Nu stiu si daca in tara e la moda sa manaci costite, americane dupa unii, englezesti dupa englezi -sic! - dar aici in Spania sunt innebuniti! Va pun reteta pe care o faceam in cantitati industriale-iar! - intr-un restaurant.
Tot ceea ce inseamna claviatura de costita se fasoneaza ca sa nu ramana cu foarte multa carne pe parti, asta in cazul le cumparati asa. Cele ce vin special pt asta sau sunt exact cum trebuie, inclusiv taiate pe jumate de lungime ca sa iasa o portie.
Deci, claviatura -toate coastele de pe o parte sau alta- se taie in 4 bucati, in caul in care vreti sa le serviti ca portie individuala, sau puteti taia cate un oscior sadoau de costita, cum am facut in poza. Se sareaza, se pipereaza si se pun in tava.
Separat, preparam sosul. Se amesteca toate in bol si punem peste costite in tava.
Daca vi se pare ca e carnea slaba, fara grasime deloc, puteti pune si o lingura de ulei, de care vreti si aveti! Putem sa punem un pic de apa sau supa de carne si sa clatim bolul de de sos, turnandu-l in tava. Acoperim cu folie de aluminiu si punem la cuptor, la foc mediu.
Din 30 in 30 de minute ne uitam sa vedem cum sunt, le intoarcem pana cand e carnea gata. Scoatem folia si le mai lasam un pic-depinde de cuptor- pana se ingroasa sosul si ramane pe ele!
Cartofii, daca sunt noi se spala bine cu un burete, daca nu ii curatam si ii taiem sferturi pe lungime. Ii punem in tava de la cuptor si presaram mirodenii: eu am pus un amestec in rasnita de sare, rozmarin si lemon grass dar si niste cimbru de la mama din gradina, boia dulce si piper. Ii punem in strat uniform si punem in ploaie ulei, iar e care vreti si de care aveti!
Lasam la cuptor cam 30 min, scoatem si ii mai miscam cate un pic pana sunt gata! Cei noi la mine in 25 de min au fost gata!
Garnitura de salata Coleslaw e irevocabila la englezi pt acest fel. Avem nevoie de morcov, ceapa, varza alba si maioneza. Morcovul se da pe razatoare, ceapa si varza se taie juliene, se pune in bol, se amesteca putin si se pune maioneza.
Nu fecati varza ca la salata noastra pt ca se inmuia si nu va mai fi buna, maioneza o inmoaie ea. daca ramane tine cm 2 -3 zile in frigider, acoperita cu capac sau folie transparenta.
Sosul picant
Din sosul ramas de la coacerea costitelor puteti face sosul dulce acrisor sau picant, pe care il puneti peste costite in momentul servirii sau langa. Cel dulce acrisor ramane ca atare, il gustati de sare sau de dulce si rectificati dupa gust.
Al meu ramane mereu perfect, doar daca vreau sa iasa gustul de afumat-barbeque mai pun putin sos-ketchup barbque sau o suvita de slanina afumata de la Sugag.
Pt cel picant puneti sosul intr-o cratita, taiati marunt ardei rosu iute de-l nost sau folosit cayenne-chilli e aceeasi marie, dar cu alta palarie! eu am pus cam 5 chili mici si e destul de ... Cum prima data explodeaza in papilele gustative dulce-acrisorul, picantul il veti simti un pic mai tarziu, dar pisca! Asa ca aveti grija! Bun, fierbeti sosul asta pana se ingroasa si gata!
Cu ambele sosuri puteti marina si face inca o sarja de costite, aripioare. Merge mai mult la porc si pui. Sau il puteti pastra in borcan in frigider cam 2 saptamani.
Cand fac mult eu congelez.
Sper ca nu v-am plicitisir cu englezismele mele, dar e super bun!
Enjoy it!
* puteti folosi doar zahar sau doar miere, dubland cantitatea a ceea ce folositi
** in caz ca nu aveti asa ceva, dublati cantitatea de ketchup normal si puneti afumatura, costita sau slanina
Mereu calde pe platou cu garnitura aferenta. Se pot folosi si pt mesele tip bufet suedez, cu conditia ca o parte a osului sa fie fasonata si imbracata in aluminiu, taiata costita pe fiecare os, bineinteles!
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorFicateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii