Ora 12 de casa

Portii
16
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Ora 12 de casa

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 250 g unt
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 ouă
  • 1 linguriţă esenţă naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
  • 10 linguri lapte
  • 1 vârf de linguriţă sare
  • 2 linguri cacao
  • 162 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguriţe esenţă de rom
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 50 g frişcă lichidă
  • Opţional: lapte după gust
  • În plus: puţină ciocolată pentru ras

Mod de preparare


Prăjitura Ora 12 era una dintre preferatele mele în copilărie. Am încercat să mă abat cât mai puţin de la reţeta clasică. Nu este ca cea de cofetărie, însă a ieşit delicioasă.

Mod de preparare:
Blatul:
Se freacă untul cu zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, esenţă de vanilie, laptele, un praf de sare şi cacaoa. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, praful de copt şi se amestecă bine.
Se obţine o compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

Siropul:
Se prepară siropul din apă şi zahăr, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom, se lasă la răcit.

Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine pufoasă, dar nici moale, nici tare.

Glazura:
Se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Pentru că mie mi s-a părut prea densă, iar gustul de ciocolată prea puternic, am adăugat 2 linguri de lapte rece şi am amestecat (nu e nevoie să reîncălziţi, se va omogeniza frumos). Se lasă la răcit 1-2 minute, apoi se toarnă glazura peste fiecare pătrat.

Se lasă un pic să se închege glazura, apoi se decorează fiecare pătrat cu frişcă. La final, se rade puţină ciocolată peste fiecare prăjitură.
Se dă la rece până la servire.

Sfaturi:
Nu exageraţi cu esenţa de rom, pentru a nu acoperi celelalte arome ale prăjiturii.
Dacă glazura s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, la fel, o puteţi subţia cu puţin lapte.
Aveţi grijă să distanţaţi prăjiturile, atunci când le glazuraţi, pentru a se putea prelinge frumos glazura.


Timp de coacere: 30 min
Timp de pregătire: 1h
Porţii: 16 (tava mea are 25x25 cm)

Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/01/ora-12-de-casa.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Painici umplute cu muschi file si cascaval
Bucataras.RO

Painici umplute cu muschi file si cascaval

Pentru aceasta delicioasa reteta m-am inspirat de la Rocsi.

Painici umplute cu muschi file si cascaval
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute