Tort Eufrosina

Portii
15
Timp pregatire
150 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Tort Eufrosina

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă + 2 albuşuri;
  • un vârf linguriţă sare;
  • 5 linguri zahăr;
  • 4 linguri făină;
  • un plic praf de copt;
  • 4 linguri nucă măcinată;
  • pentru crema cu alune de pădure:
  • 2 gălbenuşuri;
  • 250 ml lapte;
  • 3 linguri zahăr;
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon;
  • 2 linguri făină;
  • 50 g unt;
  • Câteva alune de pădure;
  • 50 ml frişcă lichidă;
  • pentru crema ganache:
  • 100 g ciocolată cu lapte,
  • 150 ml frişcă lichidă
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 2 pere;
  • 200 ml vin alb demidulce,
  • 200 ml apă,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 linguriţă coajă de portocală,
  • 1 linguriţă coajă de lămâie,
  • O jumătate de baton de vanilie
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 50 ml frişcă lichidă;
  • Flori de zahăr;

Mod de preparare

De ziua mamei, am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă cu alune de pădure, decorat cu crema ganache, frişcă şi floricele de zahăr.

Mod de preparare:
Blatul:
Se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Se încorporează şi ingredientele uscate: praful de copt, făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână compoziţia aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, se coace la foc mic până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Siropul de fructe şi vin:
Se pune o crăticioară cu apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coaja de portocală şi de lămâie pe foc mic. Când încep să se formeze bule, se adaugă perele, se lasă până se înmoaie. Se scot fructele pe o farfurie (se pot folosi la alte prăjituri). Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, până scade şi se îngroaşă un pic. Se lasă la răcit.

Crema cu alune de pădure:
Se rumenesc bine câteva alune de pădure într-o crăticioară cu puţină sare (fără ulei). Se lasă la răcit, se decojesc, se macină la râşniţă sau la maşina de tocat nucă.
Într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald. Se bate un pic cu telul să fie aerată şi se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă bine. După ce se răceşte, va căpăta textura unei budinci mai groase. Se adaugă alunele măcinate şi frişca lichidă şi se amestecă cu mixerul 2-3 minute, până devine fină şi mătăsoasă.

Crema ganache:
Se încălzeşte frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă până se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Apoi se bate cu mixerul până devine mătăsoasă.

Asamblare şi Decor:
Se taie blatul şi se însiropează.
Se umple cu crema de alune de pădure, având grijă să dăm deoparte 2 linguri de cremă şi pentru decor.
Se bate frişca lichidă până devine consistentă.
Se îmbracă tortul în crema ganache, se ornează cu flori din frişcă, din crema rămasă, se decorează cu flori de zahăr şi se presară pe margini alune măcinate.
Se dă la rece până la servire.

Sfaturi:
Este bine ca nuca să fie rumenită la cuptor 10 minute, înainte de a fi măcinată, astfel este mult mai aromată.

Porţii: 15
Timp total: aprox 3h 30min

Pofta Buna!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/09/tort-eufrosina-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Braduti dulci
2
Dulciuri

Braduti dulci

Braduti dulci
Prajitura Sau Rulada cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Piersici
5
Dulciuri

Piersici

Piersici
Parteneri
Desert Linzer cu mere
Bucataras.RO

Desert Linzer cu mere

Este o toamna bogata in mere, asa ca am pegatit o noua prajitura cu mere. Cautam o reteta de linzer care sa imi aduca aminte...

Desert Linzer cu mere
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Culinar.RO

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post