Prajitura cu Foaie si Crema in Dungi

Complexitate
redusa
Prajitura cu Foaie si Crema in Dungi

Ingrediente

  • Pentru foaia in dungi:
  • -4 linguri faina
  • -4 linguri zahar pudra
  • -4 oua
  • -1 lingura cacao
  • -1 praf de sare
  • Pentru foaia cu cacao - se vor face 2 foi
  • pentru 1 foaie:
  • -1 lingura faina
  • -4 linguri zahar pudra
  • -4 oua
  • -3 linguri migdale macinate
  • -2 linguri cacao
  • -1 praf de sare
  • Pentru foi aveti nevoie de o tava 30 x 30 cm
  • Crema neagra:
  • -200g ciocolata neagra menaj sau cu lapte
  • -200 ml smantana pentru frisca cu peste 30 % grasime
  • -3 linguri pline cu mascarpone sau quark
  • Crema alba:
  • -200g ciocolata alba
  • -200 ml smantana pentru frisca cu peste 30 % grasime
  • -3 linguri pline cu mascarpone sau quark
  • Sirop:
  • -100 g zahar
  • -50 ml apa
  • -1 lingurita ness
  • rom sau vanilie, etc, dupa dorinta
  • Glazura:
  • -150 g ciocolata neagra cu peste 75 % cacao
  • -75 ml smantana pentru frisca
  • -2 linguri ulei

Mod de preparare

Incepeti cu cremele.

Crema alba:
Puneti la bain-marie smantana pentru frisca pana incepe sa clocotesca.
Turnati-o peste ciocolata rasa si amestecati energic pana ce toata ciocolata este topita.
Dati la rece cel putin 5 ore sau mai bine de seara pana dimineata, apoi mixati bine impreuna cu mascarpone pana obtineti o crema spumoasa.
Puneti-o intr-un pos cu un dui potrivit si pastrati la temperatura camerei daca aveti pregatite celelalte componente pentru a monta prajitura.

Crema neagra:
Se face identic cu crema alba, doar se inlocuieste ciocolata alba cu neagra.
In continuare, urmati aceeasi pasi ca la ciocolata alba.

Sirop:
Fierbeti cateva minute apa cu zaharul, amestecand, pana ce acesta se topeste.
Luati de pe foc.
Puneti deoparte 50 ml de sirop, iar in restul adaugati ness-ul dizolvat in putina apa fierbinte (rom-ul sau vanilia). Lasati la racit.

Foaia in dungi:
Bateti albusurile spuma tare cu zaharul praf adaugat pe rand, inglobati galbenusurile frecate cu praful de sare si la sfarsit faina cernuta.
Impartiti amestecul in doua si adaugati cacao in una din ele.
Puneti fiecare compozitie intr-o punga si dresati dungi drepte, alternative, in lungul tavii tapetate cu hartie de copt. Veti avea in tava, pe lungimea ei, dungi: alba - cu cacao - alba - etc.
Dati la cuptorul preancalzit pentru 10 min, la 180 grade sau pana ce este coapta avand grija ca blatul alb sa nu-si schimbe prea mult culoarea.
Scoateti din tava si lasati la racit.

Foaie cu cacao:
Bateti albusurile spuma tare cu zaharul praf adaugat pe rand.
Separat frecati galbenusurile cu putina sare, inglobati-le in albusurile batute, urmat de amestecul de cacao si faina cernute impreuna si migdalele macinate. Daca este necesar mariti cantitatea de cacao sau micsorati-o pentru a avea aceeasi nuanta cu cea a cremei negre.
Turnati in tava tapetata cu hartie de copt, nivelati si dati la cuptorul incins pentru 10 min, la 180 grade sau pana ce este coapta.
Scoateti din tava si lasati la racit.
Repetati pentru a doua foaie cu cacao.

Glazura:
Turnati smantana pentru frisca si uleiul ce au inceput sa clocoteasca pe bain-marie, peste ciocolata rasa.
Mixati pana se topeste toata ciocolata.
Turnati peste prajitura incepand din mijlocul ei.

Asamblare:
Folositi tava in care ati copt blaturile.
Puneti foaia dungata in tava (in final ea va devein foaia de mijloc), apoi dresati alternativ cremele, astfel ca peste dunga neagra a blatului sa se suprapuna crema neagra (aceasta sa aiba aceeasi latime si grosime cu a celei din blat), iar peste dunga alba de la blat, puneti o dunga alba de crema.
Procedati astfel punand cremele alternativ, identic cu culorile din blatul dungat.
Asezati deasupra cremelor o foaie cu cacao pe care o insiropati cu 1/2 din cantitatea de sirop cu ness.
Rasturnati totul cu grija pe fundul unei alte tavi si repuneti in tava initiala, pe care, intre timp ati captusit-o cu o folie de naylon ce depaseste marginile.
In felul acesta, in tava in care ati copt blaturile veti avea acum: blat cu cacao insiropat, cremele, blat dungat.

Insiropati blatul dungat cu siropul simplu, dresati dungi cu cremele- dunga peste dunga- de aceeasi latime si grosime cu cea a blatului.
Puneti deasupra foaia cu cacao, insiropati-o cu restul de sirop cu ness si turnati glazura.

Dati la rece pentru cel putin 2 ore inainte de a servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.