Prajitura cu Nuci si Cacao (Fara Faina)

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu Nuci si Cacao (Fara Faina)

Ingrediente

  • Pentru 6 portii
  • forma de tort de 20 cm diametru
  • timp de coacere: 40-45 minute + 10 minute de repaus in cuptor
  • 5 oua
  • 125 gr miez de nuca macinata
  • 100 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 35 gr cacao (amara sau cu zahar cum va place, eu amara si cred ca am pus vreo 50 gr caci nu am cintar atit de exact)
  • coaja rasa de lamiie sau portocala netratate (bio)
  • putin unt pentru uns forma de tort
  • hirtie de copt
  • dupa mine merge si putin rom sau coniac evident daca prajitura nu e pentru copii Nuca eu am batut-o in piulita de bronz si a rezultat o parte mcinata fin si o parte mai groasa
  • In original nuca era macinata fin Noua ne place ca sa simtim contrastul intre prajitura cremoasa si bucatelele de nuca din ea

Mod de preparare

Se amesteca intr-o craticioara apa cu zaharul si cu nuca macinata si se lasa la foc mic cit sa se topeasca zaharul si sa se formeze putin sirop (nu trebuie s faceti siropul prea legat).
Cind este gata tragem cratita de pe foc si lasam sa se raceasca putin (la temperatura camerei).

In acest timp separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile.
Adaugam in aceasta crema galbenusurile unul cite unul si mixam cu mixerul in acest timp ca sa se incorporeze cit mai bine.
Adaugam cu o lingura albusurile batute spuma amestecind "clasic" de sus in jos.

Ungem forma de tort cu putin unt si udam hirtia de copt sub jet de apa apoi o stoarcem foarte bine in pumn, o intindem bine de tot pe un stergar de bucatarie uscat si mai ales curat si o ungem si pe ea pe o parte (cea care va fi in contact cu compozitia prajiturii) cu putin unt.

Nu puneti unt cu nemiluita, se unge putin doar ca sa fim siguri ca nu se lipeste de forma, prjitur este moale si cremoasa si cu risc sa se rupa cind o scoatem din forma daca se lipeste de tava sau de hirtie. [/i: 3d1dc872f5]

Incalzim cuptorul la 160°c.

Asezam hirtia cu partea neunsa in tava (si cu partea unsa in sus) si varsam compozitia. Trebuie sa mai ramina minim 1 cm pina la bordura formei caci prajitura in timpul coacerii se umfla (apoi cind se raceste va da inapoi).

Introducem in cuptor si lasam la copt cca 45 minute. Stingeti focul in cuptor si mai lasati prajitura 10 minute in interior.
Se serveste rece cu frisca batuta linga sau ornata cu frisca sau as zice eu cu inghetata.

Prajitura cind este gata trebuie sa fie la suprafata uscata in asa fel incit sa poti pune degetul fara sa iti intre in prajitura (pune degetul, atinge suprafata cu grija nu sa il impingeti in prajitura). Deci este ca si Torta tenerina (reteta este aici pe rc) cu mijlocul moale, cremos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Banana Split
4
Dulciuri

Banana Split

Banana Split
Prajitura cu Mere fara Blat
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere fara Blat

Prajitura cu Mere fara Blat
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa