Friptura de Porc

Complexitate
redusa
Friptura de Porc

Ingrediente

  • 1 bucata muschi/cotlet (carmanada) de porc
  • sare si piper dupa gust
  • 8 catei de usturoi (se poate si mai mult)
  • 1 lingurita de sirop de artar
  • 1 lingurita coriandru seminte
  • boia pentru putina culoare dar e optional
  • 1/2 lingurita seminte de mustar
  • un varf de lingurita de enibahar
  • 200 m l lapte (sau mai putin)
  • 150 ml vin alb (chardoney)
  • 5 linguri de untura (ulei de care doriti)

Mod de preparare

Carnea se spala, se ia de pe os si se pune deoparte. .

Restul ingredientelor in afara de usturoi, vin si untura se pun intr-o punga de plastic, se amesteca bine de tot dupa care se adauga carnea. Se intoarce punga pe toate partile ca sa fie bine acoperita de bait si se lasa la frigider de seara pana dimineata sau peste zi si, dupa posibilitati, se mai intoarce din cand in cand.

a doua zi se scoate carnea din marinada si se spala usor de tot dupa care se pune in vasul in care urmeaza sa pregatim friptura. Se curata usturoiul, se taie feliute si se pune peste carne, se mai adauga sare si piper putin si se da la foc.

In momentul in care untura s-a topit, carnea e intoarce pe toate partile pana prinde o ctusta usoara apoi incepem sa adaugam tot cate putina apa, doar atat cat sa acopere carnea pe 3/4. Se pune capac si se lasa sa fiarba incet. Din cand in cand verificam nivelul de apa si mai adaugam tot cate un pahar si, desigur mai intoarcem si carnea.

Cand furculita patrunde destul de bine in carne, este aproape gata. Acum turnam vinul si lasam sa fiarba incet de tot, intorcand carnea mereu pana tot lichudul e evapoprat sau absorbit.

Se lasa sa se rumeneasca usor in cratita, avem grija cum intoarcem carnea sa fie prinsa pe toate partile, dupa care se ia de pe foc si se seveste cu garnitura preferata. Noi am servit cu - sotul cu paste, baietii cu pireu si salata, eu doar cu salata. Din sosul care a ramas in tigaie se poate face un gravy.

Se incalzeste bine, se rade cu o lingura arsura de pe fundul cratitei si se mai fierbe putin impreuna. In alt vas se pune faina (amidon folosesc eu) si se inmoaie cu putin sos, se adauga apoi tot sosul amestecand cu grija sa nu se formeze cocoloase de faina, se adauga ata si fierbem pana obtinem un sos mai grosut.

Se serveste cu succes peste friptura si garnitura

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Salata de iarna asortata
3
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Dobos
4
Dulciuri

Dobos

Dobos
Gogosari si conopida la otet
5
Conserve, muraturi

Gogosari si conopida la otet

Gogosari si conopida la otet
Parteneri
Desert tort cu visine si soc
Bucataras.RO

Desert tort cu visine si soc

 Eu am luat de la prietenii mei de la Dulceata Gradinii sirop si jeleu (care sunt super delicioase) si le-am...

Desert tort cu visine si soc
Tort de portocale cu crema
Culinar.RO

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana