Guguluf cu Nuca si Crema de Ciocolata

Complexitate
redusa
Guguluf cu Nuca si Crema de Ciocolata

Ingrediente

  • Aluat
  • -30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
  • -100 g zahar
  • -250 ml lapte, caldut
  • -2 oua
  • -550 g faina
  • -50 g praf de budinca de vanilie
  • -60 g unt, topit si racit
  • -coaja rasa de portocala, dupa gust (optional)
  • Crema de ciocolata
  • -50 g unt
  • -1 ou ( cca 50 g)
  • -50 g zahar
  • -30 g faina
  • -20 g cacao
  • -50 g migdale, macinate
  • In plus
  • -3/4 cana de jumatati de nuca
  • -2 linguri unt, topit
  • -1/3 cana sirop de artar sau miere
  • -100 g zahar
  • -1 lingurita scortisoara, pudra
  • -aprox 50 g unt topit ( daca mai este nevoie se mai adauga)

Mod de preparare

Aluat
Lichefiati drojdia cu 1 lingurita zahar. Adaugati ½ din cantitatea de lapte caldut, 2 linguri faina si lasati 10 min la dospit.
Intre timp, mixati ouale cu restul de zahar pana isi dubleaza volumul si zaharul este topit. Cerneti faina impreuna cu praful de budinca.
Amestecati-le pe toate.
Incepeti sa framantati, adaugand intai restul de lapte caldut, apoi la sfarsit untul topit si coaja rasa de portocala (optional); in final trebuie sa obtineti un aluat neted si elastic care se desprinde de vas si maini.
Lasati la dospit, acoperit, pana isi dubleaza volumul.

* Aluatul se poate face si la masina de paine.

Crema de ciocolata
Mixati untul, oul si zaharul pana devine o crema spumoasa.
Inglobati faina cernuta impreuna cu cacao si migdalele macinate.
Modelati sub forma de sul cu o lungime de aproximativ 20 cm, inveliti in folie alimentara si dati 10 min la congelator sau min 30 min la frigider, pana se intareste bine.
Scoateti pe planul de lucru, taiati in 20 parti egale si modelati ( obligatoriu !) sub forma de bile.

Ungeti cu unt si tapetati cu faina o tava de Guguluf ( este obligatorie o tava adanca si relativ stramta- ajuta la cresterea pufoasa a aluatului).
Puneti la baza jumatatile de nuca peste care turnati amestecul format din 2 linguri unt topit si siropul de artar / miere.
Amestecati intr-un bol zaharul cu scortisoara.
Topiti intr-o craticioara cele 50 g unt si lasati sa se racoreasca.

Scoateti aluatul pe planul de lucru, impartiti in 20 parti egale, modelati sub forma de bile si lasati la odihna, 10 min.
Luati cate o bila de aluat, intindeti-o putin in forma circulara.
Puneti la mijloc cate o bila de crema, inveliti in aluat si dati forma de minge.
Ungeti pe jumatate cu untul topit, apoi tavaliti partea cu unt prin amestecul de zahar cu scortisoara.
Transferati peste nuca din tava pregatita, cu partea impregnata cu amestecul de zahar si scortisoara in sus.
Procedati identic cu urmatoarele 9 bile, astfel ca veti avea in tava, peste nuca, un prim strat de aluat format din cele 10 bile, asezate unele langa altele.
Pentru urmatoarele 10 bile se procedeaza la fel, dar ele se vor intercala printre cele deja puse in tava, formand stratul al doilea.
Presarati desupra zaharul cu scortisoara ramas si stropiti cu restul de unt topit.
Lasati la dospit, acoperit, pentru cca 30 min sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Dati la cuptorul preancalzit si coaceti primele 10 min la 200 grade, apoi urmatoarele 20- 25 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit.
Scoateti tava din cuptor, asteptati 1 min, apoi rasturnati pe un platou si lasati la racit.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
1
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Cheesecake cu afine - cremos si racoritor
2
Dulciuri

Cheesecake cu afine - cremos si racoritor

Cheesecake-ul cu afine este o imbinare minunata intre cremozitatea fina branzei de vaci si prospețimea zemoasa a afinelor.

Cheesecake cu afine - cremos si racoritor
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Tarta cu legume si miez de lapte
Bucataras.RO

Tarta cu legume si miez de lapte

Tarta cu legume si miez de lapte
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti