Tort cu ciocolata si zmeura

Portii
12
Timp pregatire
75 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu ciocolata si zmeura

Ingrediente

  • esenta de rom
  • Blat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 2 linguri cu varf de cacao
  • 5 linguri cu varf de faina
  • 1 plic de praf de copt (10 g)
  • Diametru tava: 22 cm
  • Sirop:
  • 5 linguri zahar
  • 400 ml apa
  • esenta de rom
  • Crema:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml frisca lichida indulcita
  • In plus:
  • 300 g zmeura
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca lichida indulcita

Mod de preparare

Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza cacaua, apoi faina (treptat) si praful de copt, amestecand aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute. Cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.
Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa siropul sa se raceasca.

Crema:
Ciocolata se rupe in bucati, se pune intr-o craticioara si se topeste impreuna cu 300 ml frisca lichida. Se transfera apoi intr-un castron mare si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se adauga restul de frisca (rece) peste ea si se mixeaza.


Asamblare:
Blatul se taie in trei.
Pe un platou se pune inelul detasabil de la forma de copt si se pune prima foaie de blat. Se insiropeaza. Se adauga 1/3 din crema, apoi 1/3 din zmeura. Se asaza cealalta foaie de blat, apasand usor pe ea. Se insiropeaza, se adauga jumatate din crema ramasa, apoi jumatate din zmeura ramasa. Se asaza ultima foaie de blat, se insiropeaza si se niveleaza crema peste ea. Se da tortul la rece pentru a se inchega.
Se scoate apoi inelul detasabil (se baga cutitul pe langa tort, pe margini, pentru a-l desprinde de forma), se orneaza tortul pe margini cu ajutorul cremei ramase. Se topeste ciocolata amaruie impreuna cu frisca lichida si se lasa sa se racoreasca (eu am pus-o intr-un recipient pentru ornat, dar daca nu aveti va puteti descurca si cu lingura), apoi se orneaza tortul cu ea doar pe margini. Se asaza zmeura ramasa in mijlocul tortului si se stropeste cu picaturi de ciocolata amaruie (eu am mai facut o reteta cu ciocolata alba, asa ca am pus si putina ciocolata alba peste ea). Se orneaza marginile de pe langa zmeura cu crema ramasa. Se da tortul din nou la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie