Fantezii cu Nuca

Complexitate
redusa
Fantezii cu Nuca

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 6 oua
  • 6 linguri de supa pline cu zahar
  • 4 linguri cu faina (aceeasi lingura se foloseste)
  • 2 linguri de cacao
  • 3 linguri de ulei din seminte de struguri (sau de care preferati)
  • un praf de sare
  • coaja de lamaie/portocala rasa
  • Crema
  • 200 gr unt
  • 2 galbenusuri
  • 100 gr zahar pudra (mai mult sau mai putin, dupa cum va place)
  • 3-4 linguri de cacao (cernuta) 10-15 ml sirop de zahar caramelizat
  • 15o-200 gr ciocolata amaruie (calitate super buna)
  • Sirop (optional)
  • 100 ml apa
  • zahar dupa gust
  • rom sau vanilie pentru aroma (dupa gust)
  • coaja de lamaie rasa (sau portocala)
  • Decor
  • fondant de patiserie (sau ciocolata topita/ganash)
  • 70 gr nuca
  • 70 gr zahar

Mod de preparare

Ouale se separa. Galbenusurile se bat bine cu zaharul, se adauga uleiul apoi, faina, sarea si cacaoa cernute impreuna, se omogenizeaza. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in amestecul de galbenus/zahar/faina.

Se toarna in tava unsa si fainata sau captusita cu hartie de copt si se coace la foc potrivit.
Se face proba cu scobitoarea si daca iese curata, blatul e copt. In scoatem din tava, il unem pe un gratar si lasam la racit.

Intre timp se pregateste crema.
Untul la temperatura camerei se freaca cu zaharul praf si dupa ce s-a omogenizat bine se adauga cele doua galbenusuri, pe rand (albusul se pune separat si se lasa la temperatura camerei sau la congelator pentru a-l folosi alta data).

Se adauga cacaoa cernuta, se amesteca bine dupa care se adauga si siropul de zahar ars. Punem deoparte. Pe aburi se topeste ciocolata si dupa ce s-a topit se lasa la racorit un minut dupa care cu mixerul mergand, turnam asa fierbinte peste crema de unt. Incorporam bine

Siropul pentru tampat blatul se face in felul urmator .... se pun la fiert toate ingredientele (mai putin rom sau vanilie) si cand zaahrul s-a topit se ia de pe foc si sa lasa la racit. Se adauga apoi romul sau vanilia.

Zaharul ramas (la decor) se pune la caramelizat si cand a prins culoare aurie se adauga nucile sfaramate in el, se omoenizeaza bine, pe foc, dupa care se dau la oparte. Se lasa la racit pe o tava unsa cu uei pentru a nu se lipi si cand este rece se piseaza in piulita. Se pune deoparte.
Baltul racit acuma, se taie in doua jumatati (nu felii) .

Se tampeaza cu sirop (daca doriti doar) dupa se unge cu crema, o jumatate. Se aseaza peste crema a doua jumatate si se taie in patratele mici de 2cm /2cm. Se lasa la frigider pentru a se intari crema (se pot decupa orice forme va plac, nu e nevoie sa fie blatul taiat in patrate- e doar o sugestie)

Intre timp se pregateste ganashul sau fondantul de bombonarie. Se scot prajiturelele reci, se aseaza pe un gratar sub care am asezat o tava. Ganasul fierbinte il turnam peste prajiturele in asa fel incat sa se prelinga pe margini in jos, ciocolata scursa colectand-o in tava de dedesupt.

Deasupra prajiturelelor presaram nuca caramelizata si servim.
Ciocolata adunata din tava se pune separat intr-un vas pentru ca o vom folosi la alta prajitura.

Daca folositi ganash se amesteca pe foc 150 gr ciocolata, 100 ml frisca lichida si 25 gr unt. Dupa ce s-au topit si omogenizat uniform, se trec printr-o strecuratoare fina si se pun intr-un vas. Cu lingura se ia din el, asa fierbinte si se toarna peste prajituri

Resturile de blat, daca va raman, nu se arunca. Ele se pun in punga de plastic si se pastraza la congelator, eventual se amesteca cu crema de ciocolata daca ai ramane, cu rom si fructe din dulceata si se face un ponci din care se fac bilute si se tavalesc prin nuca de cocos sau chiar nuca pisata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
1
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
2
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Somon cu sos aioli in pergament
Bucataras.RO

Somon cu sos aioli in pergament

Un preparat extraordinar de gustos!

Somon cu sos aioli in pergament
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti