Prajitura cu Foaie si Crema in Dungi

Complexitate
redusa
Prajitura cu Foaie si Crema in Dungi

Ingrediente

  • Pentru foaia in dungi:
  • -4 linguri faina
  • -4 linguri zahar pudra
  • -4 oua
  • -1 lingura cacao
  • -1 praf de sare
  • Pentru foaia cu cacao - se vor face 2 foi
  • pentru 1 foaie:
  • -1 lingura faina
  • -4 linguri zahar pudra
  • -4 oua
  • -3 linguri migdale macinate
  • -2 linguri cacao
  • -1 praf de sare
  • Pentru foi aveti nevoie de o tava 30 x 30 cm
  • Crema neagra:
  • -200g ciocolata neagra menaj sau cu lapte
  • -200 ml smantana pentru frisca cu peste 30 % grasime
  • -3 linguri pline cu mascarpone sau quark
  • Crema alba:
  • -200g ciocolata alba
  • -200 ml smantana pentru frisca cu peste 30 % grasime
  • -3 linguri pline cu mascarpone sau quark
  • Sirop:
  • -100 g zahar
  • -50 ml apa
  • -1 lingurita ness
  • rom sau vanilie, etc, dupa dorinta
  • Glazura:
  • -150 g ciocolata neagra cu peste 75 % cacao
  • -75 ml smantana pentru frisca
  • -2 linguri ulei

Mod de preparare

Incepeti cu cremele.

Crema alba:
Puneti la bain-marie smantana pentru frisca pana incepe sa clocotesca.
Turnati-o peste ciocolata rasa si amestecati energic pana ce toata ciocolata este topita.
Dati la rece cel putin 5 ore sau mai bine de seara pana dimineata, apoi mixati bine impreuna cu mascarpone pana obtineti o crema spumoasa.
Puneti-o intr-un pos cu un dui potrivit si pastrati la temperatura camerei daca aveti pregatite celelalte componente pentru a monta prajitura.

Crema neagra:
Se face identic cu crema alba, doar se inlocuieste ciocolata alba cu neagra.
In continuare, urmati aceeasi pasi ca la ciocolata alba.

Sirop:
Fierbeti cateva minute apa cu zaharul, amestecand, pana ce acesta se topeste.
Luati de pe foc.
Puneti deoparte 50 ml de sirop, iar in restul adaugati ness-ul dizolvat in putina apa fierbinte (rom-ul sau vanilia). Lasati la racit.

Foaia in dungi:
Bateti albusurile spuma tare cu zaharul praf adaugat pe rand, inglobati galbenusurile frecate cu praful de sare si la sfarsit faina cernuta.
Impartiti amestecul in doua si adaugati cacao in una din ele.
Puneti fiecare compozitie intr-o punga si dresati dungi drepte, alternative, in lungul tavii tapetate cu hartie de copt. Veti avea in tava, pe lungimea ei, dungi: alba - cu cacao - alba - etc.
Dati la cuptorul preancalzit pentru 10 min, la 180 grade sau pana ce este coapta avand grija ca blatul alb sa nu-si schimbe prea mult culoarea.
Scoateti din tava si lasati la racit.

Foaie cu cacao:
Bateti albusurile spuma tare cu zaharul praf adaugat pe rand.
Separat frecati galbenusurile cu putina sare, inglobati-le in albusurile batute, urmat de amestecul de cacao si faina cernute impreuna si migdalele macinate. Daca este necesar mariti cantitatea de cacao sau micsorati-o pentru a avea aceeasi nuanta cu cea a cremei negre.
Turnati in tava tapetata cu hartie de copt, nivelati si dati la cuptorul incins pentru 10 min, la 180 grade sau pana ce este coapta.
Scoateti din tava si lasati la racit.
Repetati pentru a doua foaie cu cacao.

Glazura:
Turnati smantana pentru frisca si uleiul ce au inceput sa clocoteasca pe bain-marie, peste ciocolata rasa.
Mixati pana se topeste toata ciocolata.
Turnati peste prajitura incepand din mijlocul ei.

Asamblare:
Folositi tava in care ati copt blaturile.
Puneti foaia dungata in tava (in final ea va devein foaia de mijloc), apoi dresati alternativ cremele, astfel ca peste dunga neagra a blatului sa se suprapuna crema neagra (aceasta sa aiba aceeasi latime si grosime cu a celei din blat), iar peste dunga alba de la blat, puneti o dunga alba de crema.
Procedati astfel punand cremele alternativ, identic cu culorile din blatul dungat.
Asezati deasupra cremelor o foaie cu cacao pe care o insiropati cu 1/2 din cantitatea de sirop cu ness.
Rasturnati totul cu grija pe fundul unei alte tavi si repuneti in tava initiala, pe care, intre timp ati captusit-o cu o folie de naylon ce depaseste marginile.
In felul acesta, in tava in care ati copt blaturile veti avea acum: blat cu cacao insiropat, cremele, blat dungat.

Insiropati blatul dungat cu siropul simplu, dresati dungi cu cremele- dunga peste dunga- de aceeasi latime si grosime cu cea a blatului.
Puneti deasupra foaia cu cacao, insiropati-o cu restul de sirop cu ness si turnati glazura.

Dati la rece pentru cel putin 2 ore inainte de a servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere si Iaurt
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Tort cu crema de ciocolata si de capsuni
Bucataras.RO

Tort cu crema de ciocolata si de capsuni

Ziua mea a picat in mijlocul saptamanii si cum nu dispuneam de prea mult timp pentru prepararea tortului , am decis sa fac...

Tort cu crema de ciocolata si de capsuni
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty