Prajitura de Sfantul Andrei

Complexitate
redusa
Prajitura de Sfantul Andrei

Ingrediente

  • -200 g faina
  • -200 g zahar brun
  • -3 oua mari
  • -175 g unt + unt pentru tava
  • -750 g amestec de fructe uscate (eu am folosit caise, curmale, ghimbir confiat, prune, stafide, smochine)
  • -100 g miez de nuca sau migdale intregi ori fistic
  • -100 g fulgi de migdale
  • -2-3 linguri coniac
  • -1/2 lingurita praf de copt
  • -1 lingurita cu varf scortisoara pudra
  • -sucul si coaja rasa de la 1 portocala
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -esenta de vanilie
  • Pentru insiropat:
  • -100 ml coniac

Mod de preparare

Rumeniti usor nucile in cuptor si taiati-le in bucatele de dimensiunea stafidelor.
Rumeniti usor fulgii de migdale intr-o tigaie neaderenta, uscata, la foc mic, amestecand continuu, apoi lasati la racit.

Intr-un bol cerneti impreuna faina, praful de copt si scortisoara pudra.
Ungeti cu unt o tava cu peretii detasabili (diametrul 20 cm) si tapetati-o cu hartie de copt care sa depaseasca inaltimea peretilor cu 5- 7 cm.

Puneti intr-un vas, pe foc si aduceti la punctual de fierbere, untul, fructele uscate, taiate bucatele de marimea stafidelor, coaja rasa de lamaie, de portocala si sucul de portocala., Lasati la foc mic, inca 10 min, amestecand ocazional, din momentul in care incepe sa fiarba. Dati deoparte, inglobati esenta de vanilie, coniacul si lasati sa se raceasca pana cand nu mai frige la deget.

Intre timp, bateti ouale cu zaharul brun (neaparat brun!) pana devine o crema spumoasa si zaharul este topit complet. Turnati crema de oua peste fructele uscate racorite, adaugati nucile, fulgii de migdale si omogenizati cu grija.

La final, adaugati componentele uscate (faina + praf de copt + scortisoara) si amestecati usor, prin rasturnare. Turnati in tava pregatita, nivelati si faceti o adancitura la mijloc cu dosul unei linguri pentru ca in final sa va iasa o prajitura cu fata neteda.

Dati la cuptorul incins pentru aproximativ 35- 45 min, la foc potrivit, apoi alte 30- 40 min la foc foarte mic. Faceti testul cu scobitoarea.

Scoateti prajitura din tava numai dupa racirea ei completa.
Insiropati-o cu coniac inainte de servire, apoi portionati-o.
Este delicioasa simpla, dar merge foarte bine servita cu 1 lingura de frisca sau crema de vanilie fina.
Nu necesita sa fie decorata numai in cazul in care tineti neaparat la acest lucru.

Aceasta prajitura poate fi congelata pana la 6 luni, sigilata in folie de plastic.
In acest caz, dezghetati incet, timp de 12 ore, in frigider, apoi lasati alte 5- 6 ore la temperatura camerei.
Insiropati apoi cu coniac si serviti-o portionata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
4
Dulciuri

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
5
Mancaruri cu peste

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos