Aluat:
Amestecati fara sa framantati ingredientele enumerate, doar pana la omogenizare, astfel: faina cernuta impreuna cu praful de copt cu untul taiat bucatele pana are aspect granulos; adaugati restul ingredientelor si omogenizati repede.
Daca aluatul nu se leaga indeajuns, adaugati 1-2 linguri apa rece, iar daca este prea moale, putina faina. Dati-i forma de minge, inveliti in folie alimentara si dati la frigider pentru cel putin 1 ora - indicat ar fi 4 ore.
Intindeti o foaie si puneti in tava rotunda cu pereti detasabili (diametrul 26-28 cm), tapetata cu hartie de copt, radicand 2-3 cm de aluat si pe margini. Intepati din loc in loc cu o furculita.
Umplutura:
Amestecati macul macinat impreuna cu zaharul (adica 150 pana la 250 g mac + 100 g zahar) cu laptele pus pe rand si doar atat din cantitatea mentionata, cat va fi nevoie, astfel incat, dupa omogenizare sa obtineti o pasta legata, dar sa nu fie moale si sa curga, ci sa aiba un aspect mai nisipos. Puneti-l peste aluatul din tava si nivelati.
Dati la cuptorul incins, pentru 7-10 min, la 185 grade sau pana ce blatul incepe sa prinda pe marginile ridicate o tenta aurie.
Intre timp, mixati intr-un bol untul pana se spumeaza, apoi, adaugati crema de branza, zaharul pudra, praful de budinca, galbenusurile si continuati sa bateti pana devin ca o crema.
Separat, bateti albusurile spuma tare si incorporati-le in crema cu branza, usor, prin rasturnare, cu o paleta, de jos in sus. Turnati peste mac, in tava atunci scoasa din cuptor cu blatul semicopt si dati din nou la cuptor, la foc potrivit spre mic, pentru 35-40 min sau pana ce ultimul strat devine ferm si auriu.
Lasati la racit in tava 15 min, detasati peretii laterali si mai lasati inca cateva ore la racit, astfel in acest rastimp crema de branza continua sa se intareasca si felierea se va face perfect.
Pudrati cu zahar praf vanilat inainte de servire.
Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromataSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor Reteta de preparare a papanasilor
Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si dulceataRulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii