Cuib de viespi cu scortisoara si stafide

Complexitate
redusa
Cuib de viespi cu scortisoara si stafide

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -500 g faina
  • -180 g zahar tos
  • -1 ou
  • -30 g drojdie
  • -sare
  • -circa 250 ml lapte
  • -250 g unt(margarina)
  • -200 g stafide
  • -60 g migdale(nuci,alune),macinate
  • -2 linguri scortisoara pisata
  • -circa 200 ml rom
  • -1 galbenus
  • -50 g gem de caise
  • Pentru insiropat:
  • -300 ml lapte
  • -20 g unt
  • -50 g zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Se aduc toata ingredientele si tavile in bucatarie,de cu seara.
Se faramiteaza drojdia,apoi se amesteca cu jumatate din cantitatea de lapte caldut si cu atata faina,ca sa se obtina o maia potrivita,mai moale(eu am pus 3 linguri cu varf).
Se pudreaza cu putina faina,se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca,la loc cald,pana cand la suprafata apar mici crapaturi.
Dupa aceea,se amesteca cu restul de faina cernuta,ou,sare,60 g zahar tos,cu restul de lapte si 100 g unt(margarina),topit si caldut,framantand o coca potrivita,care se desprinde de pe vas si mana(eu am mai adaugat putina faina)
Se acopera cu un servet si se lasa la dospit,la loc cald circa 20-30 min,sau pana isi dubleaza volumul.
In acest timp,stafidele spalatae si curatate de codite se pun in rom,iar sortisoara se amesteca cu 120 g zahar.
Se pregateste tava,cea de tort cu pereti detasabili sau cea dreptunghiulara-fie o ungem cu unt(dar numai funful) si presaram cu faina,fie tapetam cu hartie de copt(tot numai fundul)(eu am folosit hartia de copt).
Dupa ce aluatul a crescut,se intinde pe masa de lucru putin infainata,o foaie de aproximativ 3 mm grosime,care se unge cu 100 g de unt topit,se presara amestecul de zahar cu scortisoara,stafidele scurse, migdalele(nuca,alunele) macinate si se stropeste cu restul de unt topit(50 g) pentru fixare.
Se ruleaza strans si se taie in bucati groase de 4-5 cm grosime.
Se aseaza “in picioare” in tava unsa, ,fie cea dreptunghiulara,fie cea de tort cu pereti detasabili, destul de aproape una de alta..
Se lasa in tava,sa mai creasca,inca 30 min
Se da la cuptorul incins,la foc moderat.
Cand prajitura este aproape coapta se stropeste de 2-3 ori cu amestecul rezultat din laptele fierbinte,untul si zaharul pudra vanilat.
Se continua coacerea,pana se rumeneste frumos.
Se pudreaza cu zahar praf.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia