Friptura de Porc

Complexitate
redusa
Friptura de Porc

Ingrediente

  • 1 bucata muschi/cotlet (carmanada) de porc
  • sare si piper dupa gust
  • 8 catei de usturoi (se poate si mai mult)
  • 1 lingurita de sirop de artar
  • 1 lingurita coriandru seminte
  • boia pentru putina culoare dar e optional
  • 1/2 lingurita seminte de mustar
  • un varf de lingurita de enibahar
  • 200 m l lapte (sau mai putin)
  • 150 ml vin alb (chardoney)
  • 5 linguri de untura (ulei de care doriti)

Mod de preparare

Carnea se spala, se ia de pe os si se pune deoparte. .

Restul ingredientelor in afara de usturoi, vin si untura se pun intr-o punga de plastic, se amesteca bine de tot dupa care se adauga carnea. Se intoarce punga pe toate partile ca sa fie bine acoperita de bait si se lasa la frigider de seara pana dimineata sau peste zi si, dupa posibilitati, se mai intoarce din cand in cand.

a doua zi se scoate carnea din marinada si se spala usor de tot dupa care se pune in vasul in care urmeaza sa pregatim friptura. Se curata usturoiul, se taie feliute si se pune peste carne, se mai adauga sare si piper putin si se da la foc.

In momentul in care untura s-a topit, carnea e intoarce pe toate partile pana prinde o ctusta usoara apoi incepem sa adaugam tot cate putina apa, doar atat cat sa acopere carnea pe 3/4. Se pune capac si se lasa sa fiarba incet. Din cand in cand verificam nivelul de apa si mai adaugam tot cate un pahar si, desigur mai intoarcem si carnea.

Cand furculita patrunde destul de bine in carne, este aproape gata. Acum turnam vinul si lasam sa fiarba incet de tot, intorcand carnea mereu pana tot lichudul e evapoprat sau absorbit.

Se lasa sa se rumeneasca usor in cratita, avem grija cum intoarcem carnea sa fie prinsa pe toate partile, dupa care se ia de pe foc si se seveste cu garnitura preferata. Noi am servit cu - sotul cu paste, baietii cu pireu si salata, eu doar cu salata. Din sosul care a ramas in tigaie se poate face un gravy.

Se incalzeste bine, se rade cu o lingura arsura de pe fundul cratitei si se mai fierbe putin impreuna. In alt vas se pune faina (amidon folosesc eu) si se inmoaie cu putin sos, se adauga apoi tot sosul amestecand cu grija sa nu se formeze cocoloase de faina, se adauga ata si fierbem pana obtinem un sos mai grosut.

Se serveste cu succes peste friptura si garnitura

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
1
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura Super Pufoasa cu Visine
4
Dulciuri

Prajitura Super Pufoasa cu Visine

Prajitura Super Pufoasa cu Visine
Parteneri
Aperitiv chec cu legume, carnati si mix de seminte
Bucataras.RO

Aperitiv chec cu legume, carnati si mix de seminte

Merisor imi face mereu pofta cu preparatele ei, asa ca adesea pregatesc si eu ceva care sa semene cu ce a gatit ea. De data...

Aperitiv chec cu legume, carnati si mix de seminte
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.