Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Complexitate
redusa
Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru 4- 5 portii:
  • Pentru sos de ciocolata si alune de padure:
  • -25 g alune de padure
  • -100 g ciocolata cu lapte, rupta in bucatele
  • -50 ml smantana pentru frisca
  • Pentru gnocchi de castane:
  • -250 g piure castane (indulcit si cu rom)
  • -200 g branza ricotta (scursa, daca e cazul) / urda
  • -1 ou mic
  • -50 g faina (2 linguri)
  • Pentru sotat in unt vanilat:
  • -2 linguri bune de unt
  • -½ pastaie vanilie
  • -4 lingurite zahar pudra
  • Pentru servit: pudra de ciocolata / ciocolata rasa fin

Mod de preparare

Pentru sos de ciocolata si alune de padure
Prajiti alunele de padure in cuptor, timp de 5 min, la 200 grade, intorcandu-le de cateva ori ca sa nu se arda.
Scoateti pe un prosop si frecati bine pentru a indeparta coaja de pe ele.
Mixati-le in robot pana devin pasta.
Separat, topiti ciocolata la bain-marie.
Adaugati pasta de alune, mixati bine, apoi smantana pentru frisca si mixati inca cateva secunde (cat sa se omogenizeze ingredientele). Lasati in asteptare.

* Puteti pregati sosul cu 1 zi inainte si sa-l pastrati in frigider, intr-un borcan. Ca sa-l folositi, scufundati 10 min borcanul in apa fierbinte, cat sa se incalzeasca.

Pentru gnocchi de castane
Amestecati bine ricotta / urda cu piureul de castane, folosind o furculita.
Adaugati intai oul batut, amestecati bine, apoi faina si omogenizati.

* Veti obtine o pasta putin mai lipicioasa, dar nu fiti tentate sa adaugati faina (asa trebuie sa fie).

Luati cate 1 lingura cu varf din aluatul obtinut si puneti-o pe masa de lucru infainata bine.
Rulati-o pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina, apoi modelati-o sub forma de sul subtire (diametrul de aprox 1, 5 cm), avand mainele infainate.
Taiati fiecare sul in felii groase de circa 1 cm.
Treceti fiecare bucatica de aluat peste dintii unei furculite intoarse invers, pentru a se imprima pe aluat modelul caracteristic de gnocchi.
Transferati-le direct pe hartie de copt presarata cu faina.
Intre timp, puneti la fiert multa apa, intr-un vas, iar cand clocoteste, dati focul mic.
Fierbeti gnocchi timp de 1 min, din momentul in care se ridica la suprafata (eventual in mai multe transe- nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca).
Scoateti cu o paleta, scurgeti si transferati imediat in vasul cu unt vanilat.

Pentru sotat in unt vanilat
Topiti untul intr-un vas mai larg (tigaie).
Adaugati semintele de la pastaia de vanilie si amestecati bine.
Adaugati gnocchi scursi, sotati-i 1 min, scuturand de cateva ori vasul, astfel incat acestia sa se acopere cu unt pe toate fetele.
Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 sec, miscand tigaia.
- Puteti scoateti gnocchi intr-un bol, sa turnati sosul de ciocolata, sa-i amestecati usor, pana se acopera de sos, apoi sa- impartiti in boluri mici si sa presarati cu pudra de ciocolata.
- La fel de bine puteti sa impartiti gnocchi direct in boluri mici, individuale, sa turnati sos de ciocolatasi si sa presarati cu pudra de ciocolata (fara sa amestecati gnocchi cu sosul de ciocolata).

Serviti calzi.
-Important la acesta reteta este consistenta piureului de castane; va recomand sa folositi piureul de castane unguresc (cel impachetat in hartie- are forma pachetului de unt- este asa de tare, ca se taie cu cutitul).
-Daca folositi urda in loc de branza ricotta, frecati urda cu putin lapte, cat sa se umezeasca un pic (urda este mai seaca dacat branza ricotta) sau puneti in aluat 1 ou mare in loc de unul mic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Papricas de Cartofi cu Pui
2
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Chec marmorat
3
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Reteta de cotlete de miel
Bucataras.RO

Reteta de cotlete de miel

Cea mai delicioasa parte de la miel,se gateste foarte simplu. Trebuie doar avut grija la timpul de gatit, cotletele de miel...

Reteta de cotlete de miel
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia