Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Complexitate
redusa
Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru 4- 5 portii:
  • Pentru sos de ciocolata si alune de padure:
  • -25 g alune de padure
  • -100 g ciocolata cu lapte, rupta in bucatele
  • -50 ml smantana pentru frisca
  • Pentru gnocchi de castane:
  • -250 g piure castane (indulcit si cu rom)
  • -200 g branza ricotta (scursa, daca e cazul) / urda
  • -1 ou mic
  • -50 g faina (2 linguri)
  • Pentru sotat in unt vanilat:
  • -2 linguri bune de unt
  • -½ pastaie vanilie
  • -4 lingurite zahar pudra
  • Pentru servit: pudra de ciocolata / ciocolata rasa fin

Mod de preparare

Pentru sos de ciocolata si alune de padure
Prajiti alunele de padure in cuptor, timp de 5 min, la 200 grade, intorcandu-le de cateva ori ca sa nu se arda.
Scoateti pe un prosop si frecati bine pentru a indeparta coaja de pe ele.
Mixati-le in robot pana devin pasta.
Separat, topiti ciocolata la bain-marie.
Adaugati pasta de alune, mixati bine, apoi smantana pentru frisca si mixati inca cateva secunde (cat sa se omogenizeze ingredientele). Lasati in asteptare.

* Puteti pregati sosul cu 1 zi inainte si sa-l pastrati in frigider, intr-un borcan. Ca sa-l folositi, scufundati 10 min borcanul in apa fierbinte, cat sa se incalzeasca.

Pentru gnocchi de castane
Amestecati bine ricotta / urda cu piureul de castane, folosind o furculita.
Adaugati intai oul batut, amestecati bine, apoi faina si omogenizati.

* Veti obtine o pasta putin mai lipicioasa, dar nu fiti tentate sa adaugati faina (asa trebuie sa fie).

Luati cate 1 lingura cu varf din aluatul obtinut si puneti-o pe masa de lucru infainata bine.
Rulati-o pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina, apoi modelati-o sub forma de sul subtire (diametrul de aprox 1, 5 cm), avand mainele infainate.
Taiati fiecare sul in felii groase de circa 1 cm.
Treceti fiecare bucatica de aluat peste dintii unei furculite intoarse invers, pentru a se imprima pe aluat modelul caracteristic de gnocchi.
Transferati-le direct pe hartie de copt presarata cu faina.
Intre timp, puneti la fiert multa apa, intr-un vas, iar cand clocoteste, dati focul mic.
Fierbeti gnocchi timp de 1 min, din momentul in care se ridica la suprafata (eventual in mai multe transe- nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca).
Scoateti cu o paleta, scurgeti si transferati imediat in vasul cu unt vanilat.

Pentru sotat in unt vanilat
Topiti untul intr-un vas mai larg (tigaie).
Adaugati semintele de la pastaia de vanilie si amestecati bine.
Adaugati gnocchi scursi, sotati-i 1 min, scuturand de cateva ori vasul, astfel incat acestia sa se acopere cu unt pe toate fetele.
Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 sec, miscand tigaia.
- Puteti scoateti gnocchi intr-un bol, sa turnati sosul de ciocolata, sa-i amestecati usor, pana se acopera de sos, apoi sa- impartiti in boluri mici si sa presarati cu pudra de ciocolata.
- La fel de bine puteti sa impartiti gnocchi direct in boluri mici, individuale, sa turnati sos de ciocolatasi si sa presarati cu pudra de ciocolata (fara sa amestecati gnocchi cu sosul de ciocolata).

Serviti calzi.
-Important la acesta reteta este consistenta piureului de castane; va recomand sa folositi piureul de castane unguresc (cel impachetat in hartie- are forma pachetului de unt- este asa de tare, ca se taie cu cutitul).
-Daca folositi urda in loc de branza ricotta, frecati urda cu putin lapte, cat sa se umezeasca un pic (urda este mai seaca dacat branza ricotta) sau puneti in aluat 1 ou mare in loc de unul mic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.