Mucenici Moldovenesti

Complexitate
redusa
Mucenici Moldovenesti

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • - 125 ml lapte caldut
  • - 125 ml apa calduta
  • - 80 g unt topit (in cuptorul cu microunde)
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita rasa cu sare
  • - 150 g zahar tos
  • - 550 g faina 000 proaspat cernuta
  • - 1 plic cu drojdie uscata (7g drojdie uscata)
  • Pentru pensulat mucenicii inainte de coacere:
  • - 50 ml lapte
  • - 1 galbenus
  • Pentru siropul cu care se pensuleaza mucenicii dupa coacere:
  • - 300 ml apa
  • - 150 g zahar tos
  • - 1 plic cu zahar vanilat
  • - 1 sticluta cu esenta de rom
  • - coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru pensulat mucenicii dupa insiropare:
  • - 4 linguri cu miere
  • - 70 g miez de nuca macinat

Mod de preparare

- In cuva masinii pentru paine, se pun ingredientele in ordinea urmatoare: laptele caldut, ala calduta, untul topit in prealabil in cuptorul cu microunde, oul, sarea, zaharul, faina proaspat cernuta, drojdia. Se selecteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata aproximativ 1 ora si 25 de minute).

- Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru, infainata in prealabil. Se imparte aluatul in parti egale de aproximativ 55 - 60 de grame, de forma unor sfere. Fiecare dintre acestea se ruleaza intre palme si suprafata de lucru, pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 50 de cm, uniform modelat. Ruloul obtinut se indoaie in doua.

Se fixeaza cu degetul mijlocul acestuia si se impletesc cele doua parti. Se unesc apoi cele doua capete, astfel incat impletitura obtinuta sa formeze un cerc. Aluatul pregatit se rasuceste astfel incat sa dobandeasca forma cifrei opt. Se aseaza pe rand mucenicii modelati intr-o tava mare, tapetata cu hartie pentru copt, la distanta unii de altii. Bucatile de aluat ce urmaza a fi folosite se acopera cu un prosop pentru bucatarie.

Mucenicii modelati, asezati in tava, se acopera la randul lor cu un prosop pentru bucatarie si se lasa sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut.

- Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 pliculet cu zahar vanilat, o sticluta cu esenta de rom. Se lasa sa fiarba pana la obtinerea unui sirop. Acesta din urma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este usor caldut se adauga coaja rasa a unei lamai.

- Se incalzeste cuptorul moderat.
- Se amesteca 50 ml lapte si un galbenus de ou intr-un vas. Se ung mucenicii inteinte de a fi pusi in cuptor, cu ajutorul unei pensule pentru patiserie.

- Se coc mucenicii la foc mederat, pe nivelul intermediar al cuptorului, timp de aproximativ 20 de minute, pana devin rumeni, aurii.
- Se pensuleaza mucenicii copti cu siropul de zahar, folosind pensula pentru patiserie.
- Mucenicii insiropati se pensuleaza cu miere. Se adauga la suprafata miez de nuca macinat.
Reteta acestor mucenici am gasit-o la Gourmandine, careia ii multumesc.

Aluatul se poate pregati manual sau in masina de paine (eu am ales aceasta ultima varianta deoarece am inceput pregatirea mucenicilor foarte tarziu, seara).

Din ingredientele mentionate am obtinut 16 mucenici.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
3
Fripturi

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
Bomboane Raffaello
5
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Parteneri
Socata reteta bunicii aromata si parfumata
Bucataras.RO

Socata reteta bunicii aromata si parfumata

Socata reteta bunicii Este foarte parfumata, sanatosa si racoritoare. Cea mai buna socata pe care am baut-o! Deci v-o...

Socata reteta bunicii aromata si parfumata
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute