Cozonacul bunicii

Portii
2
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Cozonacul bunicii

Ingrediente

  • 100 g stafide aurii
  • Pt. aluat:
  • 1 kg faina alba 000
  • 1 lgt sare
  • 100 ml ulei
  • 2 oua + 1 galbenus
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • cca 500 ml lapte
  • 4 lg zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g drojdie proaspata
  • 150 ml lapte
  • 1 lgt zahar
  • 2 lg faina
  • Pt. umplutura 1:
  • 1 albus
  • 3 lg zahar
  • 1 lg cu varf de cacao
  • 200 nuca macinata
  • esenta rom
  • Pt. umplutura 2:
  • 400 g nuca macinata
  • 100 g zahar (dupa gust)
  • 200 ml lapte
  • 100 g stafide aurii
  • 1 ou pt uns
  • 1 lg lapte

Mod de preparare

Cred ca aproape toata lumea pregateste cozonaci de sarbatori, dar nu numai, pentru ca sunt atat de buni si merg asa de bine langa o cana cu lapte sau chiar un iaurt. Iar acest cozonac este delicios, o combinatie cu de toate: ciocolata, nuca si stafide, asa cum imi place mie!
Din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozonaci, unul impletit in trei iar celalalt in doua. Unul e cu umplutura din cele trei ingrediente, iar celalalt cu crema de nuca si stafide.

Aluatul: Se cerne faina de doua ori. Se pune intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Pe margine se pune sarea. Se pregateste maiaua. Se incalzesc usor cei 150 ml lapte, se adauga zaharul si faina apoi drojdia zdrobita. Se amesteca si se lasa 15 minute sa se activeze.

Se toarna in mijloc maiaua, uleiul si ouale. Restul de lapte se pune pe foc mic sa se incalzeasca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca pentru a se topi tot. Se toarna cate putin in mijloc in timp ce se amesteca cu ajutorul unei linguri dinspre interior spre exterior, incorporand faina. Se adauga intre timp si coaja rasa de lamaie. Se incorporeaza bine apoi se framanta pana se obtine un aluat moale si nelipicios. Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut, sau faina, dupa caz. Se lasa la dospit 1 ora intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer.

Intre timp se pregatesc umpluturile: Albusul se mixeaza bine cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga cacaoa cernuta si se omogenizeaza bine. Stafidele se spala cu apa calduta apoi se pun la inmuiat in esenta de rom. Nuca se amesteca cu zaharul dupa gust.

Nuca pentru umplutura a doua se amesteca cu laptele fierbinte impreuna cu zaharul si se pune pe foc sa fiarba pana se obtine o consistenta potrivita. Eventual se mai adauga lapte daca este nevoie. Stafidele puse inainte la inmuiat in esenta de rom, se scurg bine si se adauga peste nuca cu lapte si se lasa impreuna 2-3 minute pe foc apoi se lasa la racit.

Se unge masa de lucru cu ulei si se rup bucati din aluat pentru a forma sulurile. Se intinde in forma dreptunghiulara aluatul, nu foarte subtire, se unge cu o parte din crema de ciocolata (spuma batuta+cacao), se presara nuca macinata apoi stafidele scurse. Se ruleaza strans si se lasa deoparte pana se pregatesc celelalte doua suluri. Cand sunt gata toate trei, se asaza unul langa celalalt si se impletesc in trei. Se asaza intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.

Restul de aluat se imparte in doua. Se intinde fiecare in forma dreptunghiulara, se unge cu crema de nuca si stafide, se ruleaza apoi se procedeaza la fel cu cealalta bucata de aluat. Cele doua se impletesc si se asaza intr-o alta forma de chec.

Se lasa sa mai dospeasca o jumatate de ora. Se ung cu oul batut cu laptele si se presara deasupra putin zahar.

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca 40-45 de minute, dar se verifica daca este gata sau mai trebuie lasat. Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Parteneri
Chiftele marinate cu ciuperci de padure
Bucataras.RO

Chiftele marinate cu ciuperci de padure

https://www.bucataras.ro/retete/chiftele-marinate-in-sos-de-zacusca-si-ciuperci-88342.html retete inspirate de toamna

Chiftele marinate cu ciuperci de padure
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat