Prajitura cu mere (de post)

Portii
10
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere (de post)

Ingrediente

  • Aluat:
  • 130 g faina
  • 150 g gris
  • 130g zahar
  • 150 g margarina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 -3 lingurite zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • 5-6 linguri zahar brun
  • 50 g stafide
  • 2 linguri scortisoara macinata(dupa preferinta)
  • 130 g nuca maruntita

Mod de preparare

Este o reteta usor de preparat, rapida si delicioasa.Prajitura o putem numi si "Gustul copilariei", pentru ca ne bucuram de ea din vremea copilariei, mai ales in post sau toamna, in sezonul merelor.
Sa trecem la lucru. Intr-n vas vom amesteca bine faina, zaharul, grisul, zaharul vanilat si praful de copt, apoi ne vom ocupa de umplutura. Dupa ce am spalat merele, le vom curata de coaja si seminte, apoi le vom da pe razatoarea mare, le vom amesteca cu zaharul brun si stafidele. Margarina trebuie lasata la temperatura camerei, evental o vom lasa aproape de o sursa de caldura ca sa se inmoaie, dupa care o vom imparti in 3 parti egale. Dupa ce am terminat cu aluatul si umplutura, pregatim tava in care vom coace prajitura. Eu am folosit o tava de teflon cu dimensiunea de 35x24cm, pe care am captusit-o cu hartie de copt si am uns-o cu una din cele 3 parti de margarina, si desigur si cei 4 pereti, (e bine sa urmariti si fotografiile postate la etapele de lucru, care sigur va vor fi de un real folos).
Ingredientele pentru aluat le vom imparti in doua si vom incepe sa formam prajitura.
Cred ca o sa vi se para anormal sa folosim pentru aluat toate ingredientele uscate, asa am zis si eu cand am preparat-o pentru prima data, dar dupa ce am gustat-o am ramas impresionata de felul cum a iesit, nu mai spun de gustul si de aroma ei placuta...!
Prima jumatate de gris cu faina o vom presara in tava tapetata cu margarina, apoi vom acoperi cu jumatate din umplutura de mere. Incepem al doilea strat, presaram cealalta parte de gris cu faina peste care vom pune a doua parte de margarina sub forma de gramajoare, imprastiate din loc in loc, dupa care vom acoperi toata suprafata cu restul de umputura de mere.
Ne-a mai ramas o parte de margarina pe care o vom pune peste mere, tot gramajoare mici, pe toata suprafata(sa urmariti si pozele). Nucile fie le taiati fie le sfarmati, dupa cum preferati. Eu le-am maruntit mai mult, ca sa pot portiona mai usor prajitura. Deci ultimul strat a fost format din nuci, pe care le-am presarat uniform pe toata suprafata tavii.
De retinut ordinea straturilor: Mai intai incepem cu margarina, faina+gris, mere, faina+gris, margarina, mere, margarina, nuci.
Dupa ce am terminat vom da prajitura la copt, in cuptorul incins la 170 de grade timp de o ora. Dupa aproximativ o ora, am rumenit putin suprafata prajiturii, astfel nucile au capatat un gust si o aroma deosebit de placuta.(desigur dupa preferinta).
Daca doriti ca prajitura sa fie mai groasa veti folosi o tava cu dimensiunile mai mici, sau mariti cantitatile ingredientelor.
Se va lasa sa se raceasca bine, apoi o veti portiona. La mine nu au avut rabdare dragii mei, sa o las prea mult la racit, asa ca am portionat-o cand era inca calduta.
Este o prajitura simpla delicioasa si nu necesita nici efort prea mult si nici ingrediente costisitoare..!
Va doresc spor si
Pofta buna!
Specific : Romania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Painici umplute cu muschi file si cascaval
Bucataras.RO

Painici umplute cu muschi file si cascaval

Pentru aceasta delicioasa reteta m-am inspirat de la Rocsi.

Painici umplute cu muschi file si cascaval
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute