Ingrediente

Aluat:
600 g faina
1 cub drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
110 g zahar
1 ou + 1 albus de ou
300 ml lapte
110 g unt
1 plic zahar vanilat
1 lingura esenta vanilie
Pentru uns:
1 galbenus de ou
2 linguri lapte
Umplutura:
150 ml lapte
60 g zahar
3 linguri pesmet
4 linguri nuca macinata
2-3 linguri cacao
1 lingura esenta rom
Sirop:
350 g apa
70 g zahar
coaja rasa de la 1 lamaie
1 anason stelat
1/2 baton scortisoara
In plus:
nuca macinata
miere

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

01h:30min
Timp gatire

GĂTIRE

01h
Numar portii

PORȚII

10 portii
Punem faina intr-un lighean cu sarea, apoi amestecam cateva secunde cu un tel sau o furculita. Facem o adancitura in centru si adaugam drojdia pe care am dizolvat-o inainte in 2 linguri zahar, apoi presaram putina faina deasupra, lasam pana crapa. Laptele il incalzim putin (nu fierbinte) cu zaharul, vanilia si esenta de vanilie si le adaugam in ligheanul cu faina, punem si oul cu albusul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) si incepem sa framantam un aluat omogen. Treptat, adaugam si untul topit pana il incorporam bine. Rezulta un aluat pufos care nu trebuie sa se lipeasca de maini si usor de manevrat. Lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, acoperit cu folie plastic.
Pentru umplutura:
Intr-un ibric, punem toate ingredientele in afara de rom si le dam la foc mic pana dau un clocot, apoi stingem focul si lasam sa se racoreasca putin, dupa care punem si esenta de rom, iar cand s-a racit complet, este numai bun de intins pe aluat.
Pentru sirop:
Apa impreuna cu zaharul si mirodeniile le punem intr-un ibric, pe aragaz, la foc mediu, pana se topeste zaharul, apoi lasam sa se racoreasca, iar cand este caldut, putem sa insiropam mucenicii.
Dupa ce a crescut frumos aluatul, il impartim in 15 bucati, fiecare bucata cantareste cca. 100 g pe care le intindem intr-o forma dreptunghiulata de cca. 10 -28 cm. Ungem fiecare dreptunghi cu crema de nuca si rulam usor, dupa care ii dam forma 8. Asa procedam cu toate bilele de aluat.
Punem mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si ii dam la cuptorul incins, pana sunt rumeni si frumosi.
Cand ii scoatem, lasam sa se racoreasca putin, apoi ii bagam in sirop cca. 1-2 secunde si ii asezam pe o farfurie, unde ii ungem cu miere si presaram deasupra nuca macinata.
Foarte pufosi si super buni!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Mucenici umpluti" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Mucenici umpluti