Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Complexitate
redusa
Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru 4- 5 portii:
  • Pentru sos de ciocolata si alune de padure:
  • -25 g alune de padure
  • -100 g ciocolata cu lapte, rupta in bucatele
  • -50 ml smantana pentru frisca
  • Pentru gnocchi de castane:
  • -250 g piure castane (indulcit si cu rom)
  • -200 g branza ricotta (scursa, daca e cazul) / urda
  • -1 ou mic
  • -50 g faina (2 linguri)
  • Pentru sotat in unt vanilat:
  • -2 linguri bune de unt
  • -½ pastaie vanilie
  • -4 lingurite zahar pudra
  • Pentru servit: pudra de ciocolata / ciocolata rasa fin

Mod de preparare

Pentru sos de ciocolata si alune de padure
Prajiti alunele de padure in cuptor, timp de 5 min, la 200 grade, intorcandu-le de cateva ori ca sa nu se arda.
Scoateti pe un prosop si frecati bine pentru a indeparta coaja de pe ele.
Mixati-le in robot pana devin pasta.
Separat, topiti ciocolata la bain-marie.
Adaugati pasta de alune, mixati bine, apoi smantana pentru frisca si mixati inca cateva secunde (cat sa se omogenizeze ingredientele). Lasati in asteptare.

* Puteti pregati sosul cu 1 zi inainte si sa-l pastrati in frigider, intr-un borcan. Ca sa-l folositi, scufundati 10 min borcanul in apa fierbinte, cat sa se incalzeasca.

Pentru gnocchi de castane
Amestecati bine ricotta / urda cu piureul de castane, folosind o furculita.
Adaugati intai oul batut, amestecati bine, apoi faina si omogenizati.

* Veti obtine o pasta putin mai lipicioasa, dar nu fiti tentate sa adaugati faina (asa trebuie sa fie).

Luati cate 1 lingura cu varf din aluatul obtinut si puneti-o pe masa de lucru infainata bine.
Rulati-o pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina, apoi modelati-o sub forma de sul subtire (diametrul de aprox 1, 5 cm), avand mainele infainate.
Taiati fiecare sul in felii groase de circa 1 cm.
Treceti fiecare bucatica de aluat peste dintii unei furculite intoarse invers, pentru a se imprima pe aluat modelul caracteristic de gnocchi.
Transferati-le direct pe hartie de copt presarata cu faina.
Intre timp, puneti la fiert multa apa, intr-un vas, iar cand clocoteste, dati focul mic.
Fierbeti gnocchi timp de 1 min, din momentul in care se ridica la suprafata (eventual in mai multe transe- nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca).
Scoateti cu o paleta, scurgeti si transferati imediat in vasul cu unt vanilat.

Pentru sotat in unt vanilat
Topiti untul intr-un vas mai larg (tigaie).
Adaugati semintele de la pastaia de vanilie si amestecati bine.
Adaugati gnocchi scursi, sotati-i 1 min, scuturand de cateva ori vasul, astfel incat acestia sa se acopere cu unt pe toate fetele.
Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 sec, miscand tigaia.
- Puteti scoateti gnocchi intr-un bol, sa turnati sosul de ciocolata, sa-i amestecati usor, pana se acopera de sos, apoi sa- impartiti in boluri mici si sa presarati cu pudra de ciocolata.
- La fel de bine puteti sa impartiti gnocchi direct in boluri mici, individuale, sa turnati sos de ciocolatasi si sa presarati cu pudra de ciocolata (fara sa amestecati gnocchi cu sosul de ciocolata).

Serviti calzi.
-Important la acesta reteta este consistenta piureului de castane; va recomand sa folositi piureul de castane unguresc (cel impachetat in hartie- are forma pachetului de unt- este asa de tare, ca se taie cu cutitul).
-Daca folositi urda in loc de branza ricotta, frecati urda cu putin lapte, cat sa se umezeasca un pic (urda este mai seaca dacat branza ricotta) sau puneti in aluat 1 ou mare in loc de unul mic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Snitele in crusta de cartofi

Snitele in crusta de cartofi

Snitele in crusta de cartofi
Mancare de conopida

Mancare de conopida

Servită ca o garnitură rafinată sau ca fel principal încântător, această mâncare de conopidă promite să încânte...

Mancare de conopida
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Chec marmorat
2
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
3
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Fanta - proaspata si racoritoare
5
Dulciuri

Prajitura Fanta - proaspata si racoritoare

Prajitura Fanta este o delicioasa si colorata prajitura cu o textura aerata si un gust racoritor de portocale. Prajitura...

Prajitura Fanta - proaspata si racoritoare
Parteneri
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Culinar.RO

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Gustos.RO

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra

Incearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia