Prajitura de Sfantul Andrei

Complexitate
redusa
Prajitura de Sfantul Andrei

Ingrediente

  • -200 g faina
  • -200 g zahar brun
  • -3 oua mari
  • -175 g unt + unt pentru tava
  • -750 g amestec de fructe uscate (eu am folosit caise, curmale, ghimbir confiat, prune, stafide, smochine)
  • -100 g miez de nuca sau migdale intregi ori fistic
  • -100 g fulgi de migdale
  • -2-3 linguri coniac
  • -1/2 lingurita praf de copt
  • -1 lingurita cu varf scortisoara pudra
  • -sucul si coaja rasa de la 1 portocala
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -esenta de vanilie
  • Pentru insiropat:
  • -100 ml coniac

Mod de preparare

Rumeniti usor nucile in cuptor si taiati-le in bucatele de dimensiunea stafidelor.
Rumeniti usor fulgii de migdale intr-o tigaie neaderenta, uscata, la foc mic, amestecand continuu, apoi lasati la racit.

Intr-un bol cerneti impreuna faina, praful de copt si scortisoara pudra.
Ungeti cu unt o tava cu peretii detasabili (diametrul 20 cm) si tapetati-o cu hartie de copt care sa depaseasca inaltimea peretilor cu 5- 7 cm.

Puneti intr-un vas, pe foc si aduceti la punctual de fierbere, untul, fructele uscate, taiate bucatele de marimea stafidelor, coaja rasa de lamaie, de portocala si sucul de portocala., Lasati la foc mic, inca 10 min, amestecand ocazional, din momentul in care incepe sa fiarba. Dati deoparte, inglobati esenta de vanilie, coniacul si lasati sa se raceasca pana cand nu mai frige la deget.

Intre timp, bateti ouale cu zaharul brun (neaparat brun!) pana devine o crema spumoasa si zaharul este topit complet. Turnati crema de oua peste fructele uscate racorite, adaugati nucile, fulgii de migdale si omogenizati cu grija.

La final, adaugati componentele uscate (faina + praf de copt + scortisoara) si amestecati usor, prin rasturnare. Turnati in tava pregatita, nivelati si faceti o adancitura la mijloc cu dosul unei linguri pentru ca in final sa va iasa o prajitura cu fata neteda.

Dati la cuptorul incins pentru aproximativ 35- 45 min, la foc potrivit, apoi alte 30- 40 min la foc foarte mic. Faceti testul cu scobitoarea.

Scoateti prajitura din tava numai dupa racirea ei completa.
Insiropati-o cu coniac inainte de servire, apoi portionati-o.
Este delicioasa simpla, dar merge foarte bine servita cu 1 lingura de frisca sau crema de vanilie fina.
Nu necesita sa fie decorata numai in cazul in care tineti neaparat la acest lucru.

Aceasta prajitura poate fi congelata pana la 6 luni, sigilata in folie de plastic.
In acest caz, dezghetati incet, timp de 12 ore, in frigider, apoi lasati alte 5- 6 ore la temperatura camerei.
Insiropati apoi cu coniac si serviti-o portionata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Placinta Armaneasca
2
Dulciuri

Placinta Armaneasca

Placinta Armaneasca
Remo
3
Dulciuri

Remo

Remo
Ardei cu Varza - Muratura
4
Conserve, muraturi

Ardei cu Varza - Muratura

Ardei cu Varza - Muratura
Parteneri
Muffins cu mere
Bucataras.RO

Muffins cu mere

Din start trebuie să precizez că nu este un desert foarte dulce, dar mie mi-au plăcut tare mult, pentru că mai nou mereu...

Muffins cu mere
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia