Tort Eufrosina

Portii
15
Timp pregatire
150 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Tort Eufrosina

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă + 2 albuşuri;
  • un vârf linguriţă sare;
  • 5 linguri zahăr;
  • 4 linguri făină;
  • un plic praf de copt;
  • 4 linguri nucă măcinată;
  • pentru crema cu alune de pădure:
  • 2 gălbenuşuri;
  • 250 ml lapte;
  • 3 linguri zahăr;
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon;
  • 2 linguri făină;
  • 50 g unt;
  • Câteva alune de pădure;
  • 50 ml frişcă lichidă;
  • pentru crema ganache:
  • 100 g ciocolată cu lapte,
  • 150 ml frişcă lichidă
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 2 pere;
  • 200 ml vin alb demidulce,
  • 200 ml apă,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 linguriţă coajă de portocală,
  • 1 linguriţă coajă de lămâie,
  • O jumătate de baton de vanilie
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 50 ml frişcă lichidă;
  • Flori de zahăr;

Mod de preparare

De ziua mamei, am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă cu alune de pădure, decorat cu crema ganache, frişcă şi floricele de zahăr.

Mod de preparare:
Blatul:
Se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Se încorporează şi ingredientele uscate: praful de copt, făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână compoziţia aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, se coace la foc mic până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Siropul de fructe şi vin:
Se pune o crăticioară cu apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coaja de portocală şi de lămâie pe foc mic. Când încep să se formeze bule, se adaugă perele, se lasă până se înmoaie. Se scot fructele pe o farfurie (se pot folosi la alte prăjituri). Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, până scade şi se îngroaşă un pic. Se lasă la răcit.

Crema cu alune de pădure:
Se rumenesc bine câteva alune de pădure într-o crăticioară cu puţină sare (fără ulei). Se lasă la răcit, se decojesc, se macină la râşniţă sau la maşina de tocat nucă.
Într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald. Se bate un pic cu telul să fie aerată şi se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă bine. După ce se răceşte, va căpăta textura unei budinci mai groase. Se adaugă alunele măcinate şi frişca lichidă şi se amestecă cu mixerul 2-3 minute, până devine fină şi mătăsoasă.

Crema ganache:
Se încălzeşte frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă până se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Apoi se bate cu mixerul până devine mătăsoasă.

Asamblare şi Decor:
Se taie blatul şi se însiropează.
Se umple cu crema de alune de pădure, având grijă să dăm deoparte 2 linguri de cremă şi pentru decor.
Se bate frişca lichidă până devine consistentă.
Se îmbracă tortul în crema ganache, se ornează cu flori din frişcă, din crema rămasă, se decorează cu flori de zahăr şi se presară pe margini alune măcinate.
Se dă la rece până la servire.

Sfaturi:
Este bine ca nuca să fie rumenită la cuptor 10 minute, înainte de a fi măcinată, astfel este mult mai aromată.

Porţii: 15
Timp total: aprox 3h 30min

Pofta Buna!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/09/tort-eufrosina-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Paris Brest

Paris Brest

Paris Brest
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
1
Carte de bucate

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
2
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Spaghete carbonara reţetă
4
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
5
Carte de bucate

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Parteneri
Chec la cana cu Nutella
Culinar.RO

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa