Tarta cu Clatite Marocane si Fructe

Complexitate
redusa
Tarta cu Clatite Marocane si Fructe

Ingrediente

  • Pentru 8 clatite marocane:
  • - 350 g faina 000 proaspat cernuta
  • - 150 g gris
  • - 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 12 g drojdie uscata
  • - 1 lingura cu zahar brun
  • - 3 oua
  • - 250 ml lapte
  • - 250 ml apa
  • - ulei de floarea soarelui
  • - sare de mare fin macinata
  • Pentru tarta din clatite:
  • - 4 clatite marocane sau clatite pregatite dupa reteta clasica insa mai groase decat cele pregatite in mod obisnuit (din restul de patru clatite am pregatit un desert a carui fotografie am atasat-o acestui subiect)
  • - 6 oua
  • - 6 linguri cu zahar extrafin
  • - 1 pliculet cu zahar vanilat Bourbon (cu extract si pastai maruntite de vanilie Bourbon)
  • - coaja rasa a unei lamai mari
  • - 250 g mascarpone
  • - 250 g crema de branza proaspata (creamy quark)
  • - 2 capsuni mari
  • - 200 g fructe de padure congelate (ameste de afine, coacaze rosii, coacaze negre, mure, zmeura)
  • - 50 g visine (fara samburi) congelate
  • Pentru decor:
  • - 4 capsuni mari
  • - sirop de fructe de padure

Mod de preparare

Pentru clatitele marocane:

- Faina proaspat cernuta se amesteca cu drojdia intr-un bol. Se adauga grisul si se amesteca ingredientele.
- Zaharul se dizolva in putina apa. Se adauga restul de apa si laptele, amestecand usor.
- Ouale se bat cu telul intr-un bol adaugand un praf de sare. Se adauga amestecului de zahar, apa si lapte pregatit anterior, amestecand compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.

- Compozitia obtinuta se incalzeste pe foc mic, amestecand continuu. Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca usor pana la obtinerea unei compozitii omogene.

- Compozitia calduta se toarna treptat peste amestecul de faina si gris, amestecand energic pentru a evita formarea cocoloaselor (aparitia lor compromite aluatul). Acest timp de lucru este foarte important pentru textura aluatului.

- Vasul se acopera si se lasa la dospit in loc caldut, timp de o ora si treizeci de minute. In acest timp aluatul isi modifica textura complet si creste foarte mult (din acest motiv este bine sa asezati aluatul la dospit intr-un bol mare).

- Se incinge tigaia si se unge cu putin ulei de floarea soarelui (eu folosesc pentru coacerea clatitelor foarte putin ulei - cateva picaturi, pe care le intind pe toata suprafata tigaii cu un servetel absorbant din hartie pentru bucatarie). Cu ajutorul unui polonic, se ia din compozitia pregatita si se aseaza in tigaia incinsa, intinzand-o pe toata suprafata acesteia.

- Se prajeste clatita pe ambele parti. Cand se scoate din tigaie, se aseaza pe un prosop de bucatarie umezit in prealabil si se acopera cu un al doilea prosop umezit. Se repeta operatiunea pana la terminarea aluatului pregatit, asezand intre clatite prosoape de bucatarie umezite.

Pentru tarta din clatite:
- Se pregatesc fructele (daca folositi fructe proaspete, se spala, se curata de codite si se taie dupa preferinta).
- Se mixeaza ouale cu zaharul. Se adauga zaharul vanilat si coaja rasa a unei lamai. Se mixeaza compozitia in continuare timp de cateva minute.

- Se adauga treptat mascarpone si apoi crema de branza proaspata (quark), mixand compozitia in continuare timp de cateva minute, pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu un strat subtire de faina (am folosit o tava cu pereti detasabili si diametrul de 28 cm).

- Clatitele se taie fasii de aproximativ 2 cm. Se tapeteaza fundul tavii cu fasii de clatite, asezate unele langa altele. Se adauga un al doilea strat format din fasii de clatite ”rasucite” dupa preferinta.
- Se adauga felii de capsuni.

- Se adauga printre fasiile de clatite afine, coacaze rosii, coacaze negre, mure si zmeura.
- Se adauga din nou fasii de clatita, asezate dupa preferinta. Printre fasiile de clatite se aseaza cateva visine.
- Se adauga amestecul de branza pregatit anterior.

- Se coace in cuptorul preincalzit, pe nivelul intermediar al acestuia, timp de aproximativ 35 - 40 de minute, pana dobandeste la suprafata o culoare frumoasa, aurie.
- Se lasa sa se raceasca.

- Se decoreaza cu felii de fructe si se serveste cu sirop de fructe de padure.

p. s. Daca va raman cateva clatite, taiate fasii, serviti-le pe farfurie cu felii de capsuni si sirop de zmeura (am atasat si fotografia desertului pe care l-am pregatit din clatitele ramase).
Pentru ideea tartei ii multumesc Mayei. Reteta clatitelor marocane am gasit-o in volumul 17 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Retete traditionale din Africa si Orientul Mijlociu”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
4
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Tort cu nuca
Bucataras.RO

Tort cu nuca

Tort cu nuca
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!