Cred ca aproape toata lumea pregateste cozonaci de sarbatori, dar nu numai, pentru ca sunt atat de buni si merg asa de bine langa o cana cu lapte sau chiar un iaurt. Iar acest cozonac este delicios, o combinatie cu de toate: ciocolata, nuca si stafide, asa cum imi place mie!
Din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozonaci, unul impletit in trei iar celalalt in doua. Unul e cu umplutura din cele trei ingrediente, iar celalalt cu crema de nuca si stafide.
Aluatul: Se cerne faina de doua ori. Se pune intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Pe margine se pune sarea. Se pregateste maiaua. Se incalzesc usor cei 150 ml lapte, se adauga zaharul si faina apoi drojdia zdrobita. Se amesteca si se lasa 15 minute sa se activeze.
Se toarna in mijloc maiaua, uleiul si ouale. Restul de lapte se pune pe foc mic sa se incalzeasca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca pentru a se topi tot. Se toarna cate putin in mijloc in timp ce se amesteca cu ajutorul unei linguri dinspre interior spre exterior, incorporand faina. Se adauga intre timp si coaja rasa de lamaie. Se incorporeaza bine apoi se framanta pana se obtine un aluat moale si nelipicios. Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut, sau faina, dupa caz. Se lasa la dospit 1 ora intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer.
Intre timp se pregatesc umpluturile: Albusul se mixeaza bine cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga cacaoa cernuta si se omogenizeaza bine. Stafidele se spala cu apa calduta apoi se pun la inmuiat in esenta de rom. Nuca se amesteca cu zaharul dupa gust.
Nuca pentru umplutura a doua se amesteca cu laptele fierbinte impreuna cu zaharul si se pune pe foc sa fiarba pana se obtine o consistenta potrivita. Eventual se mai adauga lapte daca este nevoie. Stafidele puse inainte la inmuiat in esenta de rom, se scurg bine si se adauga peste nuca cu lapte si se lasa impreuna 2-3 minute pe foc apoi se lasa la racit.
Se unge masa de lucru cu ulei si se rup bucati din aluat pentru a forma sulurile. Se intinde in forma dreptunghiulara aluatul, nu foarte subtire, se unge cu o parte din crema de ciocolata (spuma batuta+cacao), se presara nuca macinata apoi stafidele scurse. Se ruleaza strans si se lasa deoparte pana se pregatesc celelalte doua suluri. Cand sunt gata toate trei, se asaza unul langa celalalt si se impletesc in trei. Se asaza intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.
Restul de aluat se imparte in doua. Se intinde fiecare in forma dreptunghiulara, se unge cu crema de nuca si stafide, se ruleaza apoi se procedeaza la fel cu cealalta bucata de aluat. Cele doua se impletesc si se asaza intr-o alta forma de chec.
Se lasa sa mai dospeasca o jumatate de ora. Se ung cu oul batut cu laptele si se presara deasupra putin zahar.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca 40-45 de minute, dar se verifica daca este gata sau mai trebuie lasat. Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.
Pofta buna!
Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioaseTarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatSigur că e molipsitoare treaba asta cu clătitele,mai ales când vrei să-I surprinzi pe cei dragi cu ceva bun. Iar...
Tort de clatite cu capsuni si crema de vanilieAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii