Cozonac cu Nuca, Pufos si Aromat

Postat pe: 27-12-2011
(6)

Ingrediente

Aluat:
1 kg faina
600 ml lapte
8 galbenusuri (se pot inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte)
60 g drojdie proaspata
200 g zahar tos
coaja rasa de la 1 lamaie
coaja rasa de la 1 portocala
1 plic zahar vanilat
50 ml ulei
20 ml rom sau coniac
200 g unt
1 lingurita rasa sare
Umplutura:
4 albusuri
200 g zahar tos
15 ml (1 lingura) rom sau coniac
350 g nuca macinata

Mod de preparare

Aluat:
Opariti intr-un castron 100 g faina cu 200 ml lapte clocotit si amestecati repede si energic pana se desfac toate cocoloasele, apoi rasfirati putin compozitia sa se racoreasca mai repede (oparirea unei parti de faina are ca scop mentinerea moale a cozonacului mai mult timp).

Separat, alifiati drojdia cu 1 lingurita cu varf zahar si combinati cele doua compozitii dupa ce aluatul oparit este aproape rece. Acoperiti maiaua si lasati sa creasca, in loc cald, 15- 20 min sau pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, frecati 1 min galbenusurile cu sarea ca sa-si invioreze culoarea. Adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, romul (coniacul), uleiul si 100 g unt topit, caldut si amestecati bine cu lingura de lemn.

Turnati amestecul cu galbenusuri peste maiaua crescuta, apoi restul de lapte caldut si omogenizati bine.
Adaugati restul de faina cernuta (900 g) si framantati aluatul 15- 20 min sau pana se desprinde de vas si mana. Nu fiti tentati sa puneti mai multa faina decat cea prevazuta in reteta deoarece aluatul va fi la inceput cleios, dar dupa timpul de framantare va deveni elastic si se va desprinde usor de mana.

Puneti restul de unt topit, caldut (100 g) si incorporate-l in aluat, nu prin framantare ci prin impaturire. Aduceti aluatul dinspre margini spre mijloc, apasand cu dosul palmei, radicand treptat din partile laterale ca sa se desprinda de vas; in felul acesta veti forma straturile cozonacului.

Acoperiti vasul cu mai multe servete si lasati sa creasca aluatul, in loc cald, fara curenti, 30- 60 min sau pana ce isi dubleaza volumul.

Aprindeti focul la cuptor si lasati sa se incinga bine, cel putin 30 min.
Pregatiti tavile de cozonac: puneti hartie de copt doar pe fundul acestora si ungeti bine, cu unt solid, atat hartia, cat si peretii laterali ai tavii.

Umplutura:
Bateti spuma tare 4 albusuri, adaugati treptat si in reprize zahar si bateti de fiecare data pana se topeste zaharul. o data cu prima cantitate de zahar pusa, adaugati si romul (coniacul) care va umfla spuma albusurilor si va ajuta zaharul sa se dizolve mai repede.
La sfarsit, inglobati nuca macinata, amestecand cu o spatula, usor, prin rasturnare, de jos in sus.

Luati ½ din cantitatea de aluat crescut, pastrand restul in vasul invelit si intindeti pe masa de lucru infainata o foaie de 3- 4 cm grosime; intai cu palma, prin presare usoara, apoi cu sucitorul, in forma dreptunghiulara, cu o latura cat lungimea tavii folosite. Intindeti alutul numai de la mijloc spre margini fara sa-l ridicati de pe masa.

Puneti peste foaie gramajoare din ½ de umplutura si intindeti-o uniform pe toata suprafata. Rulati lejer, sub forma de sul, pe latura egala cu lungimea tavii, sigilati bine capetele si cu o miscare rapida, de rostogolire, transferati ruloul de pe masa in tava, avand grija ca imbinarea sa fie pozitionata in jos. Aluatul trebuie sa ocupe doar ½ din volumul formei.

Procedati identic cu cealalta jumatate.

Lasati la crescut, in loc cald, fara curenti de aer, 10- 20 min sau pana ce aluatul a umplut forma. Ungeti cu galbenus usor batut cu 1 lingurita de lapte caldut. Dati la cuptorul incins pentru circa 50- 60 min, la foc mediu. Nu deschideti usa cuptorului in primele 30 min, apoi reduceti focul pentru a se patrunde cozonacii in interior, fara sa se arda la suprafata.

Luati tava din cuptor, lasati sa se racoreasca 5 min, apoi scoateti cozonacii din forma prin rasturnare si lasati la racit, pe un gratar, culcati lateral pentru ca aluatul pufos sa nu se preseza. Acoperiti imediat cu servet gros si lasati in bucatarie pana la racirea completa.

Pastrati apoi la rece, inveliti in servet de panza si introdusi in punga de naylon.
Serviti feliat, doar dupa racirea completa.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac cu Nuca, Pufos si Aromat" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

lucia_bp
•  20.04.2014 06:40:25

Weisthal_mihaela, multumesc pentru comentariul. Cred ca cea mai mare bucurie a mea este cand reusita este maxima. Si eu sunt incantata de acest cozonac. Iti doresc Sarbatori fericite !

weisthal_mihaela
•  19.04.2014 11:07:40

L-am facut si eu. A crescut....m-am speriat. Am dublat cantitatea de umplutura si mi-a iesit ceva foarte, foarte,foarte bun.
Cred ca am sa inlocuiesc reteta pe care o faceam pana acum cu aceasta. Multumesc si PASTE FERICIT !

lucia_bp
•  15.01.2014 06:26:17

Doinan, multumesc pentru comentariu postat.
Inteleg ca ai pregatit cozonacul dupa acesta reteta si ca ai fost multumita de rezultat.
Este o reteta de suflet pentru mine care nu m-a dezamagit niciodata.

doinan
•  14.01.2014 21:41:56

Este foarte bun si va multumesc si cred ca sant la sentimentimentul multor gospodine ''fane''acestei pagini,pentru dragostea sufleteasca de a ne oferi cu atata sinceritate retetele (corecte).Va urez un ''Nou An Cu Sanatate Binecuvantat ''cu un ghid culinar mult mai bogat.

lucia_bp
•  04.05.2012 11:17:22

Multumesc pentru aprecieri, Alejoe.

alejoe
•  03.05.2012 21:43:47

este o reteta foarte buna si eu il fac aproape la fel este gustos si sta proaspat pentru mult timp incercatil nu veti regreta

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac cu Nuca, Pufos si Aromat