Mucenici Moldovenesti

Complexitate
redusa
Mucenici Moldovenesti

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • - 125 ml lapte caldut
  • - 125 ml apa calduta
  • - 80 g unt topit (in cuptorul cu microunde)
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita rasa cu sare
  • - 150 g zahar tos
  • - 550 g faina 000 proaspat cernuta
  • - 1 plic cu drojdie uscata (7g drojdie uscata)
  • Pentru pensulat mucenicii inainte de coacere:
  • - 50 ml lapte
  • - 1 galbenus
  • Pentru siropul cu care se pensuleaza mucenicii dupa coacere:
  • - 300 ml apa
  • - 150 g zahar tos
  • - 1 plic cu zahar vanilat
  • - 1 sticluta cu esenta de rom
  • - coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru pensulat mucenicii dupa insiropare:
  • - 4 linguri cu miere
  • - 70 g miez de nuca macinat

Mod de preparare

- In cuva masinii pentru paine, se pun ingredientele in ordinea urmatoare: laptele caldut, ala calduta, untul topit in prealabil in cuptorul cu microunde, oul, sarea, zaharul, faina proaspat cernuta, drojdia. Se selecteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata aproximativ 1 ora si 25 de minute).

- Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru, infainata in prealabil. Se imparte aluatul in parti egale de aproximativ 55 - 60 de grame, de forma unor sfere. Fiecare dintre acestea se ruleaza intre palme si suprafata de lucru, pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 50 de cm, uniform modelat. Ruloul obtinut se indoaie in doua.

Se fixeaza cu degetul mijlocul acestuia si se impletesc cele doua parti. Se unesc apoi cele doua capete, astfel incat impletitura obtinuta sa formeze un cerc. Aluatul pregatit se rasuceste astfel incat sa dobandeasca forma cifrei opt. Se aseaza pe rand mucenicii modelati intr-o tava mare, tapetata cu hartie pentru copt, la distanta unii de altii. Bucatile de aluat ce urmaza a fi folosite se acopera cu un prosop pentru bucatarie.

Mucenicii modelati, asezati in tava, se acopera la randul lor cu un prosop pentru bucatarie si se lasa sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut.

- Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 pliculet cu zahar vanilat, o sticluta cu esenta de rom. Se lasa sa fiarba pana la obtinerea unui sirop. Acesta din urma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este usor caldut se adauga coaja rasa a unei lamai.

- Se incalzeste cuptorul moderat.
- Se amesteca 50 ml lapte si un galbenus de ou intr-un vas. Se ung mucenicii inteinte de a fi pusi in cuptor, cu ajutorul unei pensule pentru patiserie.

- Se coc mucenicii la foc mederat, pe nivelul intermediar al cuptorului, timp de aproximativ 20 de minute, pana devin rumeni, aurii.
- Se pensuleaza mucenicii copti cu siropul de zahar, folosind pensula pentru patiserie.
- Mucenicii insiropati se pensuleaza cu miere. Se adauga la suprafata miez de nuca macinat.
Reteta acestor mucenici am gasit-o la Gourmandine, careia ii multumesc.

Aluatul se poate pregati manual sau in masina de paine (eu am ales aceasta ultima varianta deoarece am inceput pregatirea mucenicilor foarte tarziu, seara).

Din ingredientele mentionate am obtinut 16 mucenici.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Cornuri cu sos de fructe de padure
Bucataras.RO

Cornuri cu sos de fructe de padure

Aveam niste fructe de padure in congelator si aveam pofta sa fac ceva din ele.Trebuia sa prepar ceva de post, ma gandisem la...

Cornuri cu sos de fructe de padure
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!