Friptura Din Spareribs la Cuptor

Complexitate
redusa
Friptura Din Spareribs la Cuptor

Ingrediente

  • -1,5 kg spareribs (costita de porc), feliata
  • -3-5 catei de usturoi
  • -1 varf cutit boia de ardei iute
  • -3-4 linguri ulei de masline
  • -3 bucati ardei iuti, uscati
  • -3 bucati ardei iuti, proaspeti, curatati de seminte
  • -1 portocala
  • -coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • -50-100 ml ulei de masline
  • -3 linguri miere
  • -sare

Mod de preparare

Amestecati intr-un mojar sau robot, usturoiul, ardeiul iute (uscat si proaspat), feliat, boiaua, coaja rasa de la 1/2 portocala si 1/2 lamaie, 3-4 linguri ulei de masline si sarea si omogenizati foarte bine, pana devine o pasta cremoasa.

Ungeti pe toate partile feliile de spareribs cu acesta marinada si dati la frigider, pentru cel putin 1 ora, in vas acoperit cu folie alimentara.

Asezati-le apoi, usor distantate, intr-o tava pentru cuptor in care adaugati 1 cana de apa, 50-100 ml ulei, functie de tava si sarati destul de bine. Acoperiti cu o folie de aluminiu si dati la cuptorul preancalzit, la 180 grade, aproximativ 1 ora.

Scoateti tava si folia, stropiti bucatile de spareribs cu sucul de la 1 portocala amestecat cu miere si mai dati la cuptor, fara folie, pana se rumenesc frumos si costita este facuta. Scoateti tava, acoperiti-o din nou cu folie si lasati circa 10 min asa, inainte de a servi.


Spareribs - numele ii vine, de fapt, din nemtescul Rippenspeer - care inseamna costita facuta pe o tepusa metalica, la carbuni. Englezii au preluat termenul, simplificandu-l, intai in ribspare si, mai apoi, in spareribs

Este de fapt cea mai ieftina bucata de la porc, dar si una dintre cele mai gustoase, atunci cand ne reuseste operatiunea de gatire- in final ele trebuie sa fie moi si suculente incat carnea sa cada de pe os chiar si cand "privim" in farfurie!

Ca o regula generala:
- spareribs se fac cu sos dulceag, gros si lipicios, pentru ca avand putina carne, sarea o usuca si-i da un gust ca de sunca. Ori niste spareribs uscate nu au nici un farmec.
-bucatile de costita din tava trebuie neaparat acoperite cu folie de alumniniu. Modul de gatire este cald - umed, altfel carnea se usuca, de aceea si cantitatea de sos trebuie sa fie semnificativa.
-cuptorul se preincalzeste la 180-190 grade, iar costitele din tava, bagate la cuptor se ung din cand in cand cu sos.
-cand carnea incepe sa se desfaca de pe os, inlaturam folia de deasupra, ungem inca un strat de sos si mai lasam circa 10 minute pana se rumenesc frumos.
-le scoatem din cuptor si acoperim din nou cu folie, nu mai mult de 10 minute, inainte de a fi servite.

Incercati si veti vedea ca nu mai aveti nevoie nici de furculita si nici de cutit, iar degetele va vor fi curate!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
2
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Parteneri
Ciuperci champignon cu quinoa
Bucataras.RO

Ciuperci champignon cu quinoa

Daca tineti post sau vreti doar o masa sanatoasa si plina de proteine, aceasta reteta poate fi o optiune.

Ciuperci champignon cu quinoa
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread