Prajitura de Sfantul Andrei

Postat pe: 30-11-2011
(0)

Ingrediente

200 g faina
200 g zahar brun
3 oua mari
175 g unt + unt pentru tava
750 g amestec de fructe uscate (eu am folosit caise, curmale, ghimbir confiat, prune, stafide, smochine)
100 g miez de nuca sau migdale intregi ori fistic
100 g fulgi de migdale
2-3 linguri coniac
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita cu varf scortisoara pudra
sucul si coaja rasa de la 1 portocala
coaja rasa de la 1 lamaie
esenta de vanilie
Pentru insiropat:
100 ml coniac

Mod de preparare

Rumeniti usor nucile in cuptor si taiati-le in bucatele de dimensiunea stafidelor.
Rumeniti usor fulgii de migdale intr-o tigaie neaderenta, uscata, la foc mic, amestecand continuu, apoi lasati la racit.

Intr-un bol cerneti impreuna faina, praful de copt si scortisoara pudra.
Ungeti cu unt o tava cu peretii detasabili (diametrul 20 cm) si tapetati-o cu hartie de copt care sa depaseasca inaltimea peretilor cu 5- 7 cm.

Puneti intr-un vas, pe foc si aduceti la punctual de fierbere, untul, fructele uscate, taiate bucatele de marimea stafidelor, coaja rasa de lamaie, de portocala si sucul de portocala., Lasati la foc mic, inca 10 min, amestecand ocazional, din momentul in care incepe sa fiarba. Dati deoparte, inglobati esenta de vanilie, coniacul si lasati sa se raceasca pana cand nu mai frige la deget.

Intre timp, bateti ouale cu zaharul brun (neaparat brun!) pana devine o crema spumoasa si zaharul este topit complet. Turnati crema de oua peste fructele uscate racorite, adaugati nucile, fulgii de migdale si omogenizati cu grija.

La final, adaugati componentele uscate (faina + praf de copt + scortisoara) si amestecati usor, prin rasturnare. Turnati in tava pregatita, nivelati si faceti o adancitura la mijloc cu dosul unei linguri pentru ca in final sa va iasa o prajitura cu fata neteda.

Dati la cuptorul incins pentru aproximativ 35- 45 min, la foc potrivit, apoi alte 30- 40 min la foc foarte mic. Faceti testul cu scobitoarea.

Scoateti prajitura din tava numai dupa racirea ei completa.
Insiropati-o cu coniac inainte de servire, apoi portionati-o.
Este delicioasa simpla, dar merge foarte bine servita cu 1 lingura de frisca sau crema de vanilie fina.
Nu necesita sa fie decorata numai in cazul in care tineti neaparat la acest lucru.

Aceasta prajitura poate fi congelata pana la 6 luni, sigilata in folie de plastic.
In acest caz, dezghetati incet, timp de 12 ore, in frigider, apoi lasati alte 5- 6 ore la temperatura camerei.
Insiropati apoi cu coniac si serviti-o portionata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Prajitura de Sfantul Andrei" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Prajitura de Sfantul Andrei