Cassoeula (Varza cu Coaste de Porc, Cirnati) Reteta Tipica din Lombardia

Complexitate
redusa
Cassoeula (Varza cu Coaste de Porc, Cirnati) Reteta Tipica din Lombardia

Ingrediente

  • varza
  • coaste de purcel
  • sorici de porc curatat
  • razuit si spalat
  • cirnati
  • picioare de porc curatate, razuite si spalate
  • ureche de porc
  • coada
  • morcovi
  • telina
  • ceapa
  • un pahar de vin alb sec sau supa de carne
  • sare, (piper) cit e nevoie

Mod de preparare

Reteta mea mai simpla e fara picior, cap, urechi sau coada de porc. Daca insa hotariti sa le puneti, trebuie sa le fierbeti in oala sub presiune pt cca 40-60 minute, e folositoarea chiar si pt degresare. Am folosit doar o bucata de sorici.

Intr-o cratita mare (a mea e din fonta), la foc lent, puneti untul si prajiti ceapa tocata, adaugati coastele de porc, urechea si soriciul taiate felii subtiri. Coaceti la foc mare carnea. Adaugati telina si morcovi. Adaugati un polonic de supa, sarea (piperul) si amestecati totul. Puneti capacul si lasati focul mic de tot pt cca 1 ora controlind mereu sa nu se lipeasca de fund (in acest caz adaugati supa).

Adaugati si cirnatii eu i-am pus pe unii taiati si altii intregi, dar din motive de spatiu in oala i-am taiat pana la urma pe toti.

In acest timp curatati varza, o taiati bucati mari si o coaceti la foc mic intr-o cratita acoperita, cu putina apa pina se inmoaie (5-10 minute) - eu am folosit o tigaie mare. Puneti deci varza in cratita carnurilor. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc moderat pt cca 30 sau 45 minute verificand din cand in cand sa nu se lipeasca.

Din cand in cand curatati grasimea de la suprafata.
Serviti fierbinte cu mamaliga.

mici modificari:
- coastele prajite mai intai apoi am pus morcovii (peste ceapa am sarit stiti voi de ce, iar peste telina pentru ca nu aveam :p)
- in loc de unt am pus 1 lingura rasa de untura


La Cassoeula se poate scrie in mai multe moduri casoeula, cassouela, casoela, cassuola sau cazzuola, dar si cassöla/casöla. Ortografia e deja atit de diferita incat si retetele sunt diverse, fiecare zona are reteta ei, unii nu pun piciorul de porc ci numai parti de la cap, altii pun si vin, e cu siguranta o adaugire moderna asa cum moderna e si folosirea in unele retete a bulionului.

E un fel de mincare tipic din Lombardia, nu e un fel de mincare de zi cu zi cu siguranta. Este mai mult pt sarbatori si traditia cere sa fie servita impreuna cu mamaliga. E bine sa fie gatita incepand cu noiembrie, ca varza folosita sa fi prins prima bruma, asa va avea frunzele mai moi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia