Panone (Prajitura Tipica Bolognesa de Craciun)

Complexitate
redusa
Panone (Prajitura Tipica Bolognesa de Craciun)

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 1 plic de praf de copt (16 gr)
  • 200 gr zahar
  • 100 margarina
  • 2 oua
  • coaja rasa de la o lamiie
  • 30 gr zahar vanilat (eu am pus vanilina)
  • 300 gr cacao
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr marmelada (se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale este ca un magiun romanesc)
  • 1/2 fiola de esenta de migdale
  • 300 gr fructe candite (cedru, portocale, cirese) eu am pus resturi din ce aveam prin casa +
  • coji de pepene verde din dulceata
  • 300 gr nuci
  • arahide
  • migdale
  • alune cintarite cu coaja cu tot
  • 100 gr stafide
  • 100 gr smochine
  • 200 ml lapte
  • 150 ml vin alb sec
  • 1 lingura de miere
  • lichior de migdale
  • minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura

Mod de preparare

O parte din fructele zaharisite si din alune se tine deoparte pt ornat (eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania pt ca aveam putine canditi si le-am pus in compozitie).

Nucile, migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata (eu le-am tinut de dimineata pina acum). Am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust (asta e modificarea mea la reteta ca muream daca nu faceam o modificare =)) ).

Margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde.

Se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile, mai putin lichiorul de migdale. Cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude, ci doar sa doar sa prinda aroma.

Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului (atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa). Se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan (si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu) in forme unse cu putin ulei si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min.

Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte, iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite.

Se taie cind s-a racit bine de tot.
Reteta tipica de Craciun pentru zona dinafara orasului Bologna, reteta orasenilor se numeste Certosino.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Papricas de Cartofi cu Pui
2
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Chec marmorat
3
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Aperitiv tarta cu sparanghel si parmezan
Bucataras.RO

Aperitiv tarta cu sparanghel si parmezan

Încă e sezonul sparanghelului și pentru că l-am găsit într-un supermarket m-am gândit să pregătesc...

Aperitiv tarta cu sparanghel si parmezan
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia