Tarta cu Mere si Sos

Complexitate
redusa
Tarta cu Mere si Sos

Ingrediente

  • Aluat
  • -200 g faina
  • -1 lingurita praf de copt
  • -1 praf de sare
  • -1 lingura zahar
  • -1 plic zahar vanilat Bourbon
  • -100 g unt, rece
  • -1 ou
  • -3 linguri lapte, rece
  • Umplutura
  • -400 ml apa
  • -2 batoane de scortisoara
  • -300 g zahar
  • -1,5 kg mere, curatate de coaja, samburi si taiate cubulete
  • -coaja rasa de la 1 portocala
  • -scortisoara pudra, dupa gust
  • -1 praf de nucsoara, macinata
  • -1 praf de cuisoare, macinate
  • -2 linguri amidon alimentar
  • Pentru uns
  • -1 ou
  • -2 linguri apa
  • -apa strecurata in care au fiert merele
  • -sucul de la 1 portocala
  • -200 ml lapte
  • -4 linguri amidon
  • -1 lingura unt

Mod de preparare

Ungeti cu unt si tapetati cu faina o forma rotunda si inalta cu diametrul de 20 cm.

Aluat
Cerneti faina impreuna cu praful de copt intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul, zaharul vanilat, untul taiat bucatele si amestecati pana obtineti un aluat cu aspect de firimituri.

Separat, bateti oul cu laptele rece, puneti-l peste faina si framantati putin pana se omogenizeaza.
Infasurati aluatul in folie alimentara si dati la rece pentru cel putin 30 min.

Umplutura
Puneti intr-o craticioara apa, scortisoara si ½ din cantitatea de zahar, la foc potrivit, amestecand continuu pana ce zaharul este topit. Adaugati merele taiate cubulete, lasati sa fiarba, acoperit circa 20 min sau pana ce merele sunt moi, dar nu sfaramate apoi, lasati la racit.

Scurgeti-le de zeama (pastrati lichidul pentru sos) si inglobati zaharul ramas, coaja rasa de portocala, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, amidonul si omogenizati. Dati deoparte.

Scoateti aluatul pe planul de lucru. Intindeti din ¾ aluat o foaie rotunda si captusiti cu ea tava pregatita, inclusiv marginile. Turnati amestecul cu mere, nivelati si acoperiti cu restul de aluat, intins si el in foaie rotunda. Lipiti bine marginile celor 2 foi.

Ungeti cu oul batut usor cu apa. Dati la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 45- 55 min, la 180 grade sau pana ce tarta este facuta si frumos rumenita. Scoateti din forma si lasati la racit, pe un gratar.

Sos
Puneti la fiert, la foc potrivit, lichidul pastrat de la mere impreuna cu sucul de la portocala si laptele.
Separat, dizolvati amidonul in putina apa rece si adaugati-l in vas.

Lasati sa fiarba, la foc mic, amestecand continuu, pana ce sosul se ingroasa.
Dati deoparte si inglobati untul.
Serviti tarta feliata, impreuna cu sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie