Veneziene

Complexitate
redusa
Veneziene

Ingrediente

  • Pentru foietaj
  • -1 pachet aluat foietaj (cca 500 g)
  • -zahar tos
  • Pandispan
  • -6 oua
  • -150 g zahar
  • -150 g faina
  • Crema de vanilie
  • -6 galbenusuri
  • -750 ml lapte
  • -25 g faina
  • -20 g amidon
  • -225 g zahar
  • -vanilie (baton sau esenta)
  • -1 praf de sare
  • Sirop
  • -150 ml apa
  • -2-3 linguri zahar sau dupa gust
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -rom, vanilie, dupa preferinta, optional

Mod de preparare

Pentru foietaj
Lasati aluatul foietaj la dezghetat.
Tapetati tava (43 x 37 cm) cu hartie de copt.
Intindeti pe rand, 2 foi de aluat, putin mai mari decat dimensiunile tavii folosite (in timpul coacerii aluatul se mai strange).
Asezati prima foaie in tava pregatita, intepati aluatul din loc in loc si presarati generos cu zahar tos.
Dati la cuptorul incins si coaceti cca 10 min, la foc mare (200 grade) sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Procedati identic cu a doua foaie.

Pandispan
Mixati bine ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul.
Adaugati faina cernuta in 2-3 reprize si inglobati cu grija, cu ajutorul unei spatule, prin rasturnare de jos in sus. Trebuie sa obtineti un aluat fin si aerat.
Turnati intr-o tava (43 x 37 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelati usor.
Dati la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30 min, la 180 grade sau pana ce pandispanul este copt (trece testul cu scobitoarea) si frumos rumenit.
Rasturnati pe un gratar si lasati la racit.

Crema de vanilie
Puneti la fiert, intr-o craticioara, laptele si semintele de la pastaia de vanilie (daca folositi) pana atinge punctul de fierbere, apoi dati deoparte.
Separat, mixati bine zaharul cu galbenusurile si sarea pana devine o crema spumoasa, iar zaharul este dizolvat.
Inglobati faina cernuta impreuna cu amidonul, apoi subtiati compozitia cu laptele caldut, adaugat treptat.
Transferati vasul pe bain - marie si fierbeti pana capata consistenta unei smantani groase, amestecand continuu.
Dati deoparte, inglobati esenta de vanilie (daca folositi) si lasati crema la racit.

Sirop
Puneti la fiert apa, zaharul si coaja de lamaie, amestecand pana se topeste tot zaharul. Lasati apoi inca 1-2 min sa fiarba.
Dati deoparte, inglobati aromele (optional), lasati la racit si strecurati.

Asamblare
Tapetati cu celofan / folie de plastic tava in care ati copt pandispanul, avand grija ca acesta sa depaseasca bine marginile.
Puneti 1 foaie de foietaj si ungeti cu ½ din crema.
Taiati pandispanul in fasii, pe latime, apoi reconstruiti-l peste crema (se insiropeaza mai bine). Insiropati bine si lasati 5 min in asteptare.
Puneti restul de crema, in strat uniform si acoperiti cu cealalta foaie foietata.
Inveliti totul in folie de plastic, asezati deasupra prajiturii un fund de lemn si cateva obiecte grele.
Dati la rece pentru cel putin 3- 4 ore, dar cel mai bine, de seara pana dimineata.

Serviti taiata in felii.
Este o prajitura excelenta, delicat aromata, cu o combinatia de arome si texturi foarte placuta. Populara in toata Italia; desi numele variaza in functie de zona, iar ingredientele cunosc unele modificari, rezultatul este la fel de delicios de la nord la sud.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
1
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Pere în sos de caramel
Bucataras.RO

Pere în sos de caramel

Ştiu că în privinţa deserturilor sunt sărac printre reţete, nu că aş avea prea multe reţete din alte feluri de...

Pere în sos de caramel
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.