Cozonac evantai

Portii
14
Timp pregatire
210 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Cozonac evantai

Ingrediente

  • 500 g faina de la #Raftul Bunicii
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut
  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii

Mod de preparare

Intr.un vas amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.

Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.

Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat; amestecam bine cu lingura sau la robot.
Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min.
#Eu am framantat la mana.

Dupa framantare, taiem aluatul in doua. In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.

Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald pentru circa 1,30 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru infainata cu faina.

Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati. Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.

Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii. La fel procedam si cu aluatul simplu.
Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.
Punem aluaturile intinse unul peste altul alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.
Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina. Asezam in forma aluaturile, pe dunga si lasam la crescut timp de circa 30 min. acoperind forma cu un prosop de bucatarie.

Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, folosim testul scobiturii.
#In primele 20 min. asezam deasupra formei in care avem cozonacul o hartie de copt, astfel incat galbenusul batut de deasupra cozonacului sa nu se arda.
Scoatem din cuptor.

Lasam sa se raceasca si apoi feliem.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci
Haiose

Haiose

Haiose
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Piersici
2
Dulciuri

Piersici

Piersici
Braduti dulci
3
Dulciuri

Braduti dulci

Braduti dulci
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
5
Aperitive

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
Parteneri
Curry de tofu cu orez (Tofu Coconut Curry)
Bucataras.RO

Curry de tofu cu orez (Tofu Coconut Curry)

Tofu curry e o mancare plina de culoare si arome, pe care o pregatesti in maxim 30 minute. Cu un sos cremos pe baza de lapte...

Curry de tofu cu orez (Tofu Coconut Curry)
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post