Cea mai buna prajitura cu mere

Portii
10
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Cea mai buna prajitura cu mere

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 mere
  • 200 grame făină albă
  • 200 de grame unt
  • 200 de grame zahăr
  • 4 ouă
  • 1 linguriță praf de copt
  • Sucul de la 1/2 lămâie
  • dulceață de caise
  • fulgi de ciocolată
  • Pentru cremă:
  • 250 de ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 50 de grame zahăr
  • 22 de grame amidon
  • Coajă de lămâie, o bucată
  • 1 baton de scorțișoară
  • Decor:
  • Chipsuri de mere:
  • 1 măr
  • Zahăr pudră
  • Scorțișoară măcinată
  • Sos caramel
  • Înghețată de ciocolată amaruie

Mod de preparare

Am numit astfel această prăjitură pentru că e cel mai bun desert cu mere pe care l-am savurat în ultimul timp!
Crema e inclusă în blat și îi dă o aromă aparte, pe care am ales să o completez cu o înghețată de ciocolată amaruie, în contrast cu gustul mai dulce al prăjiturii și cu un topping de caramel care mereu face pereche imbatabilă cu merele.

Începem să pregătim crema, care trebuie să se răcească.
E o cremă de patiserie aproape clasică.
Aducem la punctul de fierbere laptele aromatizat cu coaja de lămâie și batonul de scorțișoară.
Separat mixam gălbenușurile cu amidonul și zahărul.
Când fierbe laptele, îndepărtăm aromele și îl adăugăm peste crema de gălbenușuri. Îl punem din nou la fiert.
Amestecăm compoziția rezultată și o fierbem până se îngroașă, cca. 8 minute.
O lăsăm deoparte.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru blat, decojim merele, îndepărtăm coceanul, le feliem mai întâi jumătăți, apoi în lamele fine, julien.
Le masam cu sucul de lămâie.
Separam albusurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile le mixam cu zahărul până se albesc, adăugăm untul moale în tranșe , iar ultima dată, făina amestecată cu praful de copt.
Batem albusurile spumă tare.
Le adăugăm amestecând ușor peste compoziția de gălbenușuri și făină.
Pregătim o tavă rotundă cu diametrul de 26 de cm sau mai mică, o ungem cu puțin unt.
Punem în tavă jumătate din aluat, adăugăm un rând de mere, crema, finalizam cu restul compoziției de aluat și cealaltă jumătate de mere.
Coacem totul 50 de minute.
După ce prăjitura se răcește, o ungem cu dulceata de caise ușor încălzită, o pudram cu zahăr pudră și fulgi de ciocolată.
Pentru chipsuri feliem mărul întreg în felii subtiri , pe lungime, le așezăm pe o tava, le pudram cu zahăr pudră și puțină scorțișoară.
Le coacem 10 minute la 200 de grade Celsius, le întoarcem, le pudram din nou și le mai coacem 15 minute la 180 de grade Celsius, până devin flexibile și puțin maronii pe margini, fără să se ardă.
Servim prăjitura după ce s-a răcit( deși e cam greu să reziști tentației...) cu topping de caramel, înghețată de ciocolată amaruie si chipsuri de mere.
Poftă bună!
Cu siguranță această prăjitură merită încercată!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Nectar de caise

Nectar de caise

Nectar de caise
Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Dulceaţă de căpșuni reţetă
1
Conserve, muraturi

Dulceaţă de căpșuni reţetă

Dulceaţă de căpșuni reţetă
Briose cu visine (sau orice fruct)
2
Dulciuri

Briose cu visine (sau orice fruct)

Briose cu visine (sau orice fruct)
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Branzoaicele Bunicii
4
Dulciuri

Branzoaicele Bunicii

Branzoaicele Bunicii
Lapte de Pasare
5
Dulciuri

Lapte de Pasare

Lapte de Pasare
Parteneri
Ardei umpluti (de post)
Bucataras.RO

Ardei umpluti (de post)

Ardei umpluti (de post)
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Culinar.RO

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Tort copii
Gustos.RO

Tort copii

Tort copii