Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Postat pe: 16-04-2017
(0)

Ingrediente

pentru aluat:
300 ml lapte batut
1/2 lingurita sare
3-4 linguri zahar brut
2 linguri ulei de masline
50 gr unt moale
1 ou intreg+1 galbenus de tzara
620 gr faina alba
1 cub mic de drojdie proaspata sfaramitata (aproximativ 15-20 gr)
pentru umplutura:
100 gr nuci
100 gr arahide crude
pentru caramel:
1 cescuta zahar
1 cescuta apa
30 gr unt gras
80 ml lapte condensat
pentru desupra:
1 galbenus
2 linguri lapte
1 lingura zahar brut

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

01h:15min
Timp gatire

GĂTIRE

50min
Numar portii

PORȚII

12 portii
Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa la ingrediente. Atentie!! Ingredientele trebuie sa fie la temparatura camerei, iar laptele batut putin cald, eu l-am incalzit pentru 30 secunde la cuptorul cu microunde. Ouale se pun batute ca pentru omleta, in cuva masinii. Dupa framantare, am pus aluatul intr-un castron spray-at cu ulei de floarea soarelui, am stropit aluatul cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la dospit la loc caldut, pentru 30 minute.
Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor, la 150 grade C. Le lasam sa se raceasca si le maruntim in robotul de bucatarie.
Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica, pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se raceasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate. Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar brut. Se lasa cozonacii sa creasca pentru inca 15 minute, pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins, la 170 grade C, pentru 30 minute. Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se serveste. Sa va fie de folos!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite" nu uita sa ii faci un review.

Observatii

-folosind lapte batut in aluaturile dospite, acestea vor iesi mult mai pufoase si aerate...
-la caramel,laptele condensat poate fi inlocuit si cu smantana lichida...eu am vrut o consistenta mai fluida pentru caramel. sa se poata ameste usor cu nuci si arahide si sa poate fi intins cu usurinta peste aluat...

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite