Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Portii
12
Timp pregatire
75 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 300 ml lapte batut
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4 linguri zahar brut
  • 2 linguri ulei de masline
  • 50 gr unt moale
  • 1 ou intreg+1 galbenus de tzara
  • 620 gr faina alba
  • 1 cub mic de drojdie proaspata sfaramitata (aproximativ 15-20 gr)
  • pentru umplutura:
  • 100 gr nuci
  • 100 gr arahide crude
  • pentru caramel:
  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 30 gr unt gras
  • 80 ml lapte condensat
  • pentru desupra:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura zahar brut

Mod de preparare

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa la ingrediente. Atentie!! Ingredientele trebuie sa fie la temparatura camerei, iar laptele batut putin cald, eu l-am incalzit pentru 30 secunde la cuptorul cu microunde. Ouale se pun batute ca pentru omleta, in cuva masinii. Dupa framantare, am pus aluatul intr-un castron spray-at cu ulei de floarea soarelui, am stropit aluatul cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la dospit la loc caldut, pentru 30 minute.
Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor, la 150 grade C. Le lasam sa se raceasca si le maruntim in robotul de bucatarie.
Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica, pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se raceasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate. Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar brut. Se lasa cozonacii sa creasca pentru inca 15 minute, pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins, la 170 grade C, pentru 30 minute. Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se serveste. Sa va fie de folos!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Prajitura frageda cu mere, de post
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti