Cozonac evantai

Portii
14
Timp pregatire
210 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Cozonac evantai

Ingrediente

  • 500 g faina de la #Raftul Bunicii
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut
  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii

Mod de preparare

Intr.un vas amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.

Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.

Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat; amestecam bine cu lingura sau la robot.
Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min.
#Eu am framantat la mana.

Dupa framantare, taiem aluatul in doua. In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.

Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald pentru circa 1,30 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru infainata cu faina.

Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati. Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.

Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii. La fel procedam si cu aluatul simplu.
Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.
Punem aluaturile intinse unul peste altul alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.
Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina. Asezam in forma aluaturile, pe dunga si lasam la crescut timp de circa 30 min. acoperind forma cu un prosop de bucatarie.

Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, folosim testul scobiturii.
#In primele 20 min. asezam deasupra formei in care avem cozonacul o hartie de copt, astfel incat galbenusul batut de deasupra cozonacului sa nu se arda.
Scoatem din cuptor.

Lasam sa se raceasca si apoi feliem.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie