Prajitura cu Foaie si Crema in Dungi

Complexitate
redusa
Prajitura cu Foaie si Crema in Dungi

Ingrediente

  • Pentru foaia in dungi:
  • -4 linguri faina
  • -4 linguri zahar pudra
  • -4 oua
  • -1 lingura cacao
  • -1 praf de sare
  • Pentru foaia cu cacao - se vor face 2 foi
  • pentru 1 foaie:
  • -1 lingura faina
  • -4 linguri zahar pudra
  • -4 oua
  • -3 linguri migdale macinate
  • -2 linguri cacao
  • -1 praf de sare
  • Pentru foi aveti nevoie de o tava 30 x 30 cm
  • Crema neagra:
  • -200g ciocolata neagra menaj sau cu lapte
  • -200 ml smantana pentru frisca cu peste 30 % grasime
  • -3 linguri pline cu mascarpone sau quark
  • Crema alba:
  • -200g ciocolata alba
  • -200 ml smantana pentru frisca cu peste 30 % grasime
  • -3 linguri pline cu mascarpone sau quark
  • Sirop:
  • -100 g zahar
  • -50 ml apa
  • -1 lingurita ness
  • rom sau vanilie, etc, dupa dorinta
  • Glazura:
  • -150 g ciocolata neagra cu peste 75 % cacao
  • -75 ml smantana pentru frisca
  • -2 linguri ulei

Mod de preparare

Incepeti cu cremele.

Crema alba:
Puneti la bain-marie smantana pentru frisca pana incepe sa clocotesca.
Turnati-o peste ciocolata rasa si amestecati energic pana ce toata ciocolata este topita.
Dati la rece cel putin 5 ore sau mai bine de seara pana dimineata, apoi mixati bine impreuna cu mascarpone pana obtineti o crema spumoasa.
Puneti-o intr-un pos cu un dui potrivit si pastrati la temperatura camerei daca aveti pregatite celelalte componente pentru a monta prajitura.

Crema neagra:
Se face identic cu crema alba, doar se inlocuieste ciocolata alba cu neagra.
In continuare, urmati aceeasi pasi ca la ciocolata alba.

Sirop:
Fierbeti cateva minute apa cu zaharul, amestecand, pana ce acesta se topeste.
Luati de pe foc.
Puneti deoparte 50 ml de sirop, iar in restul adaugati ness-ul dizolvat in putina apa fierbinte (rom-ul sau vanilia). Lasati la racit.

Foaia in dungi:
Bateti albusurile spuma tare cu zaharul praf adaugat pe rand, inglobati galbenusurile frecate cu praful de sare si la sfarsit faina cernuta.
Impartiti amestecul in doua si adaugati cacao in una din ele.
Puneti fiecare compozitie intr-o punga si dresati dungi drepte, alternative, in lungul tavii tapetate cu hartie de copt. Veti avea in tava, pe lungimea ei, dungi: alba - cu cacao - alba - etc.
Dati la cuptorul preancalzit pentru 10 min, la 180 grade sau pana ce este coapta avand grija ca blatul alb sa nu-si schimbe prea mult culoarea.
Scoateti din tava si lasati la racit.

Foaie cu cacao:
Bateti albusurile spuma tare cu zaharul praf adaugat pe rand.
Separat frecati galbenusurile cu putina sare, inglobati-le in albusurile batute, urmat de amestecul de cacao si faina cernute impreuna si migdalele macinate. Daca este necesar mariti cantitatea de cacao sau micsorati-o pentru a avea aceeasi nuanta cu cea a cremei negre.
Turnati in tava tapetata cu hartie de copt, nivelati si dati la cuptorul incins pentru 10 min, la 180 grade sau pana ce este coapta.
Scoateti din tava si lasati la racit.
Repetati pentru a doua foaie cu cacao.

Glazura:
Turnati smantana pentru frisca si uleiul ce au inceput sa clocoteasca pe bain-marie, peste ciocolata rasa.
Mixati pana se topeste toata ciocolata.
Turnati peste prajitura incepand din mijlocul ei.

Asamblare:
Folositi tava in care ati copt blaturile.
Puneti foaia dungata in tava (in final ea va devein foaia de mijloc), apoi dresati alternativ cremele, astfel ca peste dunga neagra a blatului sa se suprapuna crema neagra (aceasta sa aiba aceeasi latime si grosime cu a celei din blat), iar peste dunga alba de la blat, puneti o dunga alba de crema.
Procedati astfel punand cremele alternativ, identic cu culorile din blatul dungat.
Asezati deasupra cremelor o foaie cu cacao pe care o insiropati cu 1/2 din cantitatea de sirop cu ness.
Rasturnati totul cu grija pe fundul unei alte tavi si repuneti in tava initiala, pe care, intre timp ati captusit-o cu o folie de naylon ce depaseste marginile.
In felul acesta, in tava in care ati copt blaturile veti avea acum: blat cu cacao insiropat, cremele, blat dungat.

Insiropati blatul dungat cu siropul simplu, dresati dungi cu cremele- dunga peste dunga- de aceeasi latime si grosime cu cea a blatului.
Puneti deasupra foaia cu cacao, insiropati-o cu restul de sirop cu ness si turnati glazura.

Dati la rece pentru cel putin 2 ore inainte de a servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
5
Dulciuri

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Parteneri
Desert macarons cu crema de lamaie
Bucataras.RO

Desert macarons cu crema de lamaie

V-am adus inca o portie de macarons! Acestia i-am facut special pentru tortul de ziua mea, am vrut sa-l decorez cu aceste...

Desert macarons cu crema de lamaie
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate