Panone (Prajitura Tipica Bolognesa de Craciun)

Complexitate
redusa
Panone (Prajitura Tipica Bolognesa de Craciun)

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 1 plic de praf de copt (16 gr)
  • 200 gr zahar
  • 100 margarina
  • 2 oua
  • coaja rasa de la o lamiie
  • 30 gr zahar vanilat (eu am pus vanilina)
  • 300 gr cacao
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr marmelada (se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale este ca un magiun romanesc)
  • 1/2 fiola de esenta de migdale
  • 300 gr fructe candite (cedru, portocale, cirese) eu am pus resturi din ce aveam prin casa +
  • coji de pepene verde din dulceata
  • 300 gr nuci
  • arahide
  • migdale
  • alune cintarite cu coaja cu tot
  • 100 gr stafide
  • 100 gr smochine
  • 200 ml lapte
  • 150 ml vin alb sec
  • 1 lingura de miere
  • lichior de migdale
  • minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura

Mod de preparare

O parte din fructele zaharisite si din alune se tine deoparte pt ornat (eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania pt ca aveam putine canditi si le-am pus in compozitie).

Nucile, migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata (eu le-am tinut de dimineata pina acum). Am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust (asta e modificarea mea la reteta ca muream daca nu faceam o modificare =)) ).

Margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde.

Se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile, mai putin lichiorul de migdale. Cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude, ci doar sa doar sa prinda aroma.

Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului (atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa). Se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan (si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu) in forme unse cu putin ulei si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min.

Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte, iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite.

Se taie cind s-a racit bine de tot.
Reteta tipica de Craciun pentru zona dinafara orasului Bologna, reteta orasenilor se numeste Certosino.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia