Cozonacul bunicii

Portii
2
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Cozonacul bunicii

Ingrediente

  • 100 g stafide aurii
  • Pt. aluat:
  • 1 kg faina alba 000
  • 1 lgt sare
  • 100 ml ulei
  • 2 oua + 1 galbenus
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • cca 500 ml lapte
  • 4 lg zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g drojdie proaspata
  • 150 ml lapte
  • 1 lgt zahar
  • 2 lg faina
  • Pt. umplutura 1:
  • 1 albus
  • 3 lg zahar
  • 1 lg cu varf de cacao
  • 200 nuca macinata
  • esenta rom
  • Pt. umplutura 2:
  • 400 g nuca macinata
  • 100 g zahar (dupa gust)
  • 200 ml lapte
  • 100 g stafide aurii
  • 1 ou pt uns
  • 1 lg lapte

Mod de preparare

Cred ca aproape toata lumea pregateste cozonaci de sarbatori, dar nu numai, pentru ca sunt atat de buni si merg asa de bine langa o cana cu lapte sau chiar un iaurt. Iar acest cozonac este delicios, o combinatie cu de toate: ciocolata, nuca si stafide, asa cum imi place mie!
Din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozonaci, unul impletit in trei iar celalalt in doua. Unul e cu umplutura din cele trei ingrediente, iar celalalt cu crema de nuca si stafide.

Aluatul: Se cerne faina de doua ori. Se pune intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Pe margine se pune sarea. Se pregateste maiaua. Se incalzesc usor cei 150 ml lapte, se adauga zaharul si faina apoi drojdia zdrobita. Se amesteca si se lasa 15 minute sa se activeze.

Se toarna in mijloc maiaua, uleiul si ouale. Restul de lapte se pune pe foc mic sa se incalzeasca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca pentru a se topi tot. Se toarna cate putin in mijloc in timp ce se amesteca cu ajutorul unei linguri dinspre interior spre exterior, incorporand faina. Se adauga intre timp si coaja rasa de lamaie. Se incorporeaza bine apoi se framanta pana se obtine un aluat moale si nelipicios. Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut, sau faina, dupa caz. Se lasa la dospit 1 ora intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer.

Intre timp se pregatesc umpluturile: Albusul se mixeaza bine cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga cacaoa cernuta si se omogenizeaza bine. Stafidele se spala cu apa calduta apoi se pun la inmuiat in esenta de rom. Nuca se amesteca cu zaharul dupa gust.

Nuca pentru umplutura a doua se amesteca cu laptele fierbinte impreuna cu zaharul si se pune pe foc sa fiarba pana se obtine o consistenta potrivita. Eventual se mai adauga lapte daca este nevoie. Stafidele puse inainte la inmuiat in esenta de rom, se scurg bine si se adauga peste nuca cu lapte si se lasa impreuna 2-3 minute pe foc apoi se lasa la racit.

Se unge masa de lucru cu ulei si se rup bucati din aluat pentru a forma sulurile. Se intinde in forma dreptunghiulara aluatul, nu foarte subtire, se unge cu o parte din crema de ciocolata (spuma batuta+cacao), se presara nuca macinata apoi stafidele scurse. Se ruleaza strans si se lasa deoparte pana se pregatesc celelalte doua suluri. Cand sunt gata toate trei, se asaza unul langa celalalt si se impletesc in trei. Se asaza intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.

Restul de aluat se imparte in doua. Se intinde fiecare in forma dreptunghiulara, se unge cu crema de nuca si stafide, se ruleaza apoi se procedeaza la fel cu cealalta bucata de aluat. Cele doua se impletesc si se asaza intr-o alta forma de chec.

Se lasa sa mai dospeasca o jumatate de ora. Se ung cu oul batut cu laptele si se presara deasupra putin zahar.

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca 40-45 de minute, dar se verifica daca este gata sau mai trebuie lasat. Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
3
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Curry de pui - cel mai gustos curry
5
Mancaruri cu carne

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat