Cozonac cu Mac si Ghimbir - Makos Koszoru

Complexitate
redusa
Cozonac cu Mac si Ghimbir - Makos Koszoru

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr uns deasupra cozonacii)
  • sare cat intra in causul palmei
  • 3 pachete zahar vanilat
  • 2 buc de unt sau rama de marimea unei nuci
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 maini de zahar (cand scriu o mana de va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
  • 1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
  • 30 gr drojdie proaspata
  • lapte
  • Umplutura:
  • 400 gr mac macinat
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri lapte praf
  • 50 gr ghimbir razuit (este optional)
  • Glazura:
  • 2-3 linguri zeama lamaie
  • 5 linguri zahar praf

Mod de preparare

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora.

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul, zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici. (Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare). Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut pana devine mai moale.

Dupa ce au aparut primele besici, punem o mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute, apoi il punem la dospit la loc caldut (sa isi dubleze volumul).

In timpul cat cozonacul dospeste la loc caldut, pregatim umplutura. Macul il macinam impreuna cu zaharul (eu am avut mac gata macinat si am adaugat zahar tos direct) si il amestecam cu 4 linguri de lapte praf si ghimbir razuit pe razatoarea fina (ghimbirul este optional, dar. . . . v-as recomanda totusi sa incercati varianta cu ghimbir, da un gust aparte umpluturii de mac).

Dupa ce a dospit scoatem aluatul, il impartim in 2 si il intindem cu mana in doua dreptunghiuri de aproximativ 40 cm / 60 cm, il umplem in asa fel incat sa lasam pe fiecare latura al dreptunghiului un spatiu fara umplutura de aproximativ 2 cm. Rulam aluatul cu umplutura pe latura mai lunga (cea de 60 cm), cele 2 capete le ungem cu un pic de albus si le suprapunem apasand usor. Asezam in tava unsa (forma de tort detasabila ) si pe toata suprafata cozonacului facem crestaturi de aproximativ 2 cm in adancimea aluatului in zig-zag. Lasam la dospit inca 20 minute in forma.

Dupa ce a dospit in tava ungem cozonacii cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit (in momentul in care am pus cozonacul la dospit in tavi pornim si cuptorul).

Se coace initial timp de aproximativ 5 minute la foc iute, apoi se coace mai departe la foc mic, se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava, dupa care se scot, se aseaza pe un prosop, se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste.

In final daca doriti puteti stropii cozonacii cu o glazura facuta din 2-3 linguri zeama lamaie amestecata cu 5 linguri zahar praf.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia