Intr.un vas amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.
Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.
Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat; amestecam bine cu lingura sau la robot.
Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min.
#Eu am framantat la mana.
Dupa framantare, taiem aluatul in doua. In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.
Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald pentru circa 1,30 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru infainata cu faina.
Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati. Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.
Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii. La fel procedam si cu aluatul simplu.
Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.
Punem aluaturile intinse unul peste altul alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.
Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina. Asezam in forma aluaturile, pe dunga si lasam la crescut timp de circa 30 min. acoperind forma cu un prosop de bucatarie.
Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, folosim testul scobiturii.
#In primele 20 min. asezam deasupra formei in care avem cozonacul o hartie de copt, astfel incat galbenusul batut de deasupra cozonacului sa nu se arda.
Scoatem din cuptor.
Lasam sa se raceasca si apoi feliem.
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaPrima oară în viață am gătit midii! Bya ralu mulțumesc pentru inspirație și susținere.
Midii în sos de vin și portocaleMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii