Vargabeles

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g branza de vaci
  • 4 pliculete zahar vanilat
  • 250 g zahar
  • 6 oua
  • 500 g paste late (tagliatele)
  • 1 lingura smantana
  • 50 g unt sau margarina
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de rom
  • 200 g stafide

Mod de preparare

Pastele se pun la fiert intr-o oala de 2 l cu putina sare si un strop de ulei (ca sa nu se prinda), iar stafidele se pun la inmuiat in rom.

Intre timp intr-un castron se freaca branza de vaci cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema omogena. Treptat se adauga apoi galbenusurile (se separa de albusuri care se pastreaza la rece pentru mai tarziu). Se amesteca cu mixerul in continuare si se adauga smantana, untul si aromele.

Cand pastele sunt fierte (nu se fierb mai mult de 5-8 minute), se scurg, se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa sa se raceasca de tot. Se amesteca apoi compozitia de branza de vaci cu pastele bine racite si scurse, adaugandu-se la final stafidele. Se amesteca usor in asa fel incat pastele sa nu se sfarame.

Se lasa compozitia sa se odihneasca si se pregatesc tavile: se ung cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Eu folosesc tavile pentru cozonaci.

Inainte de a fi introduse la cuptor se bat albusurile spuma cu mixerul adaugand cateva picaturi de lamaie sau rom pentru ca spuma sa devina mai ferma. Se amesteca apoi cu compozitia de branza prin "rasturnare" de jos in sus si nu mai mult de 4-5 ori ca sa nu cada, se distribuie compozitia rapid in tavile pregatite si se introduce la cuptor. Timpul de coacere nu ar trebui sa depaseasca 60-70 minute, la o temperatura de 180 grade C, temperatura care trebuie crescuta treptat.

Dupa ce au fost scoase din cuptor si s-au racorit putin, budincile vor fi pudrate cu zahar.
Aceasta budinca ungureasca poate fi servita alaturi de un glob de inghetata de vanilie sau cu o rozeta de frisca alaturi!

Sper ca v-am facut pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu miere si multa frisca
1
Romania

Prajitura cu miere si multa frisca

Prajitura cu miere si multa frisca
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Vinete grecesti
3
Romania

Vinete grecesti

Vinete grecesti
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Romania

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca