Tort Tomnatic

Complexitate
redusa
Tort Tomnatic

Ingrediente

  • Blat:
  • -150 g unt
  • -150 g zahar
  • -3 oua
  • -200 g faina
  • -2 lingurite praf de copt
  • -100 g nuca, macinata
  • -75 ml lapte
  • Umplutura de gutui:
  • -5 g gelatina
  • -750 g gutui
  • -250 ml suc de mere
  • -80 g zahar
  • -2 plicuri zahar vanilinat
  • -1 plic praf de budinca de vanilie
  • Crema si decor:
  • -10 g gelatina
  • -1 plic praf de budinca de vanilie
  • -250 ml suc de mere
  • -250 ml vin rose sau rosu, dulce sau demidulce
  • -100 g zahar
  • -2 lingurite coaja rasa de lamaie
  • -300 + 200 ml smantana pentru frisca
  • -100 g nuca / alune, macinate

Mod de preparare

Blat
Frecati untul cu zaharul pana devine spumos si zaharul este complet dizolvat.
Adaugati pe rand ouale.

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si amestecati cu nuca macinata.
Inglobati in compozitia cu unt, alternand cu laptele.
Turnati intr-o tava rotunda cu pereti detasabili (diametru 26 cm) captusita cu hartie de copt.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea si este frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Repuneti in tava.

Umplutura de gutui
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Taiati cubulete gutuile spalate si curatate de coaja si casuta samburilor.

Puneti-le pe foc impreuna cu sucul de mere, zaharul, zaharul vanilat si fierbeti 8- 10 min sau pana ce gutuile sunt moi si se sfarma.
Adaugati praful de budinca, omogenizati si lasati la foc mic, amestecand continuu pana ce se ingroasa.

Dati deoparte si lasati sa se racoreasca putin (cca 2 min).
Inglobati gelatina hidratata si amestecati energic pana la omogenizare.
Turnati peste blatul din tava, nivelati si dati la rece pentru cca 2 ore.

Pentru crema
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Separat, pregatiti o budinca din praful de budinca de vanilie, suc de mere, vin, zahar si coaja rasa de lamaie.

Luati de pe foc, lasati sa se racoresca si inglobati gelatina hidratata.
Omogenizati foarte bine si continuati sa amestecati pana ce crema se raceste.
Bateti 300 ml smantana pentru frisca pana se intareste.
Inglobati-o in crema racita.
Turnati peste crema de gutui, nivelati si dati din nou la rece pentru cca 3 ore.

Bateti restul de smantana pentru frisca (200 ml) si imbracati tortul.
Presarati cu nuca macinata / alune.
Pastrati la rece.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Tort Anamaria
Bucataras.RO

Tort Anamaria

Un tort deosebit cu o aroma fenomenala care iti incanta papilele gustative.

Tort Anamaria
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola