Cirnati de Casa

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente :
  • - 3 kg carne porc slaba (80% carne, 20 % slanina)
  • - 1 kg carne vita
  • - 0,5 kg carne oaie
  • - 1 capatina de usturoi medie/kg de compozitie
  • - 1 - 2 linguri de sare grunjoasa/kg carne (dupa gust as spune eu)
  • - 10 gr boia iute la 5 kg de carne, nu exagerati deoarece poate lasa un gust amar
  • - 1 lingurita rasa de cimbru la 2 kg de carne
  • - 1 lingurita rasa de coriandru pisat la 5 kg de carne
  • - 100 -120 ml supa de oase/kg
  • - 10 metri mate de oaie
  • Pentru cantitati mai mari, multiplicati cantitatea!

Mod de preparare

Se toaca carnea, se amesteca bine, se adauga sarea si se lasa la odihnit la rece pina pregatim celelalte ingrediente.

Se curata si se piseaza usturoiul, se amesteca bine cu supa de oase rece si se lasa o ora, dupa care se strecoara, usturoiul aruncindu-se, deoarece daca este din import, este tratat impotriva incoltiri si inverzeste carnea, lucru de nedorit! Daca usturoiul este din gradina dvs, se incorporeaza in compozitie, neexistind acel pericol!

Se toarna supa putin cite putin, si se incorporeaza framintind bine, pina carnea inghite supa, se incorporeaza condimentele in acelasi fel framintind bine, cu totul cam 15 minute, nu va grabiti, compozitia trebuie omogenizata bine!

Se lasa la rece pina a doua zi, dupa care se mai amesteca 1-2 minute, si se incepe umplerea matelor spalate bine, si lasate in prealabil in apa calduta sa devina elastice!

Cirnatii nu trebuie sa fie indesati, cind se face umplerea, se string usor cu mina cautind sa fie uniformi, iar din 20 in 20 de cm se rasucesc!

Vor rezulta cirnati subtiri gen oltenesti, care se vor usca uniform, dupa uscare ajungind de grosimea unui pix!

Cind sint gata, se aseaza pe un bat acoperit cu hirtie, si se lasa la zvintat la rece (nu la cald cum am vazut pe unele site-uri), o perioada cuprinsa intre citeva zile si 3 saptamini daca ii doriti mai uscati, gen salam de sibiu, iar daca ii afumati sa nu mai fie umezi (doar citeva zile sunt de ajuns pentru uscare)!

Cirnatii uscati 2 - 3 saptamini, nu este nevoie sa ii prajiti in ulei, pe gratarul incins 1-2 minute este de ajuns, deoarece se pot minca si ca atare!

Se pot elimina sau adauga dupa gust condimentele, spre exemplu se poate pune salvie, sau rozmarin in loc de coriandru!

Atentie, nu exagerati cu condimentele deoarece se pierde din mirosul specific de cirnat!

Din cantitatile de carne de mai sus rezulta o compozitie echilibrata, daca doriti un gust mai accentuat de oaie puteti suplimenta cu inca 0, 5 kg cantitatea de mai sus!

Spor la treaba, si pofta buna!
Se pot servi proaspeti prajiti, sau uscati pe gratar ca garnitura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici