Cotlet de Porc cu Cartofi Gratinati

Complexitate
redusa
Cotlet de Porc cu Cartofi Gratinati

Ingrediente

  • Pentru 2-3 portii
  • 400 gr cotlet de porc
  • 300 -400 gr cartofi
  • 3 linguri de ulei (reteta cere untura)
  • 2 linguri de faina
  • 150 gr cascaval
  • sare si piper dupa gust
  • 4-5 linguri de smantana
  • 100 ml lapte (aproximativ)
  • 2 oua
  • 4 catei de usturoi pentru friptura (optional)

Mod de preparare

Cotletul de porc se spala in apa rece, se scurge bine de tot, se freaca bine cu sare si piper si se pune in tava unsa cu ulei/untura, se acopera bine de tot, apoi se pune la cuptor, unde se tine aproximativ 50 de minute sau pana furculita intra usor in carne, se mai intoarce odata pentru a se rumeni pe ambele parti.

Dupa ce este gata, se scoate din tava si se pune pe platoul de servire, se acopera si se tine caldut. Sosul ramas in tava nu se arunca. Daca nu a ramas destul lichid lasat de carne (nu se adauga apa deloc la friptura) atunci se adauga putina apa peste arsura din tava, se rade cu un cutit arsura si se amesteca cu apa, se strecoara si se incalzeste pe foc. Lichidul rezultat se numeste jiu si se va servi peste feliile de cotlet si cartofi.

Intre timp se spala cartofii si se fierb, cu coaja cu tot, in apa cu sare. Cand sant fierti, se scurg, se decojesc si se taie in cuburi mari.

Intr-o cratita se caleste in ulei faina, dupa care se stinge apoi cu lapte, amestecandu-se bine sa nu se faca cocoloase. Laptele se pune atat cat sa iasa dupa fierbere si ingrosare un sos ca un aluat de clatite mai grosut. In cazul in care din neatentie se formeaza cocoloase, ele se pot inlatura, folosind o strecuratoare.

Dupa ce a fiert sosul respectiv timp de 10 minute, se ia jos de pe foc (acuma se strecoara daca este cazul) si se amesteca cu sare, piper si oul/ouale batut, apoi se adauga si cartofii cuburi.

Se ia o tava termorezistenta, se unge cu ulei/untura, se intinde amestecul de cartofi intr-un strat uniform, deasupra se toarna smantana (sau daca e groasa se pun bucatele) , se presara cascavalul si se da la cuptor pana se rumeneste frumos.

Pentru servire, se socoteste pentru fiecare portie doua felii de cotlet de circa 1 cm grosime si un patrat de cartofi (se taie direct in tava). Se pune una, doua lingurite de jiu peste felia de carne si se serveste cu castraveti murati, salata de varza sau ardei copti

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
4
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti