Gasca Umpluta cu Garnitura de Varza Rosie si Galuste de Cartofi

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru gasca umpluta:
  • -1 gasca (aprox 3 kg) fara maruntaie
  • -200g prune uscate fara samburi
  • -100g mere sau pere confiate
  • -700g carne de vitel
  • -300g paine alba (mai veche de 1 zi)
  • -2 oua
  • -250 ml bere blonda
  • -sare
  • -piper
  • Pentru garnitura de varza rosie:
  • -2 kg varza rosie
  • -2 mere
  • -2 linguri zahar
  • -1 lingura untura
  • -5 cuisoare
  • -200ml vin rosu
  • -sare
  • -piper
  • Pentru galustele de cartofi:
  • -2 kg cartofi
  • -500g faina
  • -4 oua

Mod de preparare

Prepararea carnii si a umpluturii:
Se spala bine gasca si se lasa la scurs.
Intre timp se prepara umplutura: se trece carnea de vitel si painea inmuiata si stoarsa prin masina de tocat, apoi se amesteca cu ouale, cu prunele, merele (perele) confiate, taiate cubulete. Se sareaza si pipereaza dupa gust.

Cu aceasta pasta se umple interiorul gastii, eventual se coasa partea din spate (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii).

Se aseaza gasca intr-o tava unsa cu putin unt (gasca lasa mai multa grasime decat alte pasari puse la cuptor), cu pieptul in sus si se da la cuptor, aproximativ 2 ore, stopind-o din cand in cand cu putina bere.

Ca sa se rumeneasca frumos ea se va intoarce la jumatatea timpului de fript.

Cand este facuta carnea se scoate din cuptor, se inveleste cu staniol, se lasa sa stea asa circa 15 min, dupa care se transeaza, apoi poate fi servita.

Prepararea garniturii de varza rosie:
Se taie varza in fasii subtiri(fideluta), apoi se pune la fiert impreuna cu merele taiate felii, zaharul, vinul si untura.
Se fierbe la foc mic pana cand varza este foarte bine patrunsa si amestecul a scazut.
Spre sfarsit se adauga sare si piper dupa gust.

Prepararea galustelor de cartofi:
Cartofii spalati, se pun la fiert in coaja, timp de 25 min, in apa usor sarata, apoi se scurg, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca.
Se trec prin masina de tocat si se amesteca cu faina si ouale, pana se obtine un aluat.
Acesta se portioneaza, formand galuste de marimea unui ou, care se introduc apoi intr-un vas cu apa, usor sarata, care fierbe.
Se lasa la fiert cca. 20 min.
Gasca, desi este transata, i se da forma initiala.

Se serveste pe un platou, pe pat de varza rosie, inconjurata de galustele de cartofi. alaturi de un vin rosu sec sau demisec.

La fel ca si curcanul umplut, gasca umpluta se preteaza foarte bine ca meniu de sarbatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.