Tort spirala cu 2 mousse-uri si glazura oglinda

Portii
20
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort spirala cu 2 mousse-uri si glazura oglinda

Ingrediente

  • putina sare
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • esenta de vanilie
  • Blat 26 cm:
  • 7 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g faina
  • esenta de vanilie
  • 30 g cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • Pentru rulada:
  • 4 oua
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru jeleul de zmeura:
  • 400 g zmeura
  • 1 lingura cu varf amidon
  • 100 g zahar
  • 8g gelatina
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apa
  • 1 lingura zahar (sau gupa gust)
  • Pentru mousse de ciocolata:
  • 200 g crema de branza
  • 50 g zahar
  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 5 g gelatina sau 3 foi + apa rece
  • 250 g smantana naturala pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • Pentru mousse kinder bueno:
  • (Aici am gasit o varianta mai ieftina a ciocolatilor kinder: foto)
  • 120 g ciocolata kinder cu lapte
  • 250 g crema de branza
  • 200 ml smantana naturala pentru frisca
  • 4 batoane de napolitane cu ciocolata kinder
  • 50 g zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • 75 g apa
  • 150 g zahar
  • 150 g glucoza
  • 100 g lapte condensat indulcit
  • 150 g ciocolata alba taiata bucatele
  • 10 g gelatina sau 5 foi
  • colorant albastru
  • In plus:
  • 200 g frisca batuta indulcita
  • oua de ciocolata
  • batoane de ciocolata
  • caramele
  • ciocolata kinder
  • jeleuri
  • ciocolata alba pentru scris
  • Glazura miroire:

Mod de preparare

Pentru Rulada:

Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Adaugam faina cu paraful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam putina esenta de rom si vanilie pentru un plus de aroma.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava mare de aragaz pentru 15-20 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Scoatem tava si lasam blatul sa se raceasca direct in tava.

Eu am facut repede blatul de tort cat timp a stat foaia de rulada la cuptor, iar cand a fost gata am bagat blatul rotund in cuptorul deja incalzit iar cand s-au scurs si minutele de la blat am inchis cuptorul si l-am lasat acolo cu usa intre-deschisa!

Pentru blat:

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute, adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat adaugam putina esenta de vanilie si rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava cu pereti detasabili de 26 cm, tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui (in cazul meu :D )
Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit si-l taiem in 2 felii mai grosute pe orizontala.

Pentru jeleu:

Hidratam gelatina in 3 linguri de apa rece.
Zmeura decongelata (am avut congelata) am incalzit-o impreuna cu zaharul, atat cat sa se topeasca granulele de zahar, apoi am blenduit bine si am trecut pasta obtinuta printr-o sita,
pentru a scapa de seminte.
Punem din nou sosul pe foc impreuna cu amidonul dizolvat in cateva linguri de apa rece si amestecam pana cand sosul a inceput sa se ingroase. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, apoi
adaugam gelatina pe care am bagat-o cateva secunde la microunda, pana a devenit lichida (nu sa fiarba), omogenizam totul bine si lasam sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit in totalitate si sosul incepe sa se intareasca il intindem repede pe foaia de rulada si lasam asa pana se intareste complet.

Pentru mousse-ul de ciocolata:

Hidratam gelatina foi in apa rece atat cat sa o acopere in totalitate, iar ciocolata o topim pe baie de aburi si o lasam sa se racoreasca.
Crema de branza o mixam impreuna cu zaharul, apoi adaugam ciocolata topita calduta si pe urma gelatina pe care am scurs-o de apa, am topit-o pe baie de aburi si am amestecat-o cu 2 linguri de crema de branza, dupa care am turnat totul peste crema de branza cu ciocolata. Omogenizam bine totul si dam deoaprte pana mixam frisca.
Smanatana pentru frisca trebuie sa fie rece, iar bolul deasemenea.
Adaugam in bolul rece, smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra vanilat pana obtinem o consistenta cremoasa, nu trebuie sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.

Pentru mousse-ul kinder bueno:

Topim ciocolata kinder cu lapte si lasam sa se racoreasca, iar batoanele cu napolitane kinder le maruntim cu un cutit.
Crema de branza o mixam impreuna cu zaharul, apoi adaugam smantana pentru frisca si continuam sa mixam pana devine cremoasa, adaugam esenta de vanilie si ciocolata topita, mixam si la final punem bucatile de napolitane cu ciocolata maruntite, amestecam usor cu o paleta si omogenizam.

Sirop:
Incalzim apa cu zaharul, atat cat se topeste tot zaharul, apoi adaugam esenta de vanilie..

Asamblare:

In tava in care am copt blatul asezam si fundul tavii si inelul detasabil (asta in caz ca doriti sa glazurati tortul, pentru a transfera tortul pe platou) pe un platou si punem prima foaie blat, insiropam toata suprafata, apoi turnam mousse-ul de ciocolata si dam la rece pana se intareste cca. 1 ora.
Taiem foaia de rulada cu jeleul fasii de 3cm si Rulam prima fasie si o punem peste crema. Luam a 2-a fasie si o rulam in continuare. Procedam tot asa pana terminam toate fasiile de blat.
Daca nu v-a ajuns blatul puteti pune pe margini piscoturi inmuiate in suc de portocale sau in lapte.

Insiropam usor toata suprafata blatului spirala si turnam crema de kinder bueno. Acoperim tortul cu ultima foaie de blat, insiropam si invelim totul in folie de plastic, apoi dam la frigider pana a doua zi.
Cand cremele s-au intarit, scoatem usor inelul detasabil de la tort cu un cutit, invelim totul in frisca batuta indulcita si dam la rece pana ne ocupam de glazura.

Pentru glazura:

Punem gelatina foi in apa rece, atat cat sa o acopere in totalitate.
Intr-un ibric punem pe foc apa, zaharul si glucoza si lasam sa fiarba pana da cateva clocote. Dam deoaprte si lasam sa se racoreasca pana ajunge o temperatura suportabila pentru gelatina,
eu am pus un deget in sirop si daca nu m-a fript am pus gelatina stoarsa bine de apa si am amestecat pana s-a incorporat in sirop.
Turnam amestecul rezultat peste ciocolata alba, pe care am rupt-o in bucati mici si amestecam energic pana aceasta se topeste.
La final adaugam si laptele condensat impreuna cu colorantul, amestecam si lasam sa se raceasca complet.
In tava de la aragaz asezam un gratar mai mare, iar peste punem tortul (pe care il scoatem cu grija de pe platou, ajutandu-ne de tava de la inelul detasabil).
Turnam glazura racita peste tort si lasam asa pana se intareste bine, bine.
Transferam tortul glazurat din nou pe platou si-l dam la frigider pentru 1 ora.
Ornam cu diverse feluri de ciocolata si scriem cu ciocolata alba topita sau dupa plac.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Schneider
4
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca