Cotlet de Porc cu Cartofi Gratinati

Complexitate
redusa
Cotlet de Porc cu Cartofi Gratinati

Ingrediente

  • Pentru 2-3 portii
  • 400 gr cotlet de porc
  • 300 -400 gr cartofi
  • 3 linguri de ulei (reteta cere untura)
  • 2 linguri de faina
  • 150 gr cascaval
  • sare si piper dupa gust
  • 4-5 linguri de smantana
  • 100 ml lapte (aproximativ)
  • 2 oua
  • 4 catei de usturoi pentru friptura (optional)

Mod de preparare

Cotletul de porc se spala in apa rece, se scurge bine de tot, se freaca bine cu sare si piper si se pune in tava unsa cu ulei/untura, se acopera bine de tot, apoi se pune la cuptor, unde se tine aproximativ 50 de minute sau pana furculita intra usor in carne, se mai intoarce odata pentru a se rumeni pe ambele parti.

Dupa ce este gata, se scoate din tava si se pune pe platoul de servire, se acopera si se tine caldut. Sosul ramas in tava nu se arunca. Daca nu a ramas destul lichid lasat de carne (nu se adauga apa deloc la friptura) atunci se adauga putina apa peste arsura din tava, se rade cu un cutit arsura si se amesteca cu apa, se strecoara si se incalzeste pe foc. Lichidul rezultat se numeste jiu si se va servi peste feliile de cotlet si cartofi.

Intre timp se spala cartofii si se fierb, cu coaja cu tot, in apa cu sare. Cand sant fierti, se scurg, se decojesc si se taie in cuburi mari.

Intr-o cratita se caleste in ulei faina, dupa care se stinge apoi cu lapte, amestecandu-se bine sa nu se faca cocoloase. Laptele se pune atat cat sa iasa dupa fierbere si ingrosare un sos ca un aluat de clatite mai grosut. In cazul in care din neatentie se formeaza cocoloase, ele se pot inlatura, folosind o strecuratoare.

Dupa ce a fiert sosul respectiv timp de 10 minute, se ia jos de pe foc (acuma se strecoara daca este cazul) si se amesteca cu sare, piper si oul/ouale batut, apoi se adauga si cartofii cuburi.

Se ia o tava termorezistenta, se unge cu ulei/untura, se intinde amestecul de cartofi intr-un strat uniform, deasupra se toarna smantana (sau daca e groasa se pun bucatele) , se presara cascavalul si se da la cuptor pana se rumeneste frumos.

Pentru servire, se socoteste pentru fiecare portie doua felii de cotlet de circa 1 cm grosime si un patrat de cartofi (se taie direct in tava). Se pune una, doua lingurite de jiu peste felia de carne si se serveste cu castraveti murati, salata de varza sau ardei copti

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.