Reteta Greceasca de Budinca de Gris cu Fructe Uscate

Complexitate
redusa
Reteta Greceasca de Budinca de Gris cu Fructe Uscate

Ingrediente

  • -125 g gris
  • -125 g faina alba
  • -5 linguri cu varf faina de migdale (migdale macinate) -100 g unt moale
  • -200 g zahar pudra
  • -250 g iaurt gras si bine scurs
  • -4 oua
  • -2 plicuri praf de copt
  • -2 linguri zeama de lamaie
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -1 lingura apa de flori
  • -nuca prajita, tocata grosier, dupa gust
  • -caise uscate, taiate bucatele, dupa gust
  • -curmale uscate fara samburi, taiate cubulete, dupa gust
  • -smochine uscate, taiate cuburi, dupa gust
  • -ghimbir confiat, taiat bucatele, dupa gust
  • -stafide, dupa gust
  • Altele:
  • -unt, pentru tava
  • -zahar tos, pentru tava
  • -zahar pudra, pentru ornat, optional
  • Sirop:
  • -1 ceasca apa (250 ml)
  • -5 linguri miere de albine
  • -zeama de la ½ lamiae
  • Pentru servit:
  • -frisca, optional si dupa dorinta
  • -sirop de fructe, optional si dupa dorinta

Mod de preparare

Preancalziti cuptorul.
Ungeti cu unt o tava, inclusiv peretii laterali si presarati cu zahar tos peste partea unsa, avand grija ca pe fundul tavii sa aveti un strat de zahar cu o inaltime de aproximativ 2- 3 mm.
Intr-un bol amestecati grisul, faina cernuta impreuna cu praful de copt si faina de migdale

Inglobati nuca, caisele, curmalele, smochinele, ghimbirul, stafidele si omogenizati.
Separat, frecati spuma untul cu zaharul praf. Adaugati iaurtul, coaja rasa si sucul de lamaie, apa de flori si mixati bine. Puneti pe rand galbenusurile, amestecand bine de fiecare data.

Adaugati treptat compozitia cu gris si la sfarsit inglobati albusurile batute spuma tare.
Turnati in tava pregatita si dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru aproximativ 30- 40 min sau pana ce devina ferma, rumenita si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti din cuptor, si lasati budinca sa se racoreasca.

Intre timp, pregatiti siropul: puneti apa firbinte peste miere si sucul de lamaie si amestecati pana la dizolvarea mierii. Turnati cu o lingura siropul cald peste budinca racorita si asteptati 1- 2 ore inainte de a o taia.
Serviti portionata, simpla; puteti alege varianta pudrata cu zahar sau cu sirop de fructe ori ornata cu frisca, optional, dupa gust si/sau preferinta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici