Mucenici Moldovenesti

Complexitate
redusa
Mucenici Moldovenesti

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • - 125 ml lapte caldut
  • - 125 ml apa calduta
  • - 80 g unt topit (in cuptorul cu microunde)
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita rasa cu sare
  • - 150 g zahar tos
  • - 550 g faina 000 proaspat cernuta
  • - 1 plic cu drojdie uscata (7g drojdie uscata)
  • Pentru pensulat mucenicii inainte de coacere:
  • - 50 ml lapte
  • - 1 galbenus
  • Pentru siropul cu care se pensuleaza mucenicii dupa coacere:
  • - 300 ml apa
  • - 150 g zahar tos
  • - 1 plic cu zahar vanilat
  • - 1 sticluta cu esenta de rom
  • - coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru pensulat mucenicii dupa insiropare:
  • - 4 linguri cu miere
  • - 70 g miez de nuca macinat

Mod de preparare

- In cuva masinii pentru paine, se pun ingredientele in ordinea urmatoare: laptele caldut, ala calduta, untul topit in prealabil in cuptorul cu microunde, oul, sarea, zaharul, faina proaspat cernuta, drojdia. Se selecteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata aproximativ 1 ora si 25 de minute).

- Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru, infainata in prealabil. Se imparte aluatul in parti egale de aproximativ 55 - 60 de grame, de forma unor sfere. Fiecare dintre acestea se ruleaza intre palme si suprafata de lucru, pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 50 de cm, uniform modelat. Ruloul obtinut se indoaie in doua.

Se fixeaza cu degetul mijlocul acestuia si se impletesc cele doua parti. Se unesc apoi cele doua capete, astfel incat impletitura obtinuta sa formeze un cerc. Aluatul pregatit se rasuceste astfel incat sa dobandeasca forma cifrei opt. Se aseaza pe rand mucenicii modelati intr-o tava mare, tapetata cu hartie pentru copt, la distanta unii de altii. Bucatile de aluat ce urmaza a fi folosite se acopera cu un prosop pentru bucatarie.

Mucenicii modelati, asezati in tava, se acopera la randul lor cu un prosop pentru bucatarie si se lasa sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut.

- Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 pliculet cu zahar vanilat, o sticluta cu esenta de rom. Se lasa sa fiarba pana la obtinerea unui sirop. Acesta din urma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este usor caldut se adauga coaja rasa a unei lamai.

- Se incalzeste cuptorul moderat.
- Se amesteca 50 ml lapte si un galbenus de ou intr-un vas. Se ung mucenicii inteinte de a fi pusi in cuptor, cu ajutorul unei pensule pentru patiserie.

- Se coc mucenicii la foc mederat, pe nivelul intermediar al cuptorului, timp de aproximativ 20 de minute, pana devin rumeni, aurii.
- Se pensuleaza mucenicii copti cu siropul de zahar, folosind pensula pentru patiserie.
- Mucenicii insiropati se pensuleaza cu miere. Se adauga la suprafata miez de nuca macinat.
Reteta acestor mucenici am gasit-o la Gourmandine, careia ii multumesc.

Aluatul se poate pregati manual sau in masina de paine (eu am ales aceasta ultima varianta deoarece am inceput pregatirea mucenicilor foarte tarziu, seara).

Din ingredientele mentionate am obtinut 16 mucenici.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.