Tort cu ciocolata si zmeura

Portii
12
Timp pregatire
75 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu ciocolata si zmeura

Ingrediente

  • esenta de rom
  • Blat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 2 linguri cu varf de cacao
  • 5 linguri cu varf de faina
  • 1 plic de praf de copt (10 g)
  • Diametru tava: 22 cm
  • Sirop:
  • 5 linguri zahar
  • 400 ml apa
  • esenta de rom
  • Crema:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml frisca lichida indulcita
  • In plus:
  • 300 g zmeura
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca lichida indulcita

Mod de preparare

Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza cacaua, apoi faina (treptat) si praful de copt, amestecand aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute. Cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.
Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa siropul sa se raceasca.

Crema:
Ciocolata se rupe in bucati, se pune intr-o craticioara si se topeste impreuna cu 300 ml frisca lichida. Se transfera apoi intr-un castron mare si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se adauga restul de frisca (rece) peste ea si se mixeaza.


Asamblare:
Blatul se taie in trei.
Pe un platou se pune inelul detasabil de la forma de copt si se pune prima foaie de blat. Se insiropeaza. Se adauga 1/3 din crema, apoi 1/3 din zmeura. Se asaza cealalta foaie de blat, apasand usor pe ea. Se insiropeaza, se adauga jumatate din crema ramasa, apoi jumatate din zmeura ramasa. Se asaza ultima foaie de blat, se insiropeaza si se niveleaza crema peste ea. Se da tortul la rece pentru a se inchega.
Se scoate apoi inelul detasabil (se baga cutitul pe langa tort, pe margini, pentru a-l desprinde de forma), se orneaza tortul pe margini cu ajutorul cremei ramase. Se topeste ciocolata amaruie impreuna cu frisca lichida si se lasa sa se racoreasca (eu am pus-o intr-un recipient pentru ornat, dar daca nu aveti va puteti descurca si cu lingura), apoi se orneaza tortul cu ea doar pe margini. Se asaza zmeura ramasa in mijlocul tortului si se stropeste cu picaturi de ciocolata amaruie (eu am mai facut o reteta cu ciocolata alba, asa ca am pus si putina ciocolata alba peste ea). Se orneaza marginile de pe langa zmeura cu crema ramasa. Se da tortul din nou la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Prajitura turnata cu branza de vaci
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Cum se face sucul de roșii
5
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Parteneri
Desert tarta frangipane cu zmeura
Bucataras.RO

Desert tarta frangipane cu zmeura

Indiferent ca alegeti sa faceti o tarta mai mare sau mini tarte, ele sunt la fel de gustoase si delicioase.

Desert tarta frangipane cu zmeura
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia