Veneziene

Complexitate
redusa
Veneziene

Ingrediente

  • Pentru foietaj
  • -1 pachet aluat foietaj (cca 500 g)
  • -zahar tos
  • Pandispan
  • -6 oua
  • -150 g zahar
  • -150 g faina
  • Crema de vanilie
  • -6 galbenusuri
  • -750 ml lapte
  • -25 g faina
  • -20 g amidon
  • -225 g zahar
  • -vanilie (baton sau esenta)
  • -1 praf de sare
  • Sirop
  • -150 ml apa
  • -2-3 linguri zahar sau dupa gust
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -rom, vanilie, dupa preferinta, optional

Mod de preparare

Pentru foietaj
Lasati aluatul foietaj la dezghetat.
Tapetati tava (43 x 37 cm) cu hartie de copt.
Intindeti pe rand, 2 foi de aluat, putin mai mari decat dimensiunile tavii folosite (in timpul coacerii aluatul se mai strange).
Asezati prima foaie in tava pregatita, intepati aluatul din loc in loc si presarati generos cu zahar tos.
Dati la cuptorul incins si coaceti cca 10 min, la foc mare (200 grade) sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Procedati identic cu a doua foaie.

Pandispan
Mixati bine ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul.
Adaugati faina cernuta in 2-3 reprize si inglobati cu grija, cu ajutorul unei spatule, prin rasturnare de jos in sus. Trebuie sa obtineti un aluat fin si aerat.
Turnati intr-o tava (43 x 37 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelati usor.
Dati la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30 min, la 180 grade sau pana ce pandispanul este copt (trece testul cu scobitoarea) si frumos rumenit.
Rasturnati pe un gratar si lasati la racit.

Crema de vanilie
Puneti la fiert, intr-o craticioara, laptele si semintele de la pastaia de vanilie (daca folositi) pana atinge punctul de fierbere, apoi dati deoparte.
Separat, mixati bine zaharul cu galbenusurile si sarea pana devine o crema spumoasa, iar zaharul este dizolvat.
Inglobati faina cernuta impreuna cu amidonul, apoi subtiati compozitia cu laptele caldut, adaugat treptat.
Transferati vasul pe bain - marie si fierbeti pana capata consistenta unei smantani groase, amestecand continuu.
Dati deoparte, inglobati esenta de vanilie (daca folositi) si lasati crema la racit.

Sirop
Puneti la fiert apa, zaharul si coaja de lamaie, amestecand pana se topeste tot zaharul. Lasati apoi inca 1-2 min sa fiarba.
Dati deoparte, inglobati aromele (optional), lasati la racit si strecurati.

Asamblare
Tapetati cu celofan / folie de plastic tava in care ati copt pandispanul, avand grija ca acesta sa depaseasca bine marginile.
Puneti 1 foaie de foietaj si ungeti cu ½ din crema.
Taiati pandispanul in fasii, pe latime, apoi reconstruiti-l peste crema (se insiropeaza mai bine). Insiropati bine si lasati 5 min in asteptare.
Puneti restul de crema, in strat uniform si acoperiti cu cealalta foaie foietata.
Inveliti totul in folie de plastic, asezati deasupra prajiturii un fund de lemn si cateva obiecte grele.
Dati la rece pentru cel putin 3- 4 ore, dar cel mai bine, de seara pana dimineata.

Serviti taiata in felii.
Este o prajitura excelenta, delicat aromata, cu o combinatia de arome si texturi foarte placuta. Populara in toata Italia; desi numele variaza in functie de zona, iar ingredientele cunosc unele modificari, rezultatul este la fel de delicios de la nord la sud.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
1
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Inghetata cu Branza si Capsuni
4
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
5
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Parteneri
Desert turta dulce cu glazura de ciocolata alba
Bucataras.RO

Desert turta dulce cu glazura de ciocolata alba

"Retete festive de iarna" Simt deja miros de sarbatori, zapada este, am dat start la colinde si m-am apucat de...

Desert turta dulce cu glazura de ciocolata alba
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia