Veneziene

Postat pe: 06-12-2013
(0)

Ingrediente

Pentru foietaj
1 pachet aluat foietaj (cca 500 g)
zahar tos
Pandispan
6 oua
150 g zahar
150 g faina
Crema de vanilie
6 galbenusuri
750 ml lapte
25 g faina
20 g amidon
225 g zahar
vanilie (baton sau esenta)
1 praf de sare
Sirop
150 ml apa
2-3 linguri zahar sau dupa gust
coaja rasa de la 1 lamaie
rom, vanilie, dupa preferinta, optional

Mod de preparare

Pentru foietaj
Lasati aluatul foietaj la dezghetat.
Tapetati tava (43 x 37 cm) cu hartie de copt.
Intindeti pe rand, 2 foi de aluat, putin mai mari decat dimensiunile tavii folosite (in timpul coacerii aluatul se mai strange).
Asezati prima foaie in tava pregatita, intepati aluatul din loc in loc si presarati generos cu zahar tos.
Dati la cuptorul incins si coaceti cca 10 min, la foc mare (200 grade) sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Procedati identic cu a doua foaie.

Pandispan
Mixati bine ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul.
Adaugati faina cernuta in 2-3 reprize si inglobati cu grija, cu ajutorul unei spatule, prin rasturnare de jos in sus. Trebuie sa obtineti un aluat fin si aerat.
Turnati intr-o tava (43 x 37 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelati usor.
Dati la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30 min, la 180 grade sau pana ce pandispanul este copt (trece testul cu scobitoarea) si frumos rumenit.
Rasturnati pe un gratar si lasati la racit.

Crema de vanilie
Puneti la fiert, intr-o craticioara, laptele si semintele de la pastaia de vanilie (daca folositi) pana atinge punctul de fierbere, apoi dati deoparte.
Separat, mixati bine zaharul cu galbenusurile si sarea pana devine o crema spumoasa, iar zaharul este dizolvat.
Inglobati faina cernuta impreuna cu amidonul, apoi subtiati compozitia cu laptele caldut, adaugat treptat.
Transferati vasul pe bain - marie si fierbeti pana capata consistenta unei smantani groase, amestecand continuu.
Dati deoparte, inglobati esenta de vanilie (daca folositi) si lasati crema la racit.

Sirop
Puneti la fiert apa, zaharul si coaja de lamaie, amestecand pana se topeste tot zaharul. Lasati apoi inca 1-2 min sa fiarba.
Dati deoparte, inglobati aromele (optional), lasati la racit si strecurati.

Asamblare
Tapetati cu celofan / folie de plastic tava in care ati copt pandispanul, avand grija ca acesta sa depaseasca bine marginile.
Puneti 1 foaie de foietaj si ungeti cu ½ din crema.
Taiati pandispanul in fasii, pe latime, apoi reconstruiti-l peste crema (se insiropeaza mai bine). Insiropati bine si lasati 5 min in asteptare.
Puneti restul de crema, in strat uniform si acoperiti cu cealalta foaie foietata.
Inveliti totul in folie de plastic, asezati deasupra prajiturii un fund de lemn si cateva obiecte grele.
Dati la rece pentru cel putin 3- 4 ore, dar cel mai bine, de seara pana dimineata.

Serviti taiata in felii.
Este o prajitura excelenta, delicat aromata, cu o combinatia de arome si texturi foarte placuta. Populara in toata Italia; desi numele variaza in functie de zona, iar ingredientele cunosc unele modificari, rezultatul este la fel de delicios de la nord la sud.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Veneziene" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Veneziene