Tortul cu iaurt si fructe tropicale este nu doar o placere pentru papilele gustative, ci și o opera de arta culinara, perfecta pentru a aduce o nota de prospetime si bucurie in orice ocazie festiva sau ca desert racoritor în zilele calduroase de vara.
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca cinci minute. Cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se indeparteaza inelul detasabil. Se pune blatul cu susul in jos pe un gratar pentru racire sau pe o hartie de copt, iar peste tava se pune o greutate pentru a se presa. Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.
Umplutura + decor:
Se pune o cratita cu apa la foc.
Gelatina se pune intr-un castron si se toarna 100 ml apa rece peste ea.
Se mixeaza 400 ml frisca. Peste ea se adauga iaurtul, branza, zaharul si zaharul pudra vanilat si se omogenizeaza.
Se pune castronul cu gelatina in apa fierbinte din cratita si se tine acolo pana cand aceasta devine lichida.
Gelatina lichida se amesteca cu crema.
Fructele tropicale se scurg de zeama si se lasa cateva deoparte pentru decor. Restul fructelor se incorporeaza in crema.
Asamblare:
Se taie blatul in doua.
Se pune o foaie pe un platou si se aseaza inelul detasabil de la tava de jur-imprejurul ei. Se insiropeaza foaia cu zeama de la fructele tropicale (aceasta se poate amesteca cu zeama de la ananas).
Se pun rondele de ananas de jur-imprejurul inelului detasabil, apoi se toarna crema si se niveleaza.
Se insiropeaza cea de-a doua foaie de blat si se aseaza peste crema si peste rondelele de ananas.
Se da tortul la rece pentru 4-5 ore sau cel mai bine se lasa peste noapte.
Dupa aceea, se indeparteaza inelul de la tava detasabila de pe tort, iar blatul de deasupra se decoreaza cu restul de frisca si restul de fructe tropicale.
Daca v-a placut reteta noastra de tort cu iaurt si fructe tropicale, va invitam sa incercati si altele: tort Dobos, tort cu crema de branza si afine sau tort Diplomat
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii