Makowiec (Strudel cu Mac)

Complexitate
medie
Makowiec (Strudel cu Mac)

Ingrediente

  • Aluat:
  • 300 gr faina manitoba sau faina 000
  • 100 faina 00
  • 25 g drojdie de bere proaspata
  • 1 galbenusuri
  • 30 gr zahar
  • 250 ml lapte gras
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  • 50 gr unt
  • 1 plin vanilie
  • Umplutura:
  • 300 gr mac
  • 100 gr zahar tos
  • 2 albusuri
  • putin lapte clocotit
  • Altele:
  • 30 unt pentru uns aluatul
  • 1 galbenus de uns
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare

Se dizolva drojdia cu putin lapte caldut, se pune 2 lingurite rase de zahar si o mana de faina... se amesteca bine. Trebuie sa fie ca o crema mai densa, nu prea lichida. Se acopera bine, se lasa sa creasca la loc mai cald.

Cand a crescut dublu volumul, maiaua se pune intr-un castron mai mare si deasupra se adauga galbenusurile frecate bine cu zaharul, untul topit si racit, laptele caldut, vanilia, coaja rasa de lamaie. Ultima incorporati faina, nu toata deodata. Framantati cu mana aluatul lovindul de peretii castronului, pana se vad basici in el. Aluatul trebuie sa fie omogen si nu prea moale… dar nici prea tare. Puneti la crescut aluatul acoperit bine cu o fata de masa, de preferat intr-un loc mai caldut, minim 1-2 ore.

Intre timp macinati macul si il amestecati cu albusurile batute spuma si cu zaharul. Adaugati lapte fierbinte pana cand umplutura de mac devine ca o crema densa, gen pasta. Dupa ce a crescut aluatul il intindeti in foaie pe masa (ca in poza) de grosime 1 cm. Ungeti aluatul cu unt topit si racit, puneti crema de mac si o intindeti pe toata suprafata. Rasuciti ca la strudel si inchideti bine la extremitati. Se unge deasupra cu galbenus, se pune in tava captusita cu hartie sa se coaca.

Se coace in cuptorul incalzit, la zona din mijloc a cuptorului, la o temperatura de 180°, circa 45 minute. Se face proba cu scobitoarea. Cand se raceste, se pudreaza.
Este un dulce de origine poloneza (care se face si in Croatia) , se prepara in special de Craciun.
Reteta mea nu este exact identica cu rețeta tradițională poloneză, este doar o versiune care se aseamana mai mult cu baigli. În umplutura tradițională poloneză, in afara de seminte de mac se pune si nuci, fructe confiate (portocale) , stafide. La urma se decoreaza deasupra cu o glazura de zahar, se presara nuci si fructe confiate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia