Prajitura cu Nuci si Cacao (Fara Faina)

Postat pe: 21-09-2012
(0)

Ingrediente

Pentru 6 portii
forma de tort de 20 cm diametru
timp de coacere: 40-45 minute + 10 minute de repaus in cuptor
5 oua
125 gr miez de nuca macinata
100 ml apa
100 gr zahar
35 gr cacao (amara sau cu zahar cum va place, eu amara si cred ca am pus vreo 50 gr caci nu am cintar atit de exact)
coaja rasa de lamiie sau portocala netratate (bio)
putin unt pentru uns forma de tort
hirtie de copt
dupa mine merge si putin rom sau coniac evident daca prajitura nu e pentru copii Nuca eu am batut-o in piulita de bronz si a rezultat o parte mcinata fin si o parte mai groasa
In original nuca era macinata fin Noua ne place ca sa simtim contrastul intre prajitura cremoasa si bucatelele de nuca din ea

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

50min
Se amesteca intr-o craticioara apa cu zaharul si cu nuca macinata si se lasa la foc mic cit sa se topeasca zaharul si sa se formeze putin sirop (nu trebuie s faceti siropul prea legat).
Cind este gata tragem cratita de pe foc si lasam sa se raceasca putin (la temperatura camerei).

In acest timp separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile.
Adaugam in aceasta crema galbenusurile unul cite unul si mixam cu mixerul in acest timp ca sa se incorporeze cit mai bine.
Adaugam cu o lingura albusurile batute spuma amestecind "clasic" de sus in jos.

Ungem forma de tort cu putin unt si udam hirtia de copt sub jet de apa apoi o stoarcem foarte bine in pumn, o intindem bine de tot pe un stergar de bucatarie uscat si mai ales curat si o ungem si pe ea pe o parte (cea care va fi in contact cu compozitia prajiturii) cu putin unt.

Nu puneti unt cu nemiluita, se unge putin doar ca sa fim siguri ca nu se lipeste de forma, prjitur este moale si cremoasa si cu risc sa se rupa cind o scoatem din forma daca se lipeste de tava sau de hirtie. [/i: 3d1dc872f5]

Incalzim cuptorul la 160°c.

Asezam hirtia cu partea neunsa in tava (si cu partea unsa in sus) si varsam compozitia. Trebuie sa mai ramina minim 1 cm pina la bordura formei caci prajitura in timpul coacerii se umfla (apoi cind se raceste va da inapoi).

Introducem in cuptor si lasam la copt cca 45 minute. Stingeti focul in cuptor si mai lasati prajitura 10 minute in interior.
Se serveste rece cu frisca batuta linga sau ornata cu frisca sau as zice eu cu inghetata.

Prajitura cind este gata trebuie sa fie la suprafata uscata in asa fel incit sa poti pune degetul fara sa iti intre in prajitura (pune degetul, atinge suprafata cu grija nu sa il impingeti in prajitura). Deci este ca si Torta tenerina (reteta este aici pe rc) cu mijlocul moale, cremos.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Prajitura cu Nuci si Cacao (Fara Faina)" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Prajitura cu Nuci si Cacao (Fara Faina)