Prajitura Budapesta - un desert sofisticat

Prajitura Budapesta este un desert sofisticat si delicios, care imbină perfect foile, crema aromata și glazura de ciocolata, pentru a crea o experienta dulce memorabila.

Portii
16
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura Budapesta - un desert sofisticat

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foile negre:
  • -150 gr unt, grasime 80%
  • -3 linguri lapte dulce
  • -100 gr zahar
  • -1 ou
  • -1 plic praf de copt
  • -50 gr cacao
  • -faina de grau cat cuprinde sa iasa un aluat suficient de tare
  • Ingrediente pentru foaia galbena:
  • -4 linguri zahar
  • -4 linguri faina de grau
  • -4 oua
  • -6 linguri lapte dulce
  • -1 esenta de rom
  • -1 plic praf de copt
  • Ingrediente pentru crema:
  • -700 ml lapte dulce gata fiert si racit
  • -3 linguri faina de grau
  • -1 super esenta de vanilie
  • -100 gr unt
  • -200 gr zahar
  • Ingrediente pentru glazura:
  • -100 gr unt
  • -4 linguri zahar
  • -2 linguri cacao
  • -2 linguri apa

Mod de preparare

Mod de preparare pentru foile negre:
Intr-o craticioara se pune untul, zaharul, laptele si se topesc pe bain marie, asa cam cat sa ajunga la temperatura camerei, apoi se toarna intr-un vas in care s-a pus faina de grau in amestec cu praful de copt si cacaua.

Se mai adauga un ou si se face un aluat suficient de tare. Se imparte aluatul in doua si se fac doua foi care se coc pe dosul tavii. Eu am pus hartie cerata cat tava, am intins aluatul direct pe hartie, am tras foaia pe dosul tavii si am dat tava la cuptor. Se coace la foc potrivit maxim 15 minute, se poate verifica rupand o bucatica dintr-un colt si daca este dura, este semn ca foaia este gata. Se pun foile pe masa de lucru cu tot cu hartia de sub ele.
Mod de preparare pentru foaia galbena:
Se pune la mixat ouale cu zaharul, se adauga faina in amestec cu praful de copt, laptele dulce, esenta de rom si se mixeaza foarte bine, dupa care se toarna in tava in care s-a pus hartie cerata, apoi se da tava la cuptor pentru circa 20 minute, la foc potrivit. Se scoate foaia din tava cu tot cu hartie si se pune pe masa de lucru.
Mod de preparare pentru crema:
Se pune laptele dulce intr-o craticioara, se adauga faina de grau, zaharul si se mixeaza pana se omogenizeaza, apoi se pune la foc mic si se fierbe pana se obtine o crema densa, dupa care se opreste focul, se adauga untul, esenta, amestecand usor pana la omogenizare.
Se pune pe masa de lucru o foaie neagra, peste foaie se toarna usor jumatate din crema, se pune peste crema foaia galbena, se toarna cealalta jumatate de crema si se pune ultima foaie neagra.
Mod de preparare pentru glazura:
Intr-o craticioara se pune untul, zaharul, cacao, 2 linguri apa si se fierb la foc mic pana cand apar bule deasupra, se opreste focul si se toarna glazura peste prajitura. Se da la rece si se taie cand se intareste, eu am taiat si cand inca era calduta sa vad daca merge si a mers, asta inseamna ca prajitura a iesit asa cum trebuie.
Dacac v-a placut reteta noastra, atunci va invitam sa descoperiti si altele: prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura, prajitura cu mere sau prajitura cu suc de portocale

Sa aveti pofta, dragilor!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Salata calda cu caracatita
Bucataras.RO

Salata calda cu caracatita

O salata calda cu caracatita as zice ca e binevenita zilele acestea.  

Salata calda cu caracatita
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti