De regula imi place sa fac aluatul din intreaga cantitate data si pregatesc doar jumatate, restul pun in punga si pun la congelator. In general imi place sa pregatesc piersicile astea cand stiu ca am doua sarbatori sau aniversari destul de apropiate intre ele (pana la 3 luni de zile).
Tot la capitolul ce imi place mie este marimea bilutelor pe care le formez. Iau cu lingurita o cantitate mica de aluat si in modelez cu degetele, dar am grija sa nu fac biluitele mai mari decat o maslina de marime mare..
Cantitatea de gem pe care trebuie sa o folositi, zaharul pentru decor, cuisoarele si frunzele de menta le -am last fara cantitati scrise pentru ca este la alegerea dvs cat aluat vreti sa coaceti si cate piersici va ies. Deci, la treaba.
Se preancalzeste cuptorul la temperatura medie (350 f sau 180 c) si se pregatesc tavile de copt cu hartie cerata sau cu ce doriti).Ouale se pun intr-un vas impreuna cu zaharul si cu mixerul se bat impreuna pana obtinem o crema pufoasa, cu volumul dublat si culoarea schimbata in una foarte deschisa.
Adaugam apoi uleiul si omogenizam, apoi punem laptele si vanilia. Daca doriti puteti folosi mai multa aroma decat am pus eu la reteta. Se omogenizeaza dupa care se adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt. Tot cu mixerul se omogenizeaza pana obtinem o crema moale si lipicioasa.
Co o lingurita luam gramajoare mici de aluat si cu palmele si degetele unse, modelam bilute de marimea unei masline mari pe care le asezam in tava pregatita din timp. Avem grija sa formam bilutele aceasi marime pentru ca la sfarsit va trebui sa le lipim cate doua.
bilutele astea vor creste la copt deci sa nu va fie teama ca vor iesi piersicile prea micute.
Coacem pana devin usor aurii, sa avem grija sa nu le facem prea brune ca devin casante si nu le putem scobi cum trebuie, riscand sa le spargem pe toate.
Cand le scoatem din cuptor le desprindem de tava (hartie) dar le lasam pe tava si cu un cutit incepem sa scobim fundul lor avand grija sa lasam o margine. Miezul il adunam intr-un castron. Abia cand ajungem cu scobitul bilutelor la jumatatea lor, punem cea de a doua tava cu bilute la copt.
Avem timp sa termina de scobit totul pana se coace a doua tura. Procedand asa le scobim mult mai bine si mai rapid decat daca le lasam sa se raceasca. Ele se vor intari cand sant reci si trebuie sa lucram cu grija sa nu le rupem. Le aranjam cu scobitura in sus pe un platou.
Cand am terminat de copt si de scobit toate cojile (bilutele) trecem la pasul urmator. Materialul rezultat in urma scobirii se macina, se zdrobeste cu furculita sau degetele sau se poate pune in food processor sa se formeze faramituri mici. Se amesteca cu gem de piersici care trebuie sa fie ceva mai moale nu din cel cu pectina de magazin si care are consistenta densa, tare.
Se pune aroma de rom dupa gust se amesteca bine sa obtinem o crema destul de moale dar care nu curge si cu asta vom umple fiecare jumatate de biluta. Cand am terminat de umplut, luam doua jumatati si le lipim intre ele iar cu degetul curat stergem crema care va iesi intre cele doua jumatati, la lipire.
Dupa ce am terminat cu lipitul, luam doua vase adanci si inguste (eu am folosit doua pahare de unica folosinta care le-am taiat din inaltime ca sa pot umbla in ele mai usor.
In pahare punem circa 50 ml de lichior de piersici (portocale, martini alb sau ce alt alcool va place dar sa nu aibe o culoare prea inchisa) in fiecare dupa care punem culoarea alimentara, rosu in tr-un pahar si galben in al doilea. Facem culoarea concentrata pentru ca asa lucreaza solutia mai bine in aluat si iese o culoare frumoasa, mai naturala.
Pe o farfurie sau un servetel de hartie punem zahar si trecem la pasul urmator. Luam cate o piersica si o scufundam in solutia rosie dar numai pe trei sferturi, scoatem o tamponam putin cu un servetel ca sa indepartam excesul de lichid dupa care o scufundam in a doua culoare, cu capatul ramas necolorat dar avand grija sa trecem cu culoarea galbena si putin peste cea rosie, tamponam cu servetel si dupa culoarea galbena dupa care le tavalim prin zahar avand grija sa le acoperim pe toate partile. Le asezam pe un gratar acoperit cu servetele si lasam sa se usuce.
Dupa uscare le asezam intr-un castron, le acoprim cu folie alimentara si a doua zi, intre cele doua jumatati lipite punem cate o frunzulita de menta si un betisor de cuisoara. Ele se vor inmuia si se vor fragezi pana a doua zi.
Punem in chese si servim
Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfectFursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si deliciosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaFiindca ma cuprins un dor mare de Laurici,am incercat aceasta reteta a ei,nici nu stiu ce mai pot spune,cuvinte nu prea...
Prajitura cu foi din bulionDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii