile lui.Ar fi bine sa urmariti si pozele facute pe etapele de lucru ca sigur va vor fi de folos.Daca simtiti ca mai este nevoie de apa, adaugati restul de supa, oricum in final trebuie sa obtineti o mancarica putin mai lichida si nu scazuta. Dupa 5 minute, vom adauga nautul, invartim bine si mai lasam cateva minute, timp in care vom praji usturoiul ramas, taiat rondele, iar dupa ce s-a rumenit bine il vom adauga in oala cu spanac.
Daca va place mancarea cu mai mult sos adaugati mai mult lichid si nu lasati sa scada foarte mult. In felul asta am finalizat cu delicioasa mancarica de spanac, care poate fi servita alaturi de o garnitura de orez, sau cu paine. Noi de obicei o servim cu garnitura de orez (si de aceea preferam ca sa fie mai mult sos), avand un gust deosebit de bun. La servire nu ne va lipsi lamaia, care ii va da un gust placut spanacului dar si ardeiul iute, insa puteti sa serviti si cu orice altceva doriti.
Este o mancare foarte sanatoasa si nu necesita nici prea mult timp si nici
foarte multe ingrediente.
Va doresc
Pofta buna!
Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Tocana de toamna

Tocana de toamna

Tocana de toamna
Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Eclere
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Degetele de pui - crocante si savuroase
3
Carte de bucate

Degetele de pui - crocante si savuroase

Degetelele de pui sunt crocante si savuroase, preferatele copiilor. De ce sa le cumper, daca le poti face acasa?

Degetele de pui - crocante si savuroase
Chec marmorat
4
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura cu Blat de Bezea
5
Dulciuri

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Parteneri
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Culinar.RO

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Gustos.RO

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia