Gasca Umpluta cu Garnitura de Varza Rosie si Galuste de Cartofi

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru gasca umpluta:
  • -1 gasca (aprox 3 kg) fara maruntaie
  • -200g prune uscate fara samburi
  • -100g mere sau pere confiate
  • -700g carne de vitel
  • -300g paine alba (mai veche de 1 zi)
  • -2 oua
  • -250 ml bere blonda
  • -sare
  • -piper
  • Pentru garnitura de varza rosie:
  • -2 kg varza rosie
  • -2 mere
  • -2 linguri zahar
  • -1 lingura untura
  • -5 cuisoare
  • -200ml vin rosu
  • -sare
  • -piper
  • Pentru galustele de cartofi:
  • -2 kg cartofi
  • -500g faina
  • -4 oua

Mod de preparare

Prepararea carnii si a umpluturii:
Se spala bine gasca si se lasa la scurs.
Intre timp se prepara umplutura: se trece carnea de vitel si painea inmuiata si stoarsa prin masina de tocat, apoi se amesteca cu ouale, cu prunele, merele (perele) confiate, taiate cubulete. Se sareaza si pipereaza dupa gust.

Cu aceasta pasta se umple interiorul gastii, eventual se coasa partea din spate (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii).

Se aseaza gasca intr-o tava unsa cu putin unt (gasca lasa mai multa grasime decat alte pasari puse la cuptor), cu pieptul in sus si se da la cuptor, aproximativ 2 ore, stopind-o din cand in cand cu putina bere.

Ca sa se rumeneasca frumos ea se va intoarce la jumatatea timpului de fript.

Cand este facuta carnea se scoate din cuptor, se inveleste cu staniol, se lasa sa stea asa circa 15 min, dupa care se transeaza, apoi poate fi servita.

Prepararea garniturii de varza rosie:
Se taie varza in fasii subtiri(fideluta), apoi se pune la fiert impreuna cu merele taiate felii, zaharul, vinul si untura.
Se fierbe la foc mic pana cand varza este foarte bine patrunsa si amestecul a scazut.
Spre sfarsit se adauga sare si piper dupa gust.

Prepararea galustelor de cartofi:
Cartofii spalati, se pun la fiert in coaja, timp de 25 min, in apa usor sarata, apoi se scurg, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca.
Se trec prin masina de tocat si se amesteca cu faina si ouale, pana se obtine un aluat.
Acesta se portioneaza, formand galuste de marimea unui ou, care se introduc apoi intr-un vas cu apa, usor sarata, care fierbe.
Se lasa la fiert cca. 20 min.
Gasca, desi este transata, i se da forma initiala.

Se serveste pe un platou, pe pat de varza rosie, inconjurata de galustele de cartofi. alaturi de un vin rosu sec sau demisec.

La fel ca si curcanul umplut, gasca umpluta se preteaza foarte bine ca meniu de sarbatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
2
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Gogosari Copti cu Usturoi
3
Garnituri

Gogosari Copti cu Usturoi

Gogosari Copti cu Usturoi
Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
4
Conserve, muraturi

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
5
Conserve, muraturi

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Parteneri
Nectar de visine
Bucataras.RO

Nectar de visine

Anul asta a fost un an bogat in visine, fata de anul trecut cand n-am vazut 2-3 visine in visin.Asa ca am zis sa fac si niste...

Nectar de visine
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia