Tort Tomnatic

Complexitate
redusa
Tort Tomnatic

Ingrediente

  • Blat:
  • -150 g unt
  • -150 g zahar
  • -3 oua
  • -200 g faina
  • -2 lingurite praf de copt
  • -100 g nuca, macinata
  • -75 ml lapte
  • Umplutura de gutui:
  • -5 g gelatina
  • -750 g gutui
  • -250 ml suc de mere
  • -80 g zahar
  • -2 plicuri zahar vanilinat
  • -1 plic praf de budinca de vanilie
  • Crema si decor:
  • -10 g gelatina
  • -1 plic praf de budinca de vanilie
  • -250 ml suc de mere
  • -250 ml vin rose sau rosu, dulce sau demidulce
  • -100 g zahar
  • -2 lingurite coaja rasa de lamaie
  • -300 + 200 ml smantana pentru frisca
  • -100 g nuca / alune, macinate

Mod de preparare

Blat
Frecati untul cu zaharul pana devine spumos si zaharul este complet dizolvat.
Adaugati pe rand ouale.

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si amestecati cu nuca macinata.
Inglobati in compozitia cu unt, alternand cu laptele.
Turnati intr-o tava rotunda cu pereti detasabili (diametru 26 cm) captusita cu hartie de copt.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea si este frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Repuneti in tava.

Umplutura de gutui
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Taiati cubulete gutuile spalate si curatate de coaja si casuta samburilor.

Puneti-le pe foc impreuna cu sucul de mere, zaharul, zaharul vanilat si fierbeti 8- 10 min sau pana ce gutuile sunt moi si se sfarma.
Adaugati praful de budinca, omogenizati si lasati la foc mic, amestecand continuu pana ce se ingroasa.

Dati deoparte si lasati sa se racoreasca putin (cca 2 min).
Inglobati gelatina hidratata si amestecati energic pana la omogenizare.
Turnati peste blatul din tava, nivelati si dati la rece pentru cca 2 ore.

Pentru crema
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Separat, pregatiti o budinca din praful de budinca de vanilie, suc de mere, vin, zahar si coaja rasa de lamaie.

Luati de pe foc, lasati sa se racoresca si inglobati gelatina hidratata.
Omogenizati foarte bine si continuati sa amestecati pana ce crema se raceste.
Bateti 300 ml smantana pentru frisca pana se intareste.
Inglobati-o in crema racita.
Turnati peste crema de gutui, nivelati si dati din nou la rece pentru cca 3 ore.

Bateti restul de smantana pentru frisca (200 ml) si imbracati tortul.
Presarati cu nuca macinata / alune.
Pastrati la rece.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Salata Simpla de Salata Verde
4
Salate

Salata Simpla de Salata Verde

Salata Simpla de Salata Verde
Bomboane Raffaello
5
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Parteneri
Pulpe de pui la tigaie
Bucataras.RO

Pulpe de pui la tigaie

Un pranz rapid si bun! ‪#‎gatescpentruocarte‬

Pulpe de pui la tigaie
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute