Makowiec (Strudel cu Mac)

Complexitate
medie
Makowiec (Strudel cu Mac)

Ingrediente

  • Aluat:
  • 300 gr faina manitoba sau faina 000
  • 100 faina 00
  • 25 g drojdie de bere proaspata
  • 1 galbenusuri
  • 30 gr zahar
  • 250 ml lapte gras
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  • 50 gr unt
  • 1 plin vanilie
  • Umplutura:
  • 300 gr mac
  • 100 gr zahar tos
  • 2 albusuri
  • putin lapte clocotit
  • Altele:
  • 30 unt pentru uns aluatul
  • 1 galbenus de uns
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare

Se dizolva drojdia cu putin lapte caldut, se pune 2 lingurite rase de zahar si o mana de faina... se amesteca bine. Trebuie sa fie ca o crema mai densa, nu prea lichida. Se acopera bine, se lasa sa creasca la loc mai cald.

Cand a crescut dublu volumul, maiaua se pune intr-un castron mai mare si deasupra se adauga galbenusurile frecate bine cu zaharul, untul topit si racit, laptele caldut, vanilia, coaja rasa de lamaie. Ultima incorporati faina, nu toata deodata. Framantati cu mana aluatul lovindul de peretii castronului, pana se vad basici in el. Aluatul trebuie sa fie omogen si nu prea moale… dar nici prea tare. Puneti la crescut aluatul acoperit bine cu o fata de masa, de preferat intr-un loc mai caldut, minim 1-2 ore.

Intre timp macinati macul si il amestecati cu albusurile batute spuma si cu zaharul. Adaugati lapte fierbinte pana cand umplutura de mac devine ca o crema densa, gen pasta. Dupa ce a crescut aluatul il intindeti in foaie pe masa (ca in poza) de grosime 1 cm. Ungeti aluatul cu unt topit si racit, puneti crema de mac si o intindeti pe toata suprafata. Rasuciti ca la strudel si inchideti bine la extremitati. Se unge deasupra cu galbenus, se pune in tava captusita cu hartie sa se coaca.

Se coace in cuptorul incalzit, la zona din mijloc a cuptorului, la o temperatura de 180°, circa 45 minute. Se face proba cu scobitoarea. Cand se raceste, se pudreaza.
Este un dulce de origine poloneza (care se face si in Croatia) , se prepara in special de Craciun.
Reteta mea nu este exact identica cu rețeta tradițională poloneză, este doar o versiune care se aseamana mai mult cu baigli. În umplutura tradițională poloneză, in afara de seminte de mac se pune si nuci, fructe confiate (portocale) , stafide. La urma se decoreaza deasupra cu o glazura de zahar, se presara nuci si fructe confiate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Furescuri cu Untura
3
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Chec cu Iaurt
5
Dulciuri

Chec cu Iaurt

Chec cu Iaurt
Parteneri
Frappe
Bucataras.RO

Frappe

Caffe Frappe este numai bun pentru o zi calduroasa. stiu ca exista multe moduri de a prepara un frappe, dar aceasta este...

Frappe
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai