Buseuri din Aluat Frantuzesc

Complexitate
medie
Buseuri din Aluat Frantuzesc

Ingrediente

  • Cantitati pentru aluat:
  • 600 gr unt
  • 600 gr faina
  • 50 gr faina (pentru unt)
  • 150 gr faina (pentru turat)
  • 0,025 gr sare
  • 0,010 ml otet
  • 250 ml (aprox) apa
  • Umplutura:
  • 300 gr nuci macinate (eu am umplut cu mac dar e mai bine cu nuca, urmand reteta)
  • 200 gr pesmet alb
  • coaja rasa de lamaie (vezi reteta)
  • 300 gr zahar (sau dupa gust)
  • vanilina dupa gust
  • scortisoara (optional)
  • Sirop:
  • 300 gr zahar
  • 4-5 linguri miere de albine
  • coaja de lamaie
  • 1 ou pentru uns (amestecat cu apa)

Mod de preparare

Pentru inceput, cateva din conditiile care fac sa reuseasca aluatul:

- faina sa fie de calitate buna, uscata si cernuta de 3 ori pentru o afanare mai buna
- untul foarte proaspat, fara zer si miros special
- aluatul sa fie lucrat la rece
- se iau totdeauna, cantitati egale de faina si unt

Link-ul spre reteta de pastrare a lamailor:
Cum pastram Lamaile


Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o adancitura in care se toarna otetul, o parte din apa, sarea, si se amesteca, cu mana, pana sa topeste sarea, apoi se ia tot cate putin din faina de pe margini, se amesteca cu grija sa nu ramana cocoloase. Se lucreaza destul de repede. Cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna in forma de minge si se lasa la frigider cam 20-30 de minute ca sa isi piarda elasticitatea primita in timpul framantarii..
In acest scop, se lasa aluatul descoperit iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul.

Aluatul este bine lucrat, atunci cand apasam cu degetul, urma nu revine la loc. Consistenta lui trebuie sa fie ca si a untului cu care va fi amestecat.

Cantitatea de unt, prevazuta in reteta, se amesteca cu faina (50 gr), apoi i se da o forma dreptunghiulara, se acopera cu folie alimentara si se pune la rece.

Pe blatul de lucru, bine curatat si prafuit cu faina, se pune aluatul si cu ajutorul vergelei se intinde o foaie, de preferinta dreptunghiulara si groasa de circa 1 cm.

Untul, avand forma dreptunghiulara si marime mai mica decat foaia de aluat, se aseaza deasupra, pe mijloc, apoi, marginile aluatului se intorc, deasupra untului, in forma de plic.

Se acopera, se lasa la odihnit, la rece, 10 minute.

Se presara din nou faina pe blatul de lucru, se intinde foaia de aluat din nou (acelasi procedeu- forma dreptunghiulara impaturata plic), se pune din nou la rece pentru 10 minute. Procedeul il repetam de 4 sau de 5 ori, depinde de scopul nostru. Pentru pateuri, aluatul se va tura de trei ori, iar pentru foi, se va tura de 5 ori.

In timpul turatului, se va avea grija sa nu iasa untul afara ... in cazul in care se intampla, se acopera cu putina faina. Se lucreaza la rece si dupa fiecare turare se pune neaparat la frigider.

se pregateste umplutura in felul urmator: pesmetul se opareste (se are grija sa fie doar oparit nu sa inoate in apa!!!!), apoi se adauga peste el restul ingredientelor, se amesteca, se pune pe foc, amestecandu-se pana la omogenizare. Se ia de pe foc, se lasa la racitCrema de nuca rezultata trebuie sa fie ceva mai tare ca sa nu curga la caldura cuptorului.

Se ia foaia de aluat, se intinde de grosime 6-7 mm, se imparte in straifuri. Pe latura inferioara a straifului se pune umplutura, se ruleaza obtinandu-se rulouri lungi care se ung cu ou batut pe suprafata, se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama fierbinte.

Se aseaza in tavi si se coc la foc potrivit.

Concomitent se pregateste siropul prin fierberea zaharului cu mierea si 1 lingura apa, se ia de pe foc dupa ce zaharul s-a topit, se adauga vanilina (daca se foloseste, dar e optional) si coaja de lamaie. Se lasa la racit si dupa ce se scot buseurile din cuptor se ung cu sirop cu ajutorul unei pensule.

Se pot servi si prafuite doar cu zahar.
Reteta o am scoasa din "Retetarul de Produse de Cofetarie si Patiserie" editia 1963, carte la care eu tin foarte mult ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia