Cremes

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Cremes

Ingrediente

  • - 6 oua
  • - 160 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • - 1 litru lapte UHT si suplimentar cateva linguri cu lapte rece
  • - 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit), taiat bucatele
  • - 300 g zahar (impartit in doua parti - 100 g si respectiv 200 g)
  • - 1/2 baton de vanilie
  • - 5 g sare
  • - un pachet aluat foietaj
  • - 1 lingura cu zahar pudra proaspat cernut pentru decor (se adauga la suprafata aluatului numai inainte de servire)

Mod de preparare

- Se decongeleaza aluatul si se imparte in doua parti egale. Una dintre bucatile de aluat se taie la randul ei in 8 bucati egale de forma patrata.
- Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt.
- Se coace foaia de aluat (neportionata) si apoi se lasa sa se raceasca. Ulterior se coc bucatelele de aluat (portionate in prealabil) si se lasa sa se raceasca.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare iar albusurile intr-un bol de mixare separat (ideal este sa mixati galbenusurile cu un mixer de mana iar albusurile cu un stand mixer - in acest fel cele doua compozitii vor fi pregatite pentru a fi folosite in acelasi timp).
- Laptele se pune intr-o oala impreuna cu vatonul de vanilie la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere.
- Se mixeaza galbenusurile foarte bine cu 200 g zahar.
- Se adauga faina (in 2-3 etape) si se mixeaza amestecul in continuare (initial la viteza mica de mixare apoi se poate creste viteza de mixare treptat).
- Se subtiaza compozitia cu putin lapte rece (laptele se adauga treptat - cate o lingura si numai daca este necesar) si apoi se mixeaza amestecul in continuare. Eu am adaugat suplimentar amestecului 6 linguri cu lapte rece.
- Se adauga treptat laptele fierbinte (in trei - patru etape), mixand amestecul imediat (pentru ca galbenusurile sa nu isi modifice consistenta).
- Se pregateste intre timp vasul pentru bain-marie.
- Se mixeaza intre timp (cu un stand mixer) albusurile la viteza mare de mixare. Se adauga albusurilor mixate spuma 100 g zahar. Se mixeaza compozitia in continuare pana se intareste (ca pentru bezele).
- Amestecul ce contine galbenusuri, zahar, faina si lapte se pune pe bain-marie amestecand energic continuu cu telul pana compozitia ajunge la temperatura de fierbere. - Se lasa amestecul sa fiarba timp de cateva minute. Se ia vasul de pe foc.
- Se adauga treptat untul taiat bucatele si se amesteca pana compozitia devine omogena.
- Se incorporeaza treptat in amestec albusurile mixate anterior.
- Se pune compozitia rezultata din nou pe bain-mariesi se aduce la temperatura de fierbere. Se fierbe compozitia timp de cateva minute pana se ingroasa.
- Bucata de foietaj neportionata se aseaza pe o tava.Se aseaza un cadru de copt in jurul bucatii de foietaj neportionate (se ajusteaza dimensiunea cadrului corespunzator).
- Se toarna crema fierbinte peste foaia de aluat. Se niveleaza imediat crema cu ajutorul unei spatule (se intareste foarte repede).
- Se aseaza bucatile de aluat portionate si coapte, unele langa altele la suprafata stratului de crema.
- Desertul se pastreaza la rece cateva ore inainte de servire.
- Se portioneaza si se pudreaza suprafata cu zahar pudra numai inainte de servire.

Crema este potrivita si pentru ecler, choux a la creme.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
3
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Placinta cu iaurt
4
Dulciuri

Placinta cu iaurt

Placinta cu iaurt
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
5
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Parteneri
Pizza desert cu blat Alka Pizza Casei
Bucataras.RO

Pizza desert cu blat Alka Pizza Casei

Cine spune ca nu poti sa prepari un desert delicios pornind de la un blat de pizza. Foloseste Blatul Alka Pizza clasic,...

Pizza desert cu blat Alka Pizza Casei
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!