Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Ingrediente

  • -600 g carne miel cu os
  • -600 g spanac proaspat
  • -1 ceapa mijlocie
  • -2-3 foi de dafin
  • -5-6 boabe cardamom
  • -ulei masline
  • -7-8 catei usturoi
  • -1 cutie boabe naut fierte(400g)
  • -sare
  • -piper
  • Garnitura:
  • -400 g orez bob cu bob

Mod de preparare

Inainte de a trece la modul de preparare a spanacului, sa facem totusi o mica introducere. Despre beneficiile spanacului s-a scris si s-a vorbit mult, dar, e posibil ca multi dintre noi sa nu cunoastem ca aceasta planta simpla, pe care o avem toti la indemina, proaspata sau congelata, nu inceteaza sa-si dezvaluie beneficiile.
Spanacul nu este doar una dintre cele mai bune surse de antioxidanti, ci si una din legumele care au capacitatea de a imbunatati functiile congnitive si vederea.
Aceasta leguma cu frunze verzi este bogata in fier, calciu, magneziu, acid folic, mangan, vitamine precum A, C si K. Potrivit studiilor, nutrientii din spanac - in special flavonoidele- stimuleaza functiile creierului, imbunatatesc vederea si chiar lupta cu anumite tipuri de cancer.
Si cateva informatii despre carnea de miel pe care o vom gati cu spanac.
La noi, si in general in majoritatea tarilor arabe, se consuma in cantitate mare carnea de miel, capra sau ied.
Dupa unele studii, specialistii spun ca atat carnea de ied cat si cea de miel ar fi mai saraca in colesterol chiar si fata de carnea de pui si fara piele. Asta pentru ca iedul nu asimileaza grasimea
in muschi, asa cum se intimpla in cazul vitei sau porcului, ci se depune in exterior, ceea ce face ca acele parti sa fie usor eliminate la sacrificare.
Carnea de vita, considerata una dintre cele mai sanatoase alimente, contine de doua ori mai multe grasimi decat cea de ied, iar porcul de trei ori. Pe de alta parte puiul are aceeasi cantitate de grasimi insa are mai multe calorii si grasimi saturate.
Eu am ales carnea de miel (partea din spate), care e mult mai sanatoasa si bogata in minerale si proteine, dar si faptul ca este mai slaba.
Cum procedam:
Se curata carnea de pielite, se spala, se taie bucati nu prea mici.
Eu am gatit in oala sub presiune, pentru ca este mult mai rapid, si nu necesita atat de mult timp. Se incinge uleiul de masline intr-o oala(in cazul meu oala sub presiune) si se caleste putin ceapa si jumatate din cantitatea de usturoi, care au fost in prealabil taiate marunt. Dupa ce s-au calit se adauga carnea si se lasa sa se prajeasca timp de 5 minute, dupa care se adauga foile de dafin, boabele de cardamom, sare, piper, dupa gust si la sfarsit apa calduta. Cantitatea de apa pe care o adaugam, trebuie sa acopere bine continutul din oala(aprox.1,5 l). Din momentul cand a inceput sa fiarba lasam aprox.15 minute, timp dupa care carnea este gatita.
Oala se va deschide dupa ce s-a racit bine si se poate rasturna intr-o alta oala. Intre timp vom pregati spanacul. Il curatam bine si il spalam in mai multe ape, apoi se lasa putin la scurs intr-o strecuratoare, dupa care il vom taia nu prea marunt. Daca a fiert carnea o vom scoate din oala sub presiune si o vom pune intr-o alta oala in care vom pregati mancarica noastra. Supa obtinuta de la carne se va sita inainte de a o adauga peste carne, apoi o vom pune in oala.Daca vi se pare ca supa este prea multa o adaugati in 2 etape.Puneti 3 parti din supa, apoi adaugati spanacul, lasand sa fiarba la foc mic, nu prea mult, ca sa nu-si piarda din proprietatile lui.Ar fi bine sa urmariti si pozele facute pe etapele de lucru ca sigur va vor fi de folos.Daca simtiti ca mai este nevoie de apa, adaugati restul de supa, oricum in final trebuie sa obtineti o mancarica putin mai lichida si nu scazuta. Dupa 5 minute, vom adauga nautul, invartim bine si mai lasam cateva minute, timp in care vom praji usturoiul ramas, taiat rondele, iar dupa ce s-a rumenit bine il vom adauga in oala cu spanac.
Daca va place mancarea cu mai mult sos adaugati mai mult lichid si nu lasati sa scada foarte mult. In felul asta am finalizat cu delicioasa mancarica de spanac, care poate fi servita alaturi de o garnitura de orez, sau cu paine. Noi de obicei o servim cu garnitura de orez (si de aceea preferam ca sa fie mai mult sos), avand un gust deosebit de bun. La servire nu ne va lipsi lamaia, care ii va da un gust placut spanacului dar si ardeiul iute, insa puteti sa serviti si cu orice altceva doriti.
Este o mancare foarte sanatoasa si nu necesita nici prea mult timp si nici
foarte multe ingrediente.
Va doresc
Pofta buna!
Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
3
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
4
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Furescuri cu Untura
5
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Parteneri
Supa de spanac cu cartofi
Bucataras.RO

Supa de spanac cu cartofi

O supa usoara de spanac dreasa cu smantana si ou.  

Supa de spanac cu cartofi
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai