Prajitura cu Nuci si Cacao (Fara Faina)

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu Nuci si Cacao (Fara Faina)

Ingrediente

  • Pentru 6 portii
  • forma de tort de 20 cm diametru
  • timp de coacere: 40-45 minute + 10 minute de repaus in cuptor
  • 5 oua
  • 125 gr miez de nuca macinata
  • 100 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 35 gr cacao (amara sau cu zahar cum va place, eu amara si cred ca am pus vreo 50 gr caci nu am cintar atit de exact)
  • coaja rasa de lamiie sau portocala netratate (bio)
  • putin unt pentru uns forma de tort
  • hirtie de copt
  • dupa mine merge si putin rom sau coniac evident daca prajitura nu e pentru copii Nuca eu am batut-o in piulita de bronz si a rezultat o parte mcinata fin si o parte mai groasa
  • In original nuca era macinata fin Noua ne place ca sa simtim contrastul intre prajitura cremoasa si bucatelele de nuca din ea

Mod de preparare

Se amesteca intr-o craticioara apa cu zaharul si cu nuca macinata si se lasa la foc mic cit sa se topeasca zaharul si sa se formeze putin sirop (nu trebuie s faceti siropul prea legat).
Cind este gata tragem cratita de pe foc si lasam sa se raceasca putin (la temperatura camerei).

In acest timp separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile.
Adaugam in aceasta crema galbenusurile unul cite unul si mixam cu mixerul in acest timp ca sa se incorporeze cit mai bine.
Adaugam cu o lingura albusurile batute spuma amestecind "clasic" de sus in jos.

Ungem forma de tort cu putin unt si udam hirtia de copt sub jet de apa apoi o stoarcem foarte bine in pumn, o intindem bine de tot pe un stergar de bucatarie uscat si mai ales curat si o ungem si pe ea pe o parte (cea care va fi in contact cu compozitia prajiturii) cu putin unt.

Nu puneti unt cu nemiluita, se unge putin doar ca sa fim siguri ca nu se lipeste de forma, prjitur este moale si cremoasa si cu risc sa se rupa cind o scoatem din forma daca se lipeste de tava sau de hirtie. [/i: 3d1dc872f5]

Incalzim cuptorul la 160°c.

Asezam hirtia cu partea neunsa in tava (si cu partea unsa in sus) si varsam compozitia. Trebuie sa mai ramina minim 1 cm pina la bordura formei caci prajitura in timpul coacerii se umfla (apoi cind se raceste va da inapoi).

Introducem in cuptor si lasam la copt cca 45 minute. Stingeti focul in cuptor si mai lasati prajitura 10 minute in interior.
Se serveste rece cu frisca batuta linga sau ornata cu frisca sau as zice eu cu inghetata.

Prajitura cind este gata trebuie sa fie la suprafata uscata in asa fel incit sa poti pune degetul fara sa iti intre in prajitura (pune degetul, atinge suprafata cu grija nu sa il impingeti in prajitura). Deci este ca si Torta tenerina (reteta este aici pe rc) cu mijlocul moale, cremos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.