Prepararea carnii si a umpluturii:
Se spala bine gasca si se lasa la scurs.
Intre timp se prepara umplutura: se trece carnea de vitel si painea inmuiata si stoarsa prin masina de tocat, apoi se amesteca cu ouale, cu prunele, merele (perele) confiate, taiate cubulete. Se sareaza si pipereaza dupa gust.
Cu aceasta pasta se umple interiorul gastii, eventual se coasa partea din spate (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii).
Se aseaza gasca intr-o tava unsa cu putin unt (gasca lasa mai multa grasime decat alte pasari puse la cuptor), cu pieptul in sus si se da la cuptor, aproximativ 2 ore, stopind-o din cand in cand cu putina bere.
Ca sa se rumeneasca frumos ea se va intoarce la jumatatea timpului de fript.
Cand este facuta carnea se scoate din cuptor, se inveleste cu staniol, se lasa sa stea asa circa 15 min, dupa care se transeaza, apoi poate fi servita.
Prepararea garniturii de varza rosie:
Se taie varza in fasii subtiri(fideluta), apoi se pune la fiert impreuna cu merele taiate felii, zaharul, vinul si untura.
Se fierbe la foc mic pana cand varza este foarte bine patrunsa si amestecul a scazut.
Spre sfarsit se adauga sare si piper dupa gust.
Prepararea galustelor de cartofi:
Cartofii spalati, se pun la fiert in coaja, timp de 25 min, in apa usor sarata, apoi se scurg, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca.
Se trec prin masina de tocat si se amesteca cu faina si ouale, pana se obtine un aluat.
Acesta se portioneaza, formand galuste de marimea unui ou, care se introduc apoi intr-un vas cu apa, usor sarata, care fierbe.
Se lasa la fiert cca. 20 min.
Gasca, desi este transata, i se da forma initiala.
Se serveste pe un platou, pe pat de varza rosie, inconjurata de galustele de cartofi. alaturi de un vin rosu sec sau demisec.
La fel ca si curcanul umplut, gasca umpluta se preteaza foarte bine ca meniu de sarbatori.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaDe cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L DigitalO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii