Chisca cu Crupe

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • crupe 1 kg
  • 500 gr carne de porc
  • 300 gr slanina sarata
  • 300 grcarne afumata
  • 500 gr de ceapa
  • piper
  • cimbru
  • mate de porc
  • moare de curechi
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 1 legatura de cimbru

Mod de preparare

Crupele, pasatul in unele zone este de fapt boaba de porumb macinata destul de mare. Se obtinea la rasnita de casa folosita de strabunii nostri care azi mai este doar ca piesa de muzeu.

Clatim in 3-4 ape reci crupele pentru al spala si a indeparta surplusul de amidon. Il punem la fiert pana se umfla de tot. Luam ceapa o curatam si o calim, o aurim de fapt in slanina sarata taiata marunt.

Tocam carnea de porc frageda in cubulete mici, la fel procedam si cu carnea afumata. In trun vas mai mare punem toata tocatura ceapa cu slanina, si crupele fierte urmand sa condimentam cu cimbru si piper.

Matele necesare le spalam cu sare si otet si un pic de apa rece. Le clatim cu apa calda si eliminam resturile de grasimi. Umplem matele cu compozitia facuta mai devreme. Ca sa ne fie mai usor adaugam si un pic de apa calduta odata cu compozitia.

Matele fiind umplute le legam la capete cu ata. Un tuci mare pe foc, un foc potolit bsub tuci iar in tuci 3 litri moare de curechi (zeama de varza), 3 litri de apa, doua cepe, doi morcovi, o telina toate curatate si intregi puse la fiert cu o creanga de cimbru.

La primul clocot lasam focul moale si dupa ce sa potolit fiertura punem matele incet cu grija pentru a nu le sparge. O jumate de ora buna lasat sa colcaie pe focul moale dupa care le scoatem afara. Le lasam la rece
Chisca cu crupe te imbie cu aromele ei la sarbatorile de Craciun si an nou atunci cand orice gospodina care se respecta is mai are stiinta de asa ceva pune in dusmanie o tava de jumari cu afumatuta unde inghesuie si 2-3 bucati de chisca.

Coboram in Lunca Dunarii unde gasim caltabosul cu pasat firt in zeama de varza cu covrigi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Salata Simpla de Salata Verde
4
Salate

Salata Simpla de Salata Verde

Salata Simpla de Salata Verde
Bomboane Raffaello
5
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Parteneri
Pulpe de pui la tigaie
Bucataras.RO

Pulpe de pui la tigaie

Un pranz rapid si bun! ‪#‎gatescpentruocarte‬

Pulpe de pui la tigaie
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute