Crupele, pasatul in unele zone este de fapt boaba de porumb macinata destul de mare. Se obtinea la rasnita de casa folosita de strabunii nostri care azi mai este doar ca piesa de muzeu.
Clatim in 3-4 ape reci crupele pentru al spala si a indeparta surplusul de amidon. Il punem la fiert pana se umfla de tot. Luam ceapa o curatam si o calim, o aurim de fapt in slanina sarata taiata marunt.
Tocam carnea de porc frageda in cubulete mici, la fel procedam si cu carnea afumata. In trun vas mai mare punem toata tocatura ceapa cu slanina, si crupele fierte urmand sa condimentam cu cimbru si piper.
Matele necesare le spalam cu sare si otet si un pic de apa rece. Le clatim cu apa calda si eliminam resturile de grasimi. Umplem matele cu compozitia facuta mai devreme. Ca sa ne fie mai usor adaugam si un pic de apa calduta odata cu compozitia.
Matele fiind umplute le legam la capete cu ata. Un tuci mare pe foc, un foc potolit bsub tuci iar in tuci 3 litri moare de curechi (zeama de varza), 3 litri de apa, doua cepe, doi morcovi, o telina toate curatate si intregi puse la fiert cu o creanga de cimbru.
La primul clocot lasam focul moale si dupa ce sa potolit fiertura punem matele incet cu grija pentru a nu le sparge. O jumate de ora buna lasat sa colcaie pe focul moale dupa care le scoatem afara. Le lasam la rece
Chisca cu crupe te imbie cu aromele ei la sarbatorile de Craciun si an nou atunci cand orice gospodina care se respecta is mai are stiinta de asa ceva pune in dusmanie o tava de jumari cu afumatuta unde inghesuie si 2-3 bucati de chisca.
Coboram in Lunca Dunarii unde gasim caltabosul cu pasat firt in zeama de varza cu covrigi.
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorFicateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii