Cozonac cu Mac si Ghimbir - Makos Koszoru

Postat pe: 27-09-2010
(2)

Ingrediente

1 kg faina
8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr uns deasupra cozonacii)
sare cat intra in causul palmei
3 pachete zahar vanilat
2 buc de unt sau rama de marimea unei nuci
coaja rasa de la o lamaie
2 maini de zahar (cand scriu o mana de va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
30 gr drojdie proaspata
lapte
Umplutura:
400 gr mac macinat
200 gr zahar
4 linguri lapte praf
50 gr ghimbir razuit (este optional)
Glazura:
2-3 linguri zeama lamaie
5 linguri zahar praf

Mod de preparare

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora.

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul, zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici. (Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare). Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut pana devine mai moale.

Dupa ce au aparut primele besici, punem o mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute, apoi il punem la dospit la loc caldut (sa isi dubleze volumul).

In timpul cat cozonacul dospeste la loc caldut, pregatim umplutura. Macul il macinam impreuna cu zaharul (eu am avut mac gata macinat si am adaugat zahar tos direct) si il amestecam cu 4 linguri de lapte praf si ghimbir razuit pe razatoarea fina (ghimbirul este optional, dar. . . . v-as recomanda totusi sa incercati varianta cu ghimbir, da un gust aparte umpluturii de mac).

Dupa ce a dospit scoatem aluatul, il impartim in 2 si il intindem cu mana in doua dreptunghiuri de aproximativ 40 cm / 60 cm, il umplem in asa fel incat sa lasam pe fiecare latura al dreptunghiului un spatiu fara umplutura de aproximativ 2 cm. Rulam aluatul cu umplutura pe latura mai lunga (cea de 60 cm), cele 2 capete le ungem cu un pic de albus si le suprapunem apasand usor. Asezam in tava unsa (forma de tort detasabila ) si pe toata suprafata cozonacului facem crestaturi de aproximativ 2 cm in adancimea aluatului in zig-zag. Lasam la dospit inca 20 minute in forma.

Dupa ce a dospit in tava ungem cozonacii cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit (in momentul in care am pus cozonacul la dospit in tavi pornim si cuptorul).

Se coace initial timp de aproximativ 5 minute la foc iute, apoi se coace mai departe la foc mic, se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava, dupa care se scot, se aseaza pe un prosop, se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste.

In final daca doriti puteti stropii cozonacii cu o glazura facuta din 2-3 linguri zeama lamaie amestecata cu 5 linguri zahar praf.


Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac cu Mac si Ghimbir - Makos Koszoru" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

robertionita555
•  22.04.2016 07:38:19

Oportunitatea numarul unu! Ascensiunea noastra fenomenala i-a convins pe toti ca suntem cei mai seriosi! Tu ai un vis fierbinte? Iti doresti succes si properitate? Vino in cea mai dinamica echipa si incepe sa castigi bani! Aici ai instruire gratuita de cea mai buna calitate si sustinere pas cu pas, chiar daca nu ai niciun fel de experienta! Cere acum detalii mai multe la adresa de email: robertionita55@gmail.com

alinaraluca2000
•  08.05.2009 20:03:09

FOARTE ARTISTIC SI FOARTE APETISANT!!!!!!!!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac cu Mac si Ghimbir - Makos Koszoru