Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Portii
12
Timp pregatire
75 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 300 ml lapte batut
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4 linguri zahar brut
  • 2 linguri ulei de masline
  • 50 gr unt moale
  • 1 ou intreg+1 galbenus de tzara
  • 620 gr faina alba
  • 1 cub mic de drojdie proaspata sfaramitata (aproximativ 15-20 gr)
  • pentru umplutura:
  • 100 gr nuci
  • 100 gr arahide crude
  • pentru caramel:
  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 30 gr unt gras
  • 80 ml lapte condensat
  • pentru desupra:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura zahar brut

Mod de preparare

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa la ingrediente. Atentie!! Ingredientele trebuie sa fie la temparatura camerei, iar laptele batut putin cald, eu l-am incalzit pentru 30 secunde la cuptorul cu microunde. Ouale se pun batute ca pentru omleta, in cuva masinii. Dupa framantare, am pus aluatul intr-un castron spray-at cu ulei de floarea soarelui, am stropit aluatul cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la dospit la loc caldut, pentru 30 minute.
Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor, la 150 grade C. Le lasam sa se raceasca si le maruntim in robotul de bucatarie.
Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica, pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se raceasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate. Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar brut. Se lasa cozonacii sa creasca pentru inca 15 minute, pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins, la 170 grade C, pentru 30 minute. Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se serveste. Sa va fie de folos!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere si Iaurt
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Desert pasca cu aluat fraged si merisoare
Bucataras.RO

Desert pasca cu aluat fraged si merisoare

Este un fel de tartă cu brânză multă, dar merge și în loc de pască dacă ai ghinionul să nu-ți dospească...

Desert pasca cu aluat fraged si merisoare
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty