Cuib de viespi cu scortisoara si stafide

Complexitate
redusa
Cuib de viespi cu scortisoara si stafide

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -500 g faina
  • -180 g zahar tos
  • -1 ou
  • -30 g drojdie
  • -sare
  • -circa 250 ml lapte
  • -250 g unt(margarina)
  • -200 g stafide
  • -60 g migdale(nuci,alune),macinate
  • -2 linguri scortisoara pisata
  • -circa 200 ml rom
  • -1 galbenus
  • -50 g gem de caise
  • Pentru insiropat:
  • -300 ml lapte
  • -20 g unt
  • -50 g zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Se aduc toata ingredientele si tavile in bucatarie,de cu seara.
Se faramiteaza drojdia,apoi se amesteca cu jumatate din cantitatea de lapte caldut si cu atata faina,ca sa se obtina o maia potrivita,mai moale(eu am pus 3 linguri cu varf).
Se pudreaza cu putina faina,se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca,la loc cald,pana cand la suprafata apar mici crapaturi.
Dupa aceea,se amesteca cu restul de faina cernuta,ou,sare,60 g zahar tos,cu restul de lapte si 100 g unt(margarina),topit si caldut,framantand o coca potrivita,care se desprinde de pe vas si mana(eu am mai adaugat putina faina)
Se acopera cu un servet si se lasa la dospit,la loc cald circa 20-30 min,sau pana isi dubleaza volumul.
In acest timp,stafidele spalatae si curatate de codite se pun in rom,iar sortisoara se amesteca cu 120 g zahar.
Se pregateste tava,cea de tort cu pereti detasabili sau cea dreptunghiulara-fie o ungem cu unt(dar numai funful) si presaram cu faina,fie tapetam cu hartie de copt(tot numai fundul)(eu am folosit hartia de copt).
Dupa ce aluatul a crescut,se intinde pe masa de lucru putin infainata,o foaie de aproximativ 3 mm grosime,care se unge cu 100 g de unt topit,se presara amestecul de zahar cu scortisoara,stafidele scurse, migdalele(nuca,alunele) macinate si se stropeste cu restul de unt topit(50 g) pentru fixare.
Se ruleaza strans si se taie in bucati groase de 4-5 cm grosime.
Se aseaza “in picioare” in tava unsa, ,fie cea dreptunghiulara,fie cea de tort cu pereti detasabili, destul de aproape una de alta..
Se lasa in tava,sa mai creasca,inca 30 min
Se da la cuptorul incins,la foc moderat.
Cand prajitura este aproape coapta se stropeste de 2-3 ori cu amestecul rezultat din laptele fierbinte,untul si zaharul pudra vanilat.
Se continua coacerea,pana se rumeneste frumos.
Se pudreaza cu zahar praf.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Prajitura turnata cu branza de vaci
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Conserva de Fasole Verde
5
Conserve, muraturi

Conserva de Fasole Verde

Conserva de Fasole Verde
Parteneri
Macrou fript cu legume in vas Zepter
Bucataras.RO

Macrou fript cu legume in vas Zepter

Inainte de pranz imi doream sa fac ceva rapid de mancare, cat ai bate din palme. N-aveam, insa, inspiratie deloc...

Macrou fript cu legume in vas Zepter
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia