Aluat:
Opariti intr-un castron 100 g faina cu 200 ml lapte clocotit si amestecati repede si energic pana se desfac toate cocoloasele, apoi rasfirati putin compozitia sa se racoreasca mai repede (oparirea unei parti de faina are ca scop mentinerea moale a cozonacului mai mult timp).
Separat, alifiati drojdia cu 1 lingurita cu varf zahar si combinati cele doua compozitii dupa ce aluatul oparit este aproape rece. Acoperiti maiaua si lasati sa creasca, in loc cald, 15- 20 min sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, frecati 1 min galbenusurile cu sarea ca sa-si invioreze culoarea. Adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, romul (coniacul), uleiul si 100 g unt topit, caldut si amestecati bine cu lingura de lemn.
Turnati amestecul cu galbenusuri peste maiaua crescuta, apoi restul de lapte caldut si omogenizati bine.
Adaugati restul de faina cernuta (900 g) si framantati aluatul 15- 20 min sau pana se desprinde de vas si mana. Nu fiti tentati sa puneti mai multa faina decat cea prevazuta in reteta deoarece aluatul va fi la inceput cleios, dar dupa timpul de framantare va deveni elastic si se va desprinde usor de mana.
Puneti restul de unt topit, caldut (100 g) si incorporate-l in aluat, nu prin framantare ci prin impaturire. Aduceti aluatul dinspre margini spre mijloc, apasand cu dosul palmei, radicand treptat din partile laterale ca sa se desprinda de vas; in felul acesta veti forma straturile cozonacului.
Acoperiti vasul cu mai multe servete si lasati sa creasca aluatul, in loc cald, fara curenti, 30- 60 min sau pana ce isi dubleaza volumul.
Aprindeti focul la cuptor si lasati sa se incinga bine, cel putin 30 min.
Pregatiti tavile de cozonac: puneti hartie de copt doar pe fundul acestora si ungeti bine, cu unt solid, atat hartia, cat si peretii laterali ai tavii.
Umplutura:
Bateti spuma tare 4 albusuri, adaugati treptat si in reprize zahar si bateti de fiecare data pana se topeste zaharul. o data cu prima cantitate de zahar pusa, adaugati si romul (coniacul) care va umfla spuma albusurilor si va ajuta zaharul sa se dizolve mai repede.
La sfarsit, inglobati nuca macinata, amestecand cu o spatula, usor, prin rasturnare, de jos in sus.
Luati ½ din cantitatea de aluat crescut, pastrand restul in vasul invelit si intindeti pe masa de lucru infainata o foaie de 3- 4 cm grosime; intai cu palma, prin presare usoara, apoi cu sucitorul, in forma dreptunghiulara, cu o latura cat lungimea tavii folosite. Intindeti alutul numai de la mijloc spre margini fara sa-l ridicati de pe masa.
Puneti peste foaie gramajoare din ½ de umplutura si intindeti-o uniform pe toata suprafata. Rulati lejer, sub forma de sul, pe latura egala cu lungimea tavii, sigilati bine capetele si cu o miscare rapida, de rostogolire, transferati ruloul de pe masa in tava, avand grija ca imbinarea sa fie pozitionata in jos. Aluatul trebuie sa ocupe doar ½ din volumul formei.
Procedati identic cu cealalta jumatate.
Lasati la crescut, in loc cald, fara curenti de aer, 10- 20 min sau pana ce aluatul a umplut forma. Ungeti cu galbenus usor batut cu 1 lingurita de lapte caldut. Dati la cuptorul incins pentru circa 50- 60 min, la foc mediu. Nu deschideti usa cuptorului in primele 30 min, apoi reduceti focul pentru a se patrunde cozonacii in interior, fara sa se arda la suprafata.
Luati tava din cuptor, lasati sa se racoreasca 5 min, apoi scoateti cozonacii din forma prin rasturnare si lasati la racit, pe un gratar, culcati lateral pentru ca aluatul pufos sa nu se preseza. Acoperiti imediat cu servet gros si lasati in bucatarie pana la racirea completa.
Pastrati apoi la rece, inveliti in servet de panza si introdusi in punga de naylon.
Serviti feliat, doar dupa racirea completa.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii